Gå til forsiden av matoppskrift.no

Eplehøsten er i full gang

Oppdatert: 03.10.2014 Publisert: 29.09.2004 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Kim Holthe, Astrid Hals,frukt.no Kilder: frukt.no, Knut Pettersen
Epler er en frukt som vi alle har ett forhold til. Og nå er vi midt i sesongen for den. Hjemme har vi privat tilgang på Filippa og dermed nydelige eplekaker, men det er masse andre sorter tilgjengelige i butikkene. Det som er så synd er at flere gamle sorter er på vei bort og de gamle frukthagene forsvinner. Epler som nettopp Filippa, Torstein, James Grieve, Åkerø og Gullspir som vi hadde for mange år siden i hagen. Den brukte vi til eplemos.

Men nå er det høysesong og denne uken rulles det ut 995 tonn. Hovedsorten frem til medio oktober er Summerred. Det er en forholdsvis ny sort. Den ble utviklet i Canada, og har på kort tid blitt svært populær her i Norge. Summerred har et friskt rødt skall og et sprøtt, kremgult fruktkjøtt.

Sommeren i år har vært mer solrik enn på svært lang tid. Det har gitt eplene en svært søt og god smak. Og vi nordmenn liker at frukt smaker søtt. Videre har den gode sommeren gitt stor avling som beregnes til 8.000 tonn. Medio oktober vil Aroma og Gravenstein komme for fullt. Aroma er den eplesorten vi spiser aller mest av. Aroma er opprinnelig en svensk sort. På lik linje med Summerred ble også Aroma raskt meget populært her i landet. Som navnet tilsier, er det et svært aromatisk, deilig eple. Bunnfargen er gul med vakre “røde kinn”. Gravenstein er virkelig aristokraten blant våre eplesorter, gammel og ærverdig som den er. Sorten kom fra Danmark for over 230 år siden. Og siden har den vært en elsket norsk eplesort. Den har en fin kombinasjon av søtt og syrlig i smaken og en sprø konsistens.+

Eple er et hele 5000 år gammelt kulturprodukt. Det er et av de aller viktigste fruktene i verdenshandelen. Hver og en av oss spiser ca. 12 kg epler i løpet av året. Hvem kjenner ikke til ordtaket “An apple a day keeps the doctor away”. Det er høyst berettiget. Epler inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Videre inneholder et eple C-vitaminer, mineraler, sporstoffer, naturlige fiber og antioksidanter.

Eple spises mest som den gode frukten den er. Men når det er sagt, er epler velegnet i matlagingen. I både gryteretter, omeletter, i panneretter sammen med både kjøtt og fisk, i salater og råkost, i wokpanner, i supper, kompotter og grøt, i kaker og mange varierte desserter, m.m. Tilslørte bondepiker er en av høstens mest brukte desserter. Der er eplemos hovedingrediensen.

Det beregnes at den norske eplesesongen vil vare fram til midten av november
Bakte epler

Tips epler:

 • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet
 • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken
 • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel
 • Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett den i mikroen i 1 minutt
 • Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær
 • Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert
 • Visste du at Epledagen er den 17. oktober?
 • Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet
 • Bruk syrlige epler i eplekaker.


Epler deles inn etter brukstid: sommerepler, høstepler og vinterepler.

Sommerepler:


Geneva Early
Eplet er velformet og skallet rødt. Smaken er frisk og aromatisk, men syrlig.

Julyred:
Julyred er et tidligeple som har slått bra an i Norge. Det har en jevn og pen rød dekkfarge og hardt fruktkjøtt med søt og aromatisk god smak. Begrenset holdbarhet.

Carroll:
Store og valseformede epler med innslag av rødt, delvis i striper. Eplet er noe kantet, og har fast og svært saftig fruktkjøtt.

Close
Close er som regel moden i august. Eplet er stort og har en langstrakt form. Det har rød dekkfarge i striper og flammer. Fruktkjøttet er hvitt og mørkt. Dette er en gammel norsk eplesort som blir mer og mer sjelden.

Transparente Blanche
Vanligvis moden i august. Eplet er middels stort. Skinnet er gult. Fruktkjøttet er saftig og litt syrlig, og har en svak aroma hos fullmoden frukt.
Les mer om Transparente Blanche her

Vista Bella
Vista Bella er en relativt ny tidligsort som har slått godt an i Norge. Den er middels stor og har en gulgrønn grunnfarge og mørk rød dekkfarge. Fruktkjøttet er friskt og aromatisk - noe syrlig. Eplet har begrenset holdbarhet. Vanligvis moden i august. En sort for framtida!

Quinte
Quinte er en storfallen tidligsort med pen rødfarge. Fruktkjøttet er mykt og har en syrlig, fin og særpreget smak. Quinte er utsatt for støtskader, og har begrenset holdbarhet.

