80 prosent vil ha svart kaffe


Oppdatertdato: 2006-07-26 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Åtte av 10 kaffedrikkere vil ha kaffen svart, viser en undersøkelse fra Norsk Kaffeinformasjon.

Andelen som drikker melk i kaffen fikk en oppsving på slutten av 90-tallet. Men i 2006 er bruk av melk i kaffen sunket til samme nivå som den var midt på 80-tallet.
- I dag er det trolig det økte tilbudet av variert, god kaffe som gjør at folk velger å ikke drikke kaffe med melk, sier informasjonssjef Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon.

Mer raffinert smak

Mange introduseres for kaffe ved å drikke kaffe med melk i en eller annen variant. Kaffe med melk kan være en tilvenning til svart kaffe.
- Men etter hvert blir folk mett av melk i kaffen, også bokstavelig, sier Lynes.
- De færreste orker å drikke melkedrikker flere ganger daglig. Folk ser andre tilbud og får mer raffinert smak. Det er flere som prøver ulike former for melkekaffe enn tidligere, men færre drikker det på fast basis.

Fokus på svart

Melkebølgen kom av mediefokuset rundt de nye måtene å servere kaffe på da kaffe med fløte eller melk ble til caffe latte, cappuccino og cafe au lait.
- Det som er nytt skaper oppmerksomhet. I dag er det større fokus på svart kaffe og det tror jeg skyldes det økte tilbudet av ulike typer kaffe og spesialkaffe, sier Lynes.
- I dag får man tak i kaffe av ulike typer bønner og fra ulike land, der jordsmonn, værforhold og høyde over havet påvirker smaken. Kaffe er blitt litt å sammenlikne med vin. Du blander ikke ut dyr vin.

Økt kunnskap

Lynes anslår at trenden med nordmenn som mer bevisste forbrukere også gjør seg gjeldene når vi handler og drikker kaffe. Hun sier at jo mer vi kan om et produkt, jo mer interessert i det vil vi bli.
- I dag tilbys vi for eksempel Coffee Of The World, der vi kan velge mellom ulike kaffebønner fra blant annet Etiopia, Indonesia, Kenya, Colombia og Brasil, og alle smaker forskjellig og passer til ulike anledninger, sier Lynes.
- I tillegg er det mange som er opptatt av rettferdig handel og økologisk jordbruk. Selv innenfor disse rammene er det etter hvert blitt mange sorter å velge mellom.

Bevisstgjort

I tillegg mener Lynes at folk er blitt mer bevisste på kostholdet. - Kaffe med melk og eventuelt sukker inneholder en del kalorier, mens kaffe alene har null kalorier.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:870


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.