1-2-3 - det var det!


Oppdatertdato: 2005-03-22 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Tre glass melk om dagen sikrer kalsiumbehovet og bidrar til at skjelettet ditt blir sterkt. I tillegg til å smake godt, inneholder melk og meieriprodukter også mye proteiner, B-vitaminer og jod.

Om du drikker melk, spiser yoghurt eller ost er en smaksak, du får uansett i deg mange viktige næringsstoffer. Kalsium er ekstra viktig i barne- og ungdomsårene fordi det er da skjelettet bygges, men også voksne trenger kalsium hver dag for å vedlikeholde skjelettet.

Det er viktig å ha et variert kosthold for å få i seg alle de næringsstoffene kroppen trenger. Tre meieri-enheter bør være en del av ditt daglige kosthold. En meieri-enhet tilsvarer: Ett glass melk, én yoghurt, ost til én brødskive, et beger cottage cheese, et halvt beger kesam eller 1,5 dl melk til én porsjon kornblanding. Velg lettmelk, ekstra lettmelk eller skummet melk, yoghurt og gjerne mager ost til hverdags. Da får du lite fett, men fortsatt alle næringsstoffene.

Trenger vi melk?

Du er ikke nødt til å drikke melk, men i vår vestlige del av verden har vi vendt oss til å få en god del av vesentlige næringsstoffer fra melk og meieriprodukter. Melk innholder mer enn ti av de næringsstoffene kroppen trenger.

Melk og meieriprodukter er hovedkildene til kalsium i norsk kosthold, så inntil vi nordmenn er innstilt på å tre-firedoble inntaket av mørkegrønne bladgrønnsaker, spise fire bokser sardiner med ben eller daglig tygge oss gjennom 50-60 gram sesamfrø med skall, trenger vi melk og meieriprodukter for å dekke det anbefalte inntaket av kalsium. Kostholdsundersøkelser viser at nordmenn i gjennomsnitt har et tilfredsstillende kalsiuminntak, men særlig blant unge jenter og voksne kvinner er det en del som ikke får dekket det anbefalte kalsium inntaket på henholdsvis 900 og 800 mg. Personer som ikke bruker melkeprodukter, men som ellers spiser et sunt, ”norsk” kosthold, får som regel i seg mindre enn halvparten av anbefalt mengde kalsium. Kalsium er ekstra viktig i barne og ungdomsårene fordi det er da skjelettet bygges, men også voksne trenger kalsium hver dag for å vedlikeholde skjelettet.

Dersom du ikke bruker melk eller meieriprodukter bør du ta kalsiumtilskudd eller bruke berikede alternativer av soya- eller rismelk for å dekke kalsiumbehov. Barn på melkefri kost trenger spesiell kostveiledning hos klinisk ernæringsfysiolog eller annet helsepersonell med ernæringskompetanse. Undersøkelser viser at barn og unge som av ulike grunner utelater melk eller melkeprodukter i kostholdet kan få lavt inntak av viktige næringsstoffer og redusert vekst.

I dag får hver tredje norske kvinne over 50 år osteoporose og hver annen kvinne får et osteoporotisk brudd. For å unngå osteoporose er det viktig å bygge opp et sterkt skjelett i barne- og ungdomsårene og deretter vedlikeholdet skjelettet best mulig. Kalsium og D vitamin og jevnlig mosjonere er veldig viktig for å bygge opp benbygningen. Melk er en svært god kalsiumkilde, fordi melk inneholder mye kalsium som absorberes godt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:550Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.