Rød Sävstaholm
Sävstaholm er en av de tidligste sortene som kan høstes og spises allerede i begynnelsen av september. Sorten tåler strenge vintre og er lett å dyrke.
Les mer om Sävstaholm her

Ingrid Marie epler

Høstepler


Kronprins/Rød Prins
Kronprins er et høsteple som er vanlig i Hardanger. Det er middels stort, noe flattrykt i fasongen og har mørk rød dekkfarge. Fruktkjøttet er fast og sprøtt med en syrlig aroma.

Summerred
Summerred er middels stor, oval til eggeformet med rød dekkfarge og sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Middels fast, saftig og sprøtt fruktkjøtt. Smaken er syrlig, god og aromatisk. Eplet har en god holdbarhet.

Vinterepler:


Gul og rød Gravenstein
Moden for høsting ca. 25. September. Det er et stort eple som enten er fint gult eller helt rødt. Fruktkjøttet er ganske fast, gult, saftig og litt syrlig med en fin aroma.

Åkerø
Moden for innhøsting ca. 30. September. Eplet er avlangt, middels stort og har en gulgrønn bunnfarge og en telgsteinrød dekkfarge på solsiden. Fruktkjøttet er hvitt og fast med en særpreget og god smak. Dyrkes for det meste på østlandet. Gir små avlinger.

Aroma
Moden for innhøsting omkring 1. oktober. Eplet er en krysning mellom Ingrid Marie og Filippa, og har en rund, litt flattrykt form. Fruktkjøttet er gulhvitt og middels fast, med god smak og aroma.

Delcorf
Middels stort eple, flatrund til rund og velformet. Nærmest heldekket av svært mørk rødfarge. Fruktkjøttet er gulhvitt til grønnhvitt. Smaken er nokså syrlig og frisk med en fin karakteristisk aroma.

Ingrid Marie
Rød Ingrid Marie er et rundt, litt flattrykt, middels stort eple med gul bakgrunnsfarge og rød dekkfarge. Smaken er frisk og god. God holdbarhet.

Filippa
Filippa er et godt og syrlig høsteple med kraftig aroma. Sorten er dyrket mye i alle landets fruktdistrikter og står fortsatt i mange privathager. Dette er vår favoritt til grøt og eplekake.

Mer om filippa

Det er mange norske epler som har forsvunnet opp gjennom årene, se her for en film om disse:

Eplet som forsvant

Av importerte eplesorter kan nevnes:

Discovery epler
 • Granny Smith, Granny Smith er et gressgrønt og skinnende eple som er middels stort og rundt. Eplet med det pussige navnet ble funnet som en mutasjon i hagen til en bestemor Smith i Australia og har derfra blitt spredd over store deler av verden. Sorten er verdens mest populære grønne eple og har sprøtt, hvitt fruktkjøtt med syrlig aroma. God holdbarhet.
 • Delicious (finnes to typer; Golden (gul) og Red (rød)), Golden Delicious er et middels stort, konisk eple. Fargen varierer fra grønn til nesten helt gul. Fruktkjøttet er sprøtt med søt, mild smak. Eplet produseres i alle store eksportland, og selges hele året. Det er sannsynligvis det mest solgte eple i Norge. Ofte har det rust rundt stilkfestet, men dette har ikke noen betydning for kvaliteten på eplet. Noen hevder også at Golden Delicious dekket med rust er søtere enn andre. Eplet har søt og mild smak og god holdbarhet.
 • Winesap, Brukes lite i Norge. I andre land ofte i Cider.
 • Pink Lady, Pink lady er en av de nye sortene tofarget eple. Den har klare røde striper på gul bakgrunn og dette gir eplet et skinnende utseende. Smaken er svært søt og samtidig aromatisk. Sorten er utviklet i Australia og selges som luksusfrukt til høy pris. Eplet har meget god holdbarhet. Pink Lady er et kommersielt navn og det stilles strenge krav for å bruke navnet. Frukt som ikke helt tilfredsstiller kravene selges under navnet Cripp's Pink.
 • Gala, Gala er en av de nyere tofargede storselgerne, og Royal Gala er en variant med penere rød farge. Middels stort, rundt eple med gul bakgrunn og røde striper. Sprøtt fruktkjøtt med søt og aromatisk smak. God holdbarhet.
 • Fuji, Fuji er en av de nyere tofargede eplesortene som øker sterkt på verdensmarkedet. Den kommer fra Japan, men dyrkes over store deler av verden. Eplet er middels stort, rundt og med rosa striper på lys grønn bakgrunn. Fruktkjøttet er sprøtt med høyt sukkerinnhold og behagelig, aromatisk smak. God holdbarhet.
 • Discovery, Discovery er en halvtidlig eplesort med gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge. Eplet er middels stort, flatrunde og svært velformet. Skinnende rød dekkfarge. Fruktkjøttet er sprøtt og hvitt med søt og god aroma. Holdbarheten er ganske god.
 • Elstar, Elstar er et tofarget eple med gul bakgrunnsfarge med røde partier. Eplet er småfallent og noe flattrykt med gulhvitt, relativt mykt, søtt og svært aromatisk fruktkjøtt. God holdbarhet.
 • Braeburn, Det har kommet mange relativt nye eplesorter på verdensmarkedet. Ofte er dette tofargede epler der smaken er hovedsaken, ikke utseende. Mange mener at Braeburn er en av de beste av disse. Eple er middels stort og rundt og varierer fra grønn-gul med røde seksjoner, til nesten helt rødt. Det er ofte litt matt i fargen. Det finnes også en ny variant, Royal Braeburn, som har bedre dekkfarge og ellers samme gode smak som vanlig Braeburn. Fruktkjøttet er sprøtt og fast med meget kraftig aromatisk smak. Braeburn kommer fra New Zealand, men dyrkes etter hvert i de fleste store produsentland.
 • Jonagold, Jonagold er et storfallent gult eple med klare røde striper. Eplet er en krysning mellom Jonathan og Golden Delicious. Fruktkjøttet er sprøtt, litt mykt i konsistensen og søtt og aromatisk.
 • Gloster, Middels stort konisk eple med mørk rød farge med enkelte grønne felter. Gloster har hardt fruktkjøtt med litt syrlig smak.
 • Rome. Ett amerikansk eple som er rødt og veldig glinsende. Lite salg i Norge.
 • Spartan. Rødt eple på gul bakgrunn. Lite bruk i Norge.
 • Idared. Idared er et stort, rundt eple med grønn bunnfarge og striper med intens rødfarge. Eplet kan også bli helt rødt. Et saftig og smakfullt eple med litt syrlig smak og god holdbarhet.


