Drikke til maten


Oppdatertdato: 2004-05-15 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Valg av vin til maten er selvfølgelig individuelt og alle har forskjellig smak. Ikke alle vet å sette pris på samspillet mellom vin og mat og da er det unødvendig å koste på seg dyre ekslusive viner, men prøv heller å kjøpe det som folk liker. Mange nordmenn drikker vin til maten fordi det skal liksom være slik og venter gjerne med å drikke glasset til de har spist. Bruk heller vin som er enkel og god, eller øl. Ha selvfølgelig ett alkoholfritt alternativ til. Mange foretrekker farris eller vann til mat og da er man sikker på at ingen smaksløker ