Gjærbakst før jul, vil si julekake og julebrød for vårt vedkommende. + andre lignende kaker som vørterkake og vørterbrød. Disse kakene er noen av undertegnedes favoritter, særlig etter ett besøk i brødristeren og med godt smør på + ost eller syltetøy. Gjærbakst er litt mer arbeid å lage, men med en god kjøkkenmaskin og litt tid går det greit. Bare følg fremgangsmåten på oppskriften.
Norsk julebrød
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
125 g meierismør
5 dl melk
1 pk. (50 g) gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 650g hvetemel
150 g rosiner, eventuelt sukat
Pensling:
sammenvispet egg
Skikkelig norsk julebrød eller julekake som er bare kjempegod. Som dere ser så la vi inn litt ekstra frukt og nøtter i kaken før steking, som tørket aprikos og tranebær + noen valnøtter i tillegg til rosinene. Vi brukte og brødform.
Julebrød er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal "slippe bollen". Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen. Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.
Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødformer a ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Julebrød er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f eks høy stekepanne med lokk før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
276,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julekake 4
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BarnemixBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
850 gr hvetemel
200 gr smør
100 gr farin
1 ts kardemomme
1/2 l melk
1 egg
50 gr (1 pk) gjær
250 gr rosiner
Egg til pensling
Her lagde vi en liten vri, men det er jo valgfritt. Vi brukte flere typer tørket frukt i deigen + litt nøtter her og der. Og så lagde vi denne i en rund form og dere ser godt nøtter og frukt på toppen. Da ble det nok til en brødform i tillegg. Ellers er denne fantastisk god og forsvinner i løpet av noen dager.Fremgangsmåte
Smuldre mel og smør. Tilsett sukker og kardemomme. Rør gjæren ut i lunken melk. Visp i egget. Elt alt du orker, minst 5 min. La deigen heve lenge - til dobbel størrelse. Elt inn rosinene og del deigen i tre emner. Bak ut tre runde kaker eller legg dem i form. Etterhev godt og pensle med egg.
Stek i ovnen ved 200°C i ca 40 minutter men pass på med bakepinne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
296,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Valnøttbrød med deilig smak av appelsin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
RegalBildet er tatt av
RegalIngredienser
9 dl (540 g) Regal Siktet Hvetemel
200 g surdeig av rug
2 dl (120 g) Regal Sammalt Rug Fin
4 dl kaldt vann
10 g gjær
3 dl (140 g) valnøtter
2 ts salt
15 g hakket appelsinskall
0,5 dl (30 g) brunt sukker
Til formen:
0,25 – 0,5 dl olje
Fantastisk godt valnøttbrød med deilig smak av appelsin.Fremgangsmåte
1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett vannet og rør til gjæren er oppløst. Tilsett surdeig av rug, mel, valnøtter, salt, appelsinskall og brunt sukker. Elt deigen på lav hastighet i 8 minutter. Fortsett på høyere hastighet i ytterligere 8 minutter. Smør en stor ildfast form (eller en stor plastbeholder) med olje. Legg i deigen og dekk formen/beholderen med plast.
2. La deigen hvile i en time i romtemperatur.
3. Trykk luften ut av deigen. Brett så deigen sammen som en konvolutt, vend den og pass på at bunnen fremdeles er tilstrekkelig smurt.
La deigen hvile i formen/beholderen i ytterligere 30 minutter.
4. Hell deigen ut på en melet (fullkornsrugmel) overflate. NB! Ikke press ut gassboblene i deigen! Del deigen på midten i to like store emner. Lag runde emner ved å brette deigen mot midten av emnet. Legg kjøkkenhåndklær i bunnen av to boller, og strø på mel. Legg i emnene. Dekk til med rene håndklær eller plast.
5. La emnene heve i 1 time.
6. Ta av kjøkkenhåndklærne og legg de runde emnene over på en bakeplate dekket av bakepapir.
7. Forvarm ovnen til 275 °C.
8. Sett bakeplaten i nederste del av ovnen og skru samtidig varmen ned til ca. 200 °C.
9. Etter 10 minutters baking åpner du ovnsdøren i 5 sekunder for å slippe ut damp. Gjenta etter 20 minutter. Total steketid ca. 30 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
262,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Julekake 1
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.05.2013Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
125 g meierismør
5 dl melk
1 pk. (50 g) gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
Ca. 650g hvetemel
150 g rosiner, eventuelt sukat
Pensling:
Sammenvispet egg
I stekeovnen: 175 grader C, ca. 30 - 40 minutter
Mange forbinder fersk julekake med gode juleminner, men denne kaken kan også spises resten av året.Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter). Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.
Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.
Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødform, ca. 2 liter.
Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
276,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Festjulekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kg hvetemel
3 ts kardemomme
250 g sukker
250-300 g smør
ca 6 dl melk
50 g gjær
1 egg
300 g rosiner
300 g sukat
Pisket egg
15 hakkede mandler
3 ss perlesukker
Fremgangsmåte
Bland alt det tørre. Smelt smør og lunk melken. Rør gjæren ut i melken og tilsett dette sammen med smøret i melblandingen. Tilsett og ett halvpisket egg.
Elt sammen til en smidig deig og dryss over mel. Dekk til og sett til heving på ett lunt sted til dobbelt størrelse.
Bland så inn rosiner og skåren sukat. Tas opp på melet bakeplate og deles i 3-4 emner som eltes runde. Settes på smurt plate og settes til etterheving.
Så pensles de med egg og skjær noen snitt i kakene på begge sider. Dryss over hakkede mandler og sukker. Stekes på nederste rille ved 200°C til de har pen farge, ca 30-45 minutter. Avkjøles på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
312,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
50,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vørterbrød fra Svein
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Svein ValleBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
100 g margarin
2 halvflasker vørteøl
1 halvflaske lettøl
100 g gjær
1 kg rugmjøl(fint eller grovt)
2 dl mørk sirup
1 1/2 ss salt
3-4 dl rosiner
1 ts nellik
1 ts anis
1 ts pepper
Fremgangsmåte
Smelt margarin. La det bli fingervarmt sammen med ølet
Rør ut gjæra i væsken, ha i det meste av melet og lag løs deig
Heves lenge og godt. Tilsett sirup,rosiner,krydder og resten av melet
Heves til dobbel størrelse. Bak ut 4 glatte brød og legg disse i smurte former
Etterhev minst 1/2 time.
Stekes ved 200 grader i ca 45 min.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
212,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vørterkake 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.01.2010Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
500 g siktet rugmel
1 ts malt anis
1 ts malt nellik
½ ts malt hvit pepper
1 ts malt kardemomme
2 ts salt
3 dl helmelk
1 flaske vørterøl (1 flaske = 3,3 dl)
70 g smør
1 dl mørk sirup (1 dl = 125 g)
1 pk gjær
500 g hvetemel
til pensling:
1 stk egg
½ dl helmelk
Fremgangsmåte
Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, nellik, pepper, kardemomme og salt. Smelt smøret og tilsett melk, vørterøl og sirup. Varm blandingen til den er fingervarm (37 grader). Løs gjæren opp i væsken. Tilsett det hele i melblandingen og elt deigen godt, tilsett mer hvetemel slik at deigen blir passe fast og slipper bollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til eltingen. Tilsett rosinene mot slutten av eltingen.
Dekk deigen med plast og la deigen heve på et lunt sted til ca dobbel størrelse (ca 1 time). Del deigen i to like emner, runde eller avlange. Sett kakene på stekeovnsplate dekket med bakepapir. La kakene etterheve i ca 30 minutter. Pensle kakene med sammenvispet egg og melk.
Stek kakene i forvarmet stekeovn ved 200 grader i ca 35 minutter.
Avkjøl kakene på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
243,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Adventkrans 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2011Denne retten tar ca
90 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
100 g smør
3 dl melk
1 pk gjær
500 g hvetemel
100 g sukker
1 ss malt kardemomme
rosiner, sukker, kanel
1 stk egg til pensling
Hvorfor ikke lage adventskransen selv til jul? En adventkrans av deilig hvetedeig.Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Elt deigen lett i litt mel på bordet og trill den til en lang pølse. Ta av en liten bit til pynt. Kjevle eller klem pølsen flat og fordel rosiner langs midten. Dryss på sukker og kanel. Brett deigen over fyllet. Form den til kringle på stekeplaten og pass på at skjøten kommer på undersiden. Trill fire pølser og form dem til lysmansjetter. Lag kristtornblader og bær til pynt.
Sett kringlen til heving under plast på lunt sted, ca. en halv time. Pisk sammen egget og pensle kringlen før den stekes ved 200 °C i ca. 20 minutter midt i ovnen.
Tips: Skal kransen stå i hele desember er det ikke nødvendig med rosiner og fyll.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
294,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julebrød med cola
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
75 g gjær
1 liter coca cola eller vann ?
