
Selv om vi har et såkalt mellomår med litt mindre avling enn i fjor, så får vi likevel god utvikling av eplene. Det blir 7500 tonn
saftige og velsmakende norske epler som nå kommer ut i butikkene.
Dette sier Bjørn Eidhammer, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd. Det er han som har full oversikt over landets
epleomsetning gjennom fruktlagrene og andre godkjente omsetningsledd. Hardanger, Telemark, Sogn, Vestfold og Buskerud er de største
epledistriktene her i landet. I fjor ble over 9000 tonn norske epler sendt ut på markedet. I år er tallet ca 7500 tonn.
- Dette er helt naturlig. Selv om produsentene prøver å styre produksjonen, blir det en vekselvirkning fra et år til et annet. Stor
høst det ene året gir litt mindre året etter. Fordelen med at det blir færre epler på trærne er at hvert eple får større mulighet
til å utvikle seg bedre. Dette slår positivt ut på smaken. Ulempen er selvfølgelig at vi får en litt kortere periode med norske
epler i frukt og grønt-diskene, sier Eidhammer.
Men hvordan har sesongen vært så langt?
- Vi kan kalle det en normal, middels sesong. Vi hadde en rik, fin og tidlig blomstring, men noe kaldt vær i mai og juni. Det
regnet også mye fra midten av sommeren, men vi har hatt fin temperatur, så kvaliteten på årets norske epler blir som den skal være:
Av høy kvalitet, sier han.
Aroma er den desidert største eplesorten i Norge med ca 30 prosent av markedet. Sortene Summerred og Rød Gravenstein er også store
på statistikken.
Har eplevanene endret seg de siste årene?
- Ja, man kan si det. For ti år siden var kvaliteten ofte mer variabel med både harde og melne epler. Nå har nordmenn lagt sin elsk
på knasende, saftige og søte epler, sier han.
Eidhammer forteller om et pågående prosjekt i regi av bl.a. Grøntprodusentenes Samarbeidsråd der man ytterligere vil øke bredden i
utvalget og kvaliteten på norske epler.
- Vi jobber med en optimalisering av eplebøndenes innhøsting og innlagring av epler. Ved å etablere såkalte ”høstevinduer”, der en
sort kun kan høstes i et gitt tidsrom, så vil vi få en mye mer oversiktlig markedssituasjon, og samtidig vil eplene ha best mulig
kvalitet når de ligger i butikkene, sier han.
- Når det gjelder eplesorter, så har norske forskningsmiljøer flere prosjekter der nye typer skal prøves ut. Dette vil føre til et
mer mangesidig og spennende utvalg av norske epler, men det er noen år frem i tid, sier Eidhammer.
- Det er likevel nok av norske, velsmakende epler å glede seg til i ukene som kommer, sier Eidhammer.
Eplekake fra frukt.no
En godt eplekake hører høsten til, og denne smaker nydelig servert lun med kald vaniljeis til.
125 g smør
125 g sukker
125 g hvetemel
2 stk egg
1 ts bakepulver
ca. 4 stk eple
12 stk mandler
2 ss sukker
½ ts malt kanel
Smør, sukker, mel og bakepulver smuldres sammen. Rør i sammenpiskede egg. Deigen fordeles over i en smurt, rund kakeform. Rens og
del eplene i båter som legges tett over deigen. Dryss over hakkede mandler og sukker og evt. kanel.
Inn i ovn ved 200 grader C. Stekes ca. 30 min. Eplekake serveres varm, lun eller kald. Pisket krem eller rømme, is eller
vaniljesaus er deilig ved siden av.
Og her 2 av våre beste eplekaker etter deres egne vurderinger
Kalles eplekake
150 g hvetemel
150 g sukker
1 ts bakepulver
150 g meierismør
2 egg
4-5 epler
2 ss sukker
1 ts kanel
1/2 dl mandler, hakkede
Rund kakeform, 24cm. i diameter I stekeovnen: 180*C, ca. 30 minutter
Bland mel, sukker, bakepulver, smør og egg i foodprocessor og kjør til en jevn røre. Smør røren over bunnen av en godt smurt
kakeform. Skrell eplene og del dem i båter. Fordel eplene over røren og dryss på sukker, kanel og mandler. Stek kaken og server den
varm eller kald med vispet krem, vaniljekrem eller iskrem til.
Kanadisk eple-nøttekake
75 g smør
125 g sukker
2 egg
2 ss melk
175 g hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/4 ts muskat
1/2 ts salt
50 g hakkede valnøtter
1 eple i små båter
3 ss rosiner
Glasur:
100 g melis
1 1/2 ss vann
Pynt:
sukat
cocktailbær
Rør sukker og smør hvitt. Rør inn eggene og deretter resten av ingrediensene.
Smør en avlang form og ha deigen i den.
Stek midt i ovnen ved 175 C i 1 time.
Sikt melis og rør i vann til glasuren blir passe tykk. Glasér kaken når den er kald.
Pynt med sukat og cocktailbær.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1709