
Oslo (NW): Se for deg en tre kilometer lang kolonne med trailere, alle stappfulle av appelsiner. Der har du nordmenns
konsum i påsken.
– Nordmenn setter til livs cirka 5000 tonn appelsiner i de to ukene vi i bransjen regner som påskeukene. Det vil si litt
over en kilo hver, eller tre ganger så mye som ellers i året, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
Påskeappelsinene hentes hovedsaklig fra Spania og er av typen Lane Late, en veldig saftig og søt appelsintype.
– Mye dårlig vær i Spania under årets dyrkingsperiode har gjort jobben vanskeligere enn vanlig, men produsentene våre
står på og gjør en kjempejobb. Vi får nok appelsiner, og av den kvaliteten vi ønsker, sier Linnert.
Presset av klementiner
Selv om appelsin holder stand som nordmenns favorittsitrus, har den fått konkurranse.
– Appelsinforbruket gikk litt ned i 2009. Noe av forklaringen kan være at også klementiner nå selges hele året, akkurat
som appelsiner, sier Linnert.
For nordmenn vil ha klementiner til påske også. Denne påsken øker Bama utsendelsen av klementiner til butikkene med hele
25 prosent fra i fjor, mens appelsiner går ned 3,7 prosent.
Men styrkeforholdet i høytiden er ennå nesten seks solgte appelsiner per klementin.
Vulkansk smak
Klassiske oransje påskeappelsiner får også økt konkurranse fra røde appelsiner, tidligere kjent som blodappelsiner.
Hittil i år har Bama solgt 863 tonn av disse, en økning i salget på hele 57 prosent i forhold til samme periode i fjor.
– De røde appelsinene henter vi fra Sicilia, der de dyrkes i et område som ligger rett ved den sovende vulkanen Etna.
Det spesielle klimaet her gir dem en helt særegen smak og aroma, sier Linnert.
Det røde pigmentet i de røde appelsinene gir dem ekstra høyt innhold av c-vitaminer og den sterke antioksidanten
antocyanin.
Kan man så bruke appelsin til noe mer enn å spise naturell?
Her er noen tips!
Appelsindessert
Denne er god men litt vanskelig.
4 porsjoner
8 stk appelsiner
4 stk egg
2 stk eggeplommer
140 gr sukkerbiter
230 gr sukker
Vask og tørk 2 appelsiner og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene i en kjele, dekk såvidt med kaldt vann og kok opp,
la det koke 1 minutt. La skivene dryppe av og avkjøl dem. Bring 2 dl vann og 200 g sukker til oppkok, og rør 1 minutt.
Ha i de avkjølte appelsinskivene og la det stå og trekke i ca 1 time. Det skal ikke fosskoke. Ta appelsinskivene opp og
la dem renne av på tørkepapir. Del skivene i to, avkjøl og oppbevar dem kaldt.
La 50 g sukkerbiter og 2 ss vann smelte til karamell i en kjele på svak varme, til de får en gyllen farge. Hell den
flytende karamellsausen over i passende porsjonsformer. De bør helst være av metall, for karamellsausen blir svært varm
under stekingen.
Vask og tørk resten av appelsinene, og del dem i to. Gni resten av sukkerbitene mot de overskårne appelsinene slik at de
blir fuktet, og press så saften av appelsinene. Det bør være ca. 3 dl appelsinsaft. Visp egg og eggeplomme og 30 g
sukker kraftig. Ha i appelsinsaften og de fuktede sukkerbitene litt om gangen. Visp kraftig hele tiden til blandingen er
jevn og sukkeret oppløst. Sil den over i formene og dekk med aluminiumsfolie.
Hell varmt vann i langpannen og sett formene i. La dem stå i vannbad ca. 50 min. Pass på at vannet ikke koker. Kremen
skal være litt "skjelvende". La porsjonsformene med kremen avkjøles før de settes i kjøleskap. La dem stå kjølig i minst
1 time før servering. Hvelv appelsinkremen ut av porsjonsformene og over på desserttallerkener. Før en kniv langs kanten
på formen så slipper den lettere. Pass på å helle også eventuell saus over tallerkenen. Pynt langs kanten av kremen med
de halve, syltede appelsinskivene. Pynt med mynteblad før servering.