Epler bør lagres ved 2-4oC og med en luftfuktighet på ca. 90 %.

Og så noen gode oppskrifter med epler: Husk at de syrlige eplesortene er best i de fleste oppskrifter som kaker, pai ol.

Eplekake

Eplekake

125 g smør
125 g sukker
125 g siktet hvetemel
2 stk. egg
1 ts bakepulver
ca. 4 stk. eple
12 stk. mandler
2 ss sukker
½ ts malt kanel

Fremgangsmåte:
Smør, sukker, mel og bakepulver smuldres sammen. Rør i sammenpiskede egg. Deigen fordeles over i en smurt, rund kakeform. Rens og del eplene i båter som legges tett over deigen. Dryss over hakkede mandler og sukker og evt. kanel.

Inn i ovn ved 200 grader C. Stekes ca. 30 min. Eplekake serveres varm, lunken eller kald. Pisket krem eller rømme, is eller vaniljesaus er deilig ved siden av.

Eplepai fra Skjulestad

1 ½ kopp hvetemel
½ kopp margarin
4 ss vann
¼ ts salt
(1 kopp = 1 ½ dl.)

Fyll:
6 - 8 epler - etter størrelse
1 kopp sukker
1 ss mel
2 - 3 ss margarin
kanel etter ønske

Alt blandes godt sammen til en sammenhengende paideig. Hvile i kjøleskap i ½ time.
Deigen deles i to, og kjevles ut til runde leiver. En rund form (24 cm) kles med den ene leiven - legg deig også oppover kanten. Legg ett ca. 4 cm. tykt lag med skrelte matepler, delt i biter. 1 kopp sukker blandet med 1 ss mel strøs over eplene. Noen smørklatter legges hist og her og litt kanel strøs over. Tilslutt legges den andre leiven over og trykkes ned langs kanten slik at det blir tett lokk. Stikk noen hull oppå leiven med en kniv for at luften kan komme ut. Stekes først ved 225 grader i 10 min, stek videre ved 200 grader i 20 min., tilsammen 30 min.Nydelig lunka med pisket fløte eller is til, men er også god kald.

Eplemuffins

12-15 stk

Kakedeig:
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl husholdningsfløte
2 ss smeltet smør

Pynt:
15 små eplebiter
2 ts sukker
1 ts kanel

Bland, mel, bakepulver og sukker. Ta i fløte og smeltet smør. Rør godt. Fordel deigen i usmurte papirformer. Pynt med eplebiter, litt sukker og kanel. Inn i ovn på midterste rille - 200oC - steketid ca. 15 min. Kan serveres varme, lunkne eller kalde. Eplemuffins er velegnet som Morsdagskaker, da barn synes det er kjempegøy å lage muffins.

