I går var Dom Pérignons vinmaker; Benoit Gouez på plass på Continentals 2. etage i Oslo for å introdusere den kanskje mest lovende årgangen noensinne: Dom Pérignon 96. Champagnen var strålende; lyssterk, dynamisk og kompleks og lignet med det ikke så lite på sin skaper.
33 åringen fra Normandie benytter adjektiv som silkeaktig, mysteriøs og frisk og krydrer vokabularet når han snakker om champagnen han elsker- Dom Pérignon.
Gouez er i Oslo for å introdusere 1996 årgangen i Norge. Vi ankommer restaurant Annen Etage og venter tålmodig på å få treffe Gouez. – Han tester all Champagnen før smakingen, blir vi fortalt. Det er seksti gjester som skal prøve ut den nye årgangen av Dom Perignon, og Gouez har tilbrakt den siste halvtimen på kjølelageret for å kontrollere at alle de 48 flaskene er like perfekte som da de forlot slottet i Champagne.
Gouez har laget viner siden begynnelsen av 90-tallet da han fullførte agronom og ønologutdanningen på det prestisjetunge Montpellier Kollegiet, Etter å ha utvidet horisontene gjennom turnustid i California, Australia og New Zealand fikk han jobb hos Moet & Chandon i 1998, som assistentvinmaker. Karrieren hans har hatt en stødig utvikling frem til i dag, som vinmakeren bak Dom Pérignon jobber han nært sammen med det boblende og overstadige vingeniet, chef de cave Richard Geoffroy.
Ikke belærende
Han sier at han ikke har kommet til Norge for å belære oss om Champagne, men for å dele sin kjærlighet for dette vesentlige og fullkomne franske vinhuset. – Folk spør meg om hva som er forskjellen på Dom Pérignon og andre champagner. Svaret er enkelt. Dom Pérignon.vil alltid finne en balanse mellom årgang og champagnens egne karakteristikker – friskhet, delikathet og de andre husene gjør ikke dette.
1989 var for eksempel et fantastisk år for Champagne. Men vi laget ikke en årgang fordi årets druer var veldig fruktig, veldig sterke pinot noir druer passet ikke vår eteriske kvalitet. Vi er det eneste huset uten en 1989 årgang.
Dom Pérignons blanding er normalt 60% chardonnay og 40% pinot noir med små variasjoner, men over bordet avslører Benoit en aldri så liten hemmelighet; 96-årgangens blandingsforhold er for første gang fiftyfifty.
Bestemt av Gud
Benoit relanserer også 1990 årgangen på nytt. Champagnen har nå fått 7 år mer erfaring enn sist, og har du råd til en flaske er det trolig den beste investeringen du kan foreta i dagens marked. 1990-årgangen ble også sett på som en god årgang da den ble lansert første gang, men den er nå mer moden, mindre fruktig, fastere karakter og har med dette satt seg som en av de beste årgangene for Dom Pérignon noen sinne. Det blir spennende å se om 1996 årgangen vil kunne toppe denne om noen år.
Bevisst eller ubevisst handler mye av Dom Pérignons personlighet om mystikk. – Vi kan blande og lage og trenge vår egen vilje på vin slik at den blir slik vi ønsker den. Men det som egentlig gir hver årgang en helt spesiell gnist er bestemt av Gud. Det er ikke rasjonelt, det er ikke kjemi; det er et paradoks, et mysterium, og det er det som er underet med champagne.
Dom Pérignon er prestisjeproduktet fra champagnehuset Moët Chandon. Navnet stammer fra munken som var sterkt involvert i den tidlige fasen av å utvikle champagne til den sprudlende vinen som vi kjenner i dag og som folk – særlig på Oslo Vest – elsker. Butikkene på Frogner, Majorstuen, Briskeby og i CC Vest og Vika selger 30 prosent av all champagne i Norge. Det er en stor andel med tanke på at Vinmonopolet har rundt 200 butikker i hele landet.
1996 – kontrastenes år
Etter en mild og solfylt januar i Champagne sank temperaturen i februar. Mars var konstant overskyet med lett frost fulgt av april med et solskinn som slo alle rekorder med temperaturer over 27 grader. Frosten kom tilbake tidlig i mai og påvirket rundt 150 hektar og ble fulgt av regn og hagl. I juni var været mer lovende og blomstringen startet under perfekte forhold (bortsett fra et plutselig fall i temperaturene 17. juni som forsinket prosessen). Deretter fulgte en lunefull og ustadig sommer med tørre dager etterfulgt av regn og hagl. Til slutt kom en måned med varme perfekte dager frem til innhøsting som begynte 16. september og ble avsluttet 1. oktober. Resultatet ble en årgang med eksepsjonell modenhet med en bemerkelsesmessig balanse mellom styrke og syrlighet.
Historikk
Moët & Chandon ble grunnlagt i 1743 av Claude Moët. Historien startet på slutten av 1600-tallet, da benediktermunken Dom Pérignon (1638-1715) oppfant metoden for å lage sprudlingen i champagnen – etter manges mening i et forsøk på å oppnå det motsatte - nemlig å forsøke å unngå bobler i vinen. Årsproduksjonen er i dag på 20 millioner flasker og Moët & Chandon lager både hvite- og roséfargede musserende viner, med og uten årgangsbetegnelse. Prestisjeproduktet er – og har vært det siden 1921 - Dom Pérignon.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:252