Gå til forsiden av matoppskrift.no

Suppe til forrett

Oppdatert: 10.05.2005 Publisert: 10.05.2005 Tema: Forrett Forfatter: Fotograf: mat.no




En suppetallerken er ett tradisjonellt valg til forrett. Og det er enkelt, godt og kan passe til mange forskjellige hovedretter. Og så er det så mange muligheter!
man kan lett lage en smakfull suppe ved å bruke pose elelr boks som utgangspunkt. Og tilsette krydder, fløte og litt ekstra grønnsaker feks.

Her er eksempler på supper som anbefales. For flere oppskrifter på supper til fest, se vår Søkeside

Aspargessuppe

Dette er en av de klassiske suppene. Den er aktuell nå som den nye aspargesen kommer på markedet. Men man kan selvfølgelig lage suppe med hermetiske også.

Ca 6 porsjoner ++

Ca. 500 g asparges, gjerne en blanding av hvite og grønne stilker
11 dl vann
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 terninger grønnsakbuljong
2 ½ dl kremfløte eller lettfløte
2 eggeplommer
litt hvit pepper

Dette er kanskje den mest delikate av alle supper, også en av de enkleste. En ypperlig måte å bruke asparges som ikke er helt stiv og strunk i stilken.

Stell og kok aspargesen i 11 dl vann og la den koke til den er mør. Bruker du både hvite og grønne stilker, lar du de hvite koke i ca. 15 minutter før du legger i de grønne. La stilkene renne av og skjær dem i små biter, spar noen grønne topper til garnityr. Løs buljongterningene opp i kokekraften.

Smelt smøret forsiktig i kjelen og rør inn mel. Spe med kraften under omrøring. La koke i ca. 5 minutter. Rør inn fløten. Pisk inn eggeplommene og tilsett aspargesbitene. Varm suppen opp til kokepunktet under omrøring og trekk kjelen fra platen like før det begynner å koke. Smak til med hvit pepper og litt salt om det trengs. Fordel suppen i varme tallerkener og garnér med grønne topper.

Blomkålkremsuppe med krutonger

Dette er og en av standard suppene. Den er enkel å lage og man kan ta utgangspunkt i en posesuppe feks, og med litt fersk blomkål, fløte og krydder kan den nesten ikke avsløres.

Men prøv denne.

4-6 porsjoner

1 blomkålhode
1½ l grønnsakbuljong
2 dl fløte
salt og hvit pepper
hakket persille

Krydderurt-krutonger:
4 skiver lyst brød
50 g smør
3 ss hakkede krydderurter (f.eks. persille og purreløk)

Blomkålhodet deles i mindre buketter og skylles godt.
Koker ca. 10 min. i buljongen.
Tas fra varmen og kjøres i mikser .

Den blendede suppe legeres med fløten og koker opp ca. 2 min. Den hakkede persille tilsettes og suppen smakes til med salt og hvit pepper.

Krydderurte-krutonger:
Brødet befries for skorpen og skjæres i terninger. Stekes gyldne i smør tilsatt de hakkede krydderurtene.

Soppsuppe til fest

Suppe med sopp er velkjent og sjampignon er mest brukt. Men prøv gjerne annen sopp feks tørket hvis du har. 4 porsjoner

30 g tørket blandet skogsopp/alternativt 300 g frisk
3 ferske sjalottløk eller 2 ss tørket sjalottløk
3 ss olivenolje og 50 g smør
2 dl hvitvin
8 dl vann med 3 ss kalve- eller grønnsaksbuljong
5 dl kremfløte
1 ts tørket timian 2 ts tørket persille, salt og pepper

Legg til side noe sopp til garnityr. Resten kuttes i grove terninger dersom soppen ikke allerede er kuttet i riktig størrelse.
Finhakk sjalottløk og stek den gyllen med soppen og litt av smøret og olivenoljen. Hell over vin og spe med kraft og fløte. Reduser til tredjeparten. Kok videre i ca. 10 min. Hell suppen i en kjøkkenmaskin (alternativt bruk en stavmikser rett i kjelen). Suppen kjøres glatt. Hell suppen tilbake i kjelen og gi den et oppkok.

Smak til krydder, salt og pepper. Stek resten av soppen gyllen i resten av smøret og olivenolje. Anrett suppen i suppetallerkener.
Legg den stekte soppen i midten og pynt med frisk persille.

Meksikansk tomatsuppe

Tomatsuppe kan serveres kald eller varm. Prøv gjerne utgangspunkt i en posesuppe og tilsett urter og krydder.

4-6 porsjoner

1 ss mais- eller peanøttolje
1 finhakket løk
900 g tomater, flådde uten frø og hakket
5 dl hønsebuljong
2 store friske korianderstilker
salt
nykvernet svart pepper
grovmalt svart pepper til pynt

Varm oljen i en stor kjele og stek den finhakkede løken under omrøring i ca 5 minutter, eller til den er myk og gjennomsiktig, men ikke brun.
Tilsett de hakkede tomatene, hønsebuljongen og korianderkvistene. Kok opp, skru ned varmen, sett på lokk og la suppen småkoke i ca 15 minutter.
Ta opp korianderkvistene. Press suppen gjennom en sikt og ha den tilbake i den rene kjelen. Smak til og kok opp. Serveres med et dryss av grovmalt svart pepper.

Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)

4-6 porsjoner

1 rød pepperfrukt
5 store, modne tomater
3 hvitløkfedd
1 loffskive
1 syltet agurk
6 ss olivenolje
1 1/2 ss vineddik
5 dl isvann

TILBEHØR:
3 loffskiver
1 peperfrukt
1 løk
1/2 slangeagurk
smør til steking av loffterninger

Del over pepperfrukten og fjern frøstokk og kjerner. Skold, flå og del tomatene, og skrell hvitløkfeddene. Ha alle disse ingrediensene samt sylteagurken og loffskiven i en hurtigmikser og finhakk dem. Sil blandingen og pisk den grundig sammen med eddik, olje og isvann.

Skjær loffskivene til tilbehøret i terninger. Gni stekepannen med en overskåret hvitløkfedd og stek loffterningene i litt smør. Grovhakk løken, skjær pepperfukten i småbiter, der frøstokk og kjerner er fjernet, og slangeagurken i terninger. Server dette til suppen i små porsjonsboller.

Men og andre supper fins.

Melon- og avokadosuppe

4 porsjoner

2 modne avokadoer
1 liten, søt melon
saften av 1/4 sitron
2 dl kyllingkraft eller buljong
pepper

Ha melon og avokado i en kjøkkenmaskin og mos inntil det blir en jevn røre. Press over litt sitronsaft. Kok opp kyllingkraften og hell den oppi melon- og avokadomosen. Kjør til buljongen er innarbeidet. Hell i dype tallerkener. Kvern over litt pepper og server.

Og så en litt avansert til slutt

Kremet purresuppe med røkelaks

6-8 porsjoner

2 ss meierismør
2 purrer
2 dl kruspersille,finklippet
1 ss urtekrydder
1 ts salt
1 ts hvitløksalt
1/4 ts grønn pepper
1 ss sukker
4 dl varm kjøttbuljong
2 dl helmelk, varm
2 ss maizena
1/2 dl kremfløte
1 eggeplomme

Garnityr:
6 ss røkelaksstrimler
Tynne strimler av slangeagurk

Smelt smør i gryte. Tilsett finhakket purre og persille. Krydre og ha i sukker. La alt surre en liten stund. Hell i varm buljong og melk. Kok opp. Rør ut maisenna i fløte. Ha det i suppen og kok et par minutter under omrøring. Svak varme. Ta kjelen av platen og tilsett sammenvispet eggeplomme. Suppen skal ikke koke. Legg 1 ss laksestrimler og noen agurkstrimler i hver tallerken og hell på suppe. Serveres rykende varm.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:589


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!