5 om dagen kan nåes; landets beste frukt- og grøntavdelinger er kåret


Oppdatertdato: 2012-03-11 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Pål H. Christiansen


Eurospar Blomsterdalen, Coop Obs! Haugesund, Coop Prix Torsby og ICA Nær Slemdal vant hver sin klasse i NM i frukt og grønt 2011. Best av alle, for annet år på rad, var Eurospar Blomsterdalen.
Bakgrunnen for NM i frukt og grønt er ønsket om å motivere forbrukere til å spise mer frukt og grønt ved at de får inspirasjon når de handler i butikken. De nasjonale kostrådene anbefaler 5 om dagen, halvparten frukt og bær og halvparten grønt. Så langt er vi i Norge et godt stykke fra å nå denne målsetningen.

En tankevekker

- Alle er enige om betydningen av 5 om dagen, som innebærer at vi bør spise 5 enheter à 100g hver dag. Men foreløpig er det nok de som allerede er sunne fra før som har klart å nå det målet. I gjennomsnitt spiser norske forbrukere bare 3 om dagen. Undersøkelser viser at forbrukerne ønsker å spise sunnere, men de fristes ikke til å ta nok frukt og grønt opp i handlekurven. Det bør være en tankevekker for handelen, sier direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), som for femte året på rad har arrangert NM i frukt og grønt i samarbeid med bransjebladet Dagligvarehandelen og analyseselskapet Nielsen.

Alle butikker er med

Alle dagligvarebutikker er automatisk med i NM i frukt og grønt. Det blir hvert år valgt ut finalister i de fire butikkategoriene bredsortiment, hypermarked, lavpris og nærbutikk ut fra høyest salgsandel for frukt og grønt i forhold til butikkens totalomsetning. Deretter blir butikkene nøye sjekket og vurdert av analyseselskapet Nielsen etter kriterier som avsatt plass, kvalitet, utsolgtgrad og selgende miljøfaktorer.

- Dette ”grønne norgesmesterskapet” skal motivere norske frukt- og grøntavdelinger til å bli dyktigere på vareutvalg, eksponering, renslighet, kvalitet og service, m.m., og på den måten stimulere forbrukeren til å øke forbruket sitt opp mot 5 om dagen, sier Rebnes videre.

Gode ambassadører

Direktør Guttorm Rebnes konstaterer med tilfredshet at de beste butikkene på frukt og grønt nå er spredt over store deler av landet. I finaleheatet denne gang var det vinnerkandidater fra Vennesla i sør til Pasvik i Nord, og nivået var svært høyt.

-Det er enkeltpersoner som jobber i frukt- og grøntavdelingene rundt omkring som daglig gjør jobben med å friste forbrukerne til å kjøpe mer frukt og grønt, og vi ønsker å motivere for at de fortsatt skal gjøre en god innsats. Ved å trekke frem de beste butikkene og de beste frukt- og grøntmedarbeiderne håper vi at nettopp disse vinnerne blir gode ambassadører som igjen inspirerer de øvrige butikkene i kjedene sine. Dette er meget viktige elementer i arbeidet med å nå de nasjonale kostholdsråd om 5 om dagen for hele nasjonen, sier direktør Guttorm Rebnes.

Her er rankingen av alle butikker i hver kategori i NM i frukt og grønt 2011:

Bredsortiment:
1) Eurospar Blomsterdalen (rank 1 av 19)
2) Safari Stølen (rank 2 av 19)
3) Coop Mega Bekkestua (rank 5 av 19)
4) Helgø Matsenter Stokka (rank 6 av 19)
5) Meny Røa (rank 13 av 19)
6) ICA Theresesgate (rank 18 av 19)
Hypermarked:
1) Coop Obs Haugesund (rank 4 av 19)
2) Smart Club Slependen (rank 7 av 19)
3) Ica Maxi Åsane (rank 8 av 19)
4) Centra Colosseum (rank 11 av 19)
Lavpris:
1) Coop Prix Torsby (rank 3 av 19)
2) Kiwi Lilleaker (rank 9 av 19)
3) Rema 1000 Borg (rank 10 av 19)
4) Coop Extra Florø (rank 16 av 19)
5) Rimi Makrellbekken (rank 17 av 19)
6) Bunnpris Sentrum (rank 19 av 19)
Nærbutikk:
1) Ica Nær Slemdal (rank 12 av 19)
2) Coop Marked Syvde (rank 14 av 19)
3) Joker Pasvik (rank 15 av 19)

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2399
Norsk mat.Lapskaus.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.