3 om dagen


Oppdatertdato: 2011-11-06 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


De aller fleste har hørt uttrykket 5 om dagen, men har du hørt om 3 om dagen?
Melk og meieriprodukter inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger å få i seg. Både B vitaminer, jod, sink, fosfor, proteiner og kalsium er noe av det du finner i melk og meieriprodukter. Faktisk så er melk og meieriprodukter den viktigste kilden til kalsium i det norske kostholdet.


Anbefalingene for kalsium

En voksen person skal anbefalt ha et inntak på 800 mg kalsium hver dag. Barn trenger å få i seg 600 mg, og ungdom har et behov på 900 mg kalsium hver dag. Et variert kosthold uten meieriprodukter gir omtrent et daglig inntak på 300 mg. Dette vil si at man ”mangler” 500 mg. Den enkleste måten å få i seg dette på er ved å drikke melk og spise meieriprodukter. Men hvor mye må du spise for å få i deg 500 mg?

3 porsjoner meieriprodukter hver dag

For at det skal bli enklere å forstå hvor mye 500 mg kalsium tilsvarer, har vi regnet dette om til porsjoner. Skal man dekke sitt behov for kalsium bør man spise 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag. Som for andre porsjonsstørrelser er barneporsjonene mindre enn for de voksne.

3 porsjoner med meieriprodukter kan være 3 glass med melk, eller 1 glass melk, 2 skiver gulost og 1 yoghurt eller 1 kaffe-latte, 1 smoothie og et glass melk. Ved at valgmulighetene er mange kan man selv finne sine meieriproduktfavoritter, og dermed få i seg nok kalsium som kroppen trenger.

Hvorfor trenger kroppen kalsium?

For at skjelettet og tennene våre skal bli sterke og tette trenger kroppen kalsium, men kalsium finnes også i og utenfor alle cellene våre i kroppen. Uten kalsium ville ikke kroppen klare å sende beskjeder mellom nervene og musklene våre slik at vi kan bevege oss som vi ønsker. Denne mekanismen er nøye regulert av kroppen, og det er derfor viktig at vi hele tiden har et så konstant forhold av kalsium i kroppen som mulig.

Skjelettet er kroppens kalsiumbank

Gjennom hele livet bryter kroppen ned og bygger opp skjelettet vårt. Dette for å holde kalsiumnivået i kroppen på et så stabilt nivå som mulig. Hvor mye kroppen klarer å bygge opp og bryte ned forandrer seg gjennom livet. Frem til 25-30 års alderen bygger kroppen opp mer skjelett enn den bryter ned, men etter denne alderen snur dette og kroppen klarer ikke lenger å bygge opp like mye som brytes ned. Det er derfor viktig at vi får tilført nok kalsium via kosten slik at kroppen klarer å bygge opp et så sterkt og tett skjelett som mulig. Dette for at vi skal ha mest mulig i ”banken” som vi kan tære på når vi blir eldre.

Nok kalsium

Synes du milligram med kalsium er vanskelig å forholde seg til? Da er det enklere å bare telle til 3 hver dag. Ved å spise 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag sikrer du kroppens behov for kalsium, og bidrar til å styrke skjelettet ditt.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2290Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.