Eplegrøt enkel

600 g epler
250 g sukker
kanel
potetmel
evt. vaniljesukker

Skrell eplene og skjær de i skiver. Kok opp epleskivene med sukker og kanel.
Tilsett potetmeljevning til slutt sammen med eventuelt vaniljesukker.
Avkjøl grøten før servering og server med pisket krem.

Eplemos

1 kg eple
1 ½ dl vann
ca. 3 dl sukker

Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprocessor eller en kjøttkvern.

Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse med eplemos i små begre.

Eplesyltetøy

1 kg epler
200 g sukker
1 dl vann

Rens eplene. Kok dem med eller uten skall. Del dem i båter og kok dem møre. Tilsett sukker, og gi det hele et godt oppkok. Oppbevar syltetøyet på hermetikk glass som snarkokt syltetøy , eller tilsett konserveringsmiddel

Eplegelé

1-2 kg knapt modne epler med syrlig smak
(2-4 dl vann)
800 g sukker pr. liter silt saft

Det er eplesorten og hvor saftige eplene er som bestemmer hvor mye epler som må brukes for å få tilstrekkelig saft til en porsjon gelé. 1 kg epler kan gi fra 3 til 7 dl silt saft.

Skyll eplene. La skallet sitte på, men skjær bort alt som er stygt eller skadd. Skjær eplene i båter eller biter. Saften kan trekkes ut av eplene, enten ved å koke dem sammen med vann eller dampe dem i en saftkoker.

Bland eplene med vannet. Gi eplene et oppkok, og la dem stå og trekke til de er myke og skallet er blitt basst. Eplene skal helst ikke koke til grøt.

Sil saften gjennom sileklede. Saft av kokte epler kan bli litt uklar.

Dampkokt saft blir klarere. Fyll eplene i dampsafteren, uten sukker. Legg tett lokk på, og damp eplene i ca 1 time, eller følg bruksanvisningen for dampsafteren. Mål opp saften. Ha den i en vidbunnet kjele. La saften koke i ca 5 minutter. Dryss sukkeret i, litt om gangen, og rør til det er oppløst. Kok geleen 5-20 minutter uten lokk, og uten å røre i den.

Skum godt av geleen når den er ferdigkokt. La den eventuelt stå i 5 minutter og ta bort den tynne hinnen på overflaten.

Fyll geleen helt opp til kanten på gelékopper eller små glass. Geleen vil trekke seg litt sammen under avkjøling.

Sett på tett lokk med det samme, eller la geleen bli kald, dekk med smeltet syltevoks og bind over med sylte- eller plastfolie.

Kok alltid gelé i små porsjoner, maksimum 1 liter saft pr. porsjon. Av større porsjoner kan det være vanskelig å få geleen stiv.

Hermetiske epler

faste syrlige epler til randen av glassene
4 dl sukker til 1 l vann

Frukten som brukes skal være knapt moden.

Bruk epler med eller uten skall. Stikk ut kjernehus og del frukten i to. Hvis frukten skrelles må den legges i saltvann. 1 ts salt pr. liter vann, for ikke å mørkne.

Bruk hermetikkglass med gummiring, lokk og skruring. Vask glassene i sodavann, skyll dem og tørk dem.

Rør sammen vann og sukker, varm det til sukkeret er oppløst. La frukten trekke i sukkerlaken ved ca 80 C til den er mør. Ta frukten opp og legg den på glass.

Kok opp sukkerlaken og hell den over frukten til glasset er helt fullt.

Tørk av kanten, legg på gummiring og skru glasset til.

Tilslørte bondepiker

3-4 dl knust sukkerkavring
3 ss sukker
ca. 2 ss smør
2 1/2 dl kremfløte
3-4 dl eplemos

Bland den knuste kavringen med sukker og smør i en panne og brun det lett. Avkjøles.
Fløten stivpiskes.
Legg kavring, eplemos og krem lagvis. Desserten bør serveres nylaget

Eplesuppe med krem

1/2 kg epler
1 liter vann
3-4 ss sukker
1 stk. hel kanel
1 1/2 ss potetmel

Rens og skrell eplene, og skjær dem i mindre stykker. Kok opp vann, sukker og kanel. Legg de oppskårne eplene i vannet og kok dem møre. Rør ut potetmelet i kaldt vann. Trekk kjelen til side og rør ut potetmeljevningen. La suppen få et oppkok under omrøring.
Server suppen nesten kald med en kremklatt i hver tallerken.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:373

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Rognebærgelé med eple.
Rognebærgelé med epl...
Prøv også Stekte epler.
Stekte epler...
Prøv også Eksklusiv eplekake.
Eksklusiv eplekake...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!