1 dl olje ?
1 ss sukkerkulør
1/2 dl fibrex
1/2 dl linfrö
2 ts salt ?
1 dl Dansukker Mørk Sirup
1 dl eplemos ?
3 dl kulturmelk
1 ss malt pomeransskall ?
1/2 ts malt kardemomme ?
1 ts malt kanel
1 dl rosiner, kan sløyfes?
6 dl grovt sammalt rugmel ?
18 dl hvetemel
Ekstra vri på julebrødet med coco cola i deigen. Tips fra Dansukker.Fremgangsmåte
Smør to avlange bakeformer 2,0 liter. Smuldre gjæren i en bolle. Varm opp coca cola og olje til 37 °C (fingervarmt). Hell deigvæsken over gjæren og rør til den har løst seg opp. Tilsett sukkerkulør, fibrex og linfrø og la det stå i 10 minutter.
Bland i salt, sirup, eplemos, kulturmelk og krydder. Tilsett rosiner, rugmel og hvetemel og bland godt. Hell deigen i formene og dekk til. La dem heve i ca. 40 minutter. Sett ovnen på 200 °C. Stek på nederste rille i ovnen i ca. 60 minutter. La brødene stå i formene noen minutter før de legges på rist. Avkjøl dem under et bakeklede.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
221,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grove juleboller
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
RegalBildet er tatt av
RegalIngredienser
500 g Regal Siktet Hvetemel
100 g Regal Helkorn Hvete
Ca. 4 dl melk
0,5 dl olje
50 g gjær
1 ts honning
1 ts salt
Pynt (Eggestrykelse):
1 egg
2 ss vann
1 knsp salt
Juleboller med innblanding av helkorn. Bør kanskje heller kalles julerundstykker.Fremgangsmåte
1. Lun melken og oppløs gjæren i denne. Tilsett de øvrige ingrediensene, og kna det hele til en ensartet og smidig deig. La deigen heves lunt og tildekket til dobbelt størrelse.
2. Bank deigen ned og rull den ut til en pølse som deles i 16 like store stykker.
3. Form stykkene til boller og sett dem på et bakebrett med bakepapir og la dem etterheve til dobbelt størrelse i ca. 25 min.
4. Pisk sammen ingrediensene til eggestrykelsen til en ensartet masse. Pensle bollene med eggestrykelse og pynt eventuelt med helkornhvetemel.
5. Baketid:
Ca. 15 min. midt i en 220 °C forvarmet ovn (varmluft 200 °C).
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
234,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lettbakte julebrød
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
RegalBildet er tatt av
RegalIngredienser
1 pk Regal bollemiks
4,5 dl lunkent vann
100 gr romtemparert smør/ margarin
50 gr fersk gjær/ pose tørrgjær
200 gr rosiner (bør bløtlegges i 30 minutter før bruk, da blir brødet saftigere)
Sukat kan tilsettes om ønskelig
50 gr fersk/ tørr gjær
1 egg til pensling av brødene før steking
Enkle julebrød som bruker ferdig miks. Enkelt, raskt og godt.Fremgangsmåte
1. Rør sammen deigen som beskrevet på posen og rosinene tilsettes tilslutt.
2. Del deigen i to og form til brød. Gjerne runde som to store boller. Hev til dobbel størrelse.
3. Pensles med egg før de stekes.
4. Stek på 175°C i 30 - 40 minutter på nederste rille med over og undervarme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
242,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
35,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Adventsbrød med appelsin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
25 g gjær for søte deiger
2 dl kaldt vann
1 ts salt
5 dl hvetemel
2 eggeplommer
1 dl appelsinmarmelade
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 ss malt anis
1 dl rapsolje
4 dl hvetemel
Gode brød for adventsstiden. Blir saftige greier.Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett vann og rør til gjæren er oppløst.
Tilsett salt og de 5 dl hvetemel og arbeid det sammen til en deig. La det heve under et bakeklede i 3 timer. Tilsett resten av ingrediensene og sett den til heving ytterligere en time.
Ta deigen opp på et melet bakebord og arbeid den smidig. Del deigen i fire deler og form hver del til et flatt rundt brød. Pensle med vann og la den heve i 30 minutter. Du kan lage mønster i brødene hvis du vil, for eksempel med pepperkakeformer.
Stek brødene midt i ovnen ved 225 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist. Spises lunkne med smør og ost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
312,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3361