Appelsin med safranyoghurt
4 porsjoner
4 stk stor appelsiner
0,25 ts kardemomme, malt
150 gr yoghurt, naturell
2 ss strøsukker
Ca 3,5 stk safrantråder
0,25 ts ingefær, malt
1 ss hakkede, ristede pistasiemandler
friske mynte- eller sitronmelisseblad til pynt
Skrell og del appelsinene i pene skiver. Vær forsiktig, så så mye saft som mulig blir igjen i skivene.
Leg appelsinskivene på en asjett i sirkel. Dryss over malt kardemomme, dekk med folie og la stå kaldt til servering.
Bland yoghurt, sukker, safran og ingefær i en bolle og la stå i 5 minutter. Ha blandingen over i en serveringsbolle og
dryss nøtter over. Like før servering legges et par skjeer med yoghurtblandingen på hver asjett. Pynt med friske blad.
Saftig appelsinkake med sjokolade
1 kake
320 gr romtemperert smør
400 gr sukker
4 stk romtempererte egg
1 dl melk
0,5 dl appelsinjuice eller presset appelsin
1 stk appelsin, skallet
2 ts bakepulver
320 gr hvetemel
2 ts vaniljesukker
50 gr hakket mørk kokesjokolade eller sjokoladedråper
Fyll
125 gr smør
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
100 gr hvit kokesjokolade
0,5 dl appelsinsaft
1 stk appelsin, skallet
1. Rør sukker og smør hvitt og porøst. Tilsette ett egg om gangen under omrøring.
2. Tilsett væsken i røren vekselvis med hvetemel som et tilsatt bakepulver og vaniljesukker.
3. Rør til slutt inn appelsinskall.
4. Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen (ca. 26 x 36).
5. Strø hakket sjokolade eller sjokoladedråpene på toppen av røren og stek kaken midt i ovnene ved 180 ºC i 40 minutter.
Fyll:
1. Rør smør, melis, vaniljesukker og appelsinsaft mykt og luftig
2. Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikro ved ca. 700 watt i 30 sekunder og rør den inn i fyllet.
3. Tilsett til slutt appelsinskall og dekk toppen av kaken med det lyse fyllet.
Populær appelsinkake
125 gr smør eller margarin
200 gr sukker (ca. 2 1/2 dl)
3 stk egg
1 stk appelsin, skallet revet
150 gr hvetemel (ca. 2 1/2 dl)
1 ts bakepulver
0,5 dl nypresset appelsinsaft
GLASUR
120 gr melis (2 dl)
2 ss appelsinsaft
(litt vann)
FORMEN: 1 1/2 l
STEKING: 175 grader ca. 50 min.
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt. Bland i appelsinsaft og skall.
Sikt i mel og bakepulver og rør om.
Hell røren i en smurt og strødd form.
Stek kaken.
Glaser kaken med appelsinglasur. Strø eventuelt med hakket syltet appelsinskall eller hakkede ristede mandler.
Appelsinsalat
4 porsjoner
4 stk appelsiner
1 dl rosiner
1 dl nøtter, gjerne pistasj
2 ss olivenolje
1. Skrell og skjær appelsinene i skiver. Legg dem taksteinslagt på et fat.
2. Hakk nøtter. Strø disse over sammen med rosinene. Drypp over olivenolje.
Appelsinsalat med avocado og løk
4 porsjoner
4 stk steinfrie appelsiner
1 stk moden, men fast stor avocado
0,5 stk rød løk, skåret i 1 cm tykke skiver
1 knivsodd salt
2 ss olivenolje
1 krm tørket rosmarin
3 knivsodd knuste fennikelfrø
Skrell appelsinene og fjern de hvite hinnene med en skarp kniv. Arbeid over en bolle slik at saften fra appelsinene
renner ned i bollen. Del appelsinene i båter. Skjær på begge sider av hver båt så de kommer ut fra hinnen. Legg dem i en
salatbolle.
Halver og skrell avocadoen, ta ut steinene og skjær fruktkjøttet på skrå i tynne skiver. Ha dem i salatbollen.
Del løkskivene i ringer. Legg dem over appelsinbåtene og avocadoskivene.
Visp sammen salt, 1 1/2 ss appelsinsaft, olje og urter. Hell dressingen over salaten og server straks.
NB:
Hvis du serverer senere enn 10 minutter etter at du har laget den, før avocadoen er blitt brune. Et triks for å unngå
misfarging av avocadoen er å pensle avocadokjøttet med sitronsaft.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1855