5 gode råd til julebordet


Oppdatertdato: 2004-12-05 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Anne Manglerud


Nå er julebordstiden her med inntak av store mengder fet mat og drikke. For 500.000 nordmenn kan dette også bety en tøff periode med sviende halsbrann; - en brennende følelse i halsen og brystet, magevondt, kvalme og oppkast. Fet og krydret mat i kombinasjon med alkohol, er den viktigste årsaken til ”førjulshalsbrann”.

I en landsomfattende undersøkelse blant folk med halsbrann, svarte 40% at den viktigste årsaken til deres halsbrann, er krydret og fet mat. I den samme undersøkelsen svarte 1 av 3 at de må holde seg unna vin og brennevin.

”Mange ser på halsbrann som ufarlige, sure oppstøt. I undersøkelsen sa mange med halsbrann at det imidlertid betyr et dårligere liv gjennom dårligere dagsform, redusert arbeidsinnsats og oppvåkning om natten. Har du først fått halsbrann som vedvarer, kan blant annet et bevisst inntak av mat og drikke være med på å løse problemet," sier Mona Lund, leder for Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer.
”Særlig mange mennesker opplever å få halsbrann i julebordssesongen, fordi de fråtser i mat og drikke. Dersom symptomene fortsatt vedvarer etter forsøk med bruk av reseptfrie medisiner, bør lege oppsøkes for undersøkelse og vurdering om det er behov for mer effektiv medisin,” sier spesialist i mave-/tarm sykdommer overlege Jørgen Jahnsen ved Aker Sykehus.

5 gode råd fra dr. Jørgen Jahnsen

  • Unngå sterk, fet og fritert mat - og ikke overspis! Dersom du går for en flerretters middag, velg lettere retter som fisk, kylling og magert kjøtt.
  • Vær bevisst på hva du drikker - et par glass vin med vann til er bedre enn drinker og sprit.
  • Kutt ned på røykingen - røyk forsterker halsbrannsymptomene. Dersom det er et problem for deg å slutte, kutt ned antallet sigaretter og bruk for eksempel et nikotinplaster for å stoppe suget.
  • Unngå sene måltider - fordøyelsen er dårlig dersom man går til sengs med full mage. For at maten skal kunne fordøyes skikkelig, bør det gå flere timer fra et måltid til man går å legger seg.
  • Gå en tur etter middag - dette vil være til mer hjelp for fordøyelsen enn å krølle seg opp i sofaen foran TV`en.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:450
Grillmat.singelmat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.