40 prosent flere norske epler


Oppdatertdato: 2010-10-07 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama, Knut Pettersen


Oslo (NW): De norske eplene kommer sent i år, men de kommer godt. Avlingene er 40 prosent større enn i fjor, og eplene er av god kvalitet. – Vi kommer til å sende ut rundt 4000 tonn norske epler til butikkene i høst. Oktober er virkelig den store eplemåneden, sier Aasmund Onarheim i Bama.
Til tross for stor avling i høst er smaken på de norske eplene helt topp. Kjølig vår og sommer i store deler av Sør-Norge har heller ikke gjort eplene mer syrlige.

– I Hardanger kom epleblomstringen i gang hele to uker senere enn vanlig, og det er derfor frukten er blitt litt forsinket, sier Onarheim.

Populære nye sorter

Avlingen på epletrærne går i berg- og dalbane, og i fjor var det lite epler. Nå er det imidlertid full fart på innhøstingen. Fra fruktlagre på steder som Nordfjord og Lier sendes eplene ut til butikkene. Mye av eplene kommer i tillegg fra Telemark og Vestfold.
De største eplesortene er Discovery, Rød Aroma, Rød Gravensten og Summerred.

– Discovery er en ganske ny sort som er blitt veldig populær. Det skyldes at den er søt, sprø og god å tygge i, forklarer fruktinnkjøperen i Bama.
Noen gamle norske eplesorter er på vei ut, én av dem er vanlig Gravensten.

– Årsaken til at noen epletyper forsvinner er at de tåler lite og raskt blir stygge. Folk ønsker epler som ser fine ut, og som er søte.

Sprø og friske

– Norske epler er kjent for å være litt mer syrlige i smaken. Nå i sesongen er de utrolig friske og gode. Sesongen er kort, så det er bare å fråtse i norske epler nå i oktober, sier Aasmund Onarheim.
Kun 12 til 16 prosent av eplene vi spiser gjennom året er dyrket i Norge. Bama importerer epler fra nesten hele verden, slik at tilgangen i butikk på ferske og gode epler er god hele året.
Vi spiser drøyt 50 000 tonn epler i året. I år blir den norske epleavlingen på rundt 9000 tonn.

– Den norske modningssesongen er lengre enn i de fleste andre land, og det kan være med på å påvirke smaken, slik at de blir ekstra friske, sier Aasmund Onarheim.
Fruktinnkjøperen med tilhold i Øystese i Hardanger sier at også den norske pærehøsten er bra i år, og i likhet med epler, er det best tilgang på norske pærer i butikkene i oktober.

– De pæresortene det er mest av i år er gode gamle Moltke og Philip. Plommesesongen er nå på hell, og den var omtrent som de siste to årene. Det er mye fin norsk frukt i butikkene de neste ukene, sier Aasmund Onarheim i Bama.

Lag en smellgod eplekake av eplene.

3 stk egg
150 gr sukker
150 gr smør
150 gr hvetemel
1 ts bakepulver
Ca 4,5 stk epler
2 ss sukker
Ca 1,5 ts kanel
0,5 dl hakkede nøtter

Pisk eggedosis av egg og sukker, ha i smeltet smør og hvetemel/bakepulver vekselsvis. Fordel deigen utover en rund kakeform, 22 cm i diameter. Skrell eplene i båter, dryss over med kanel og hakkede nøtter. Stek ved 180 °C i 30 minutter. Server varm med krem til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1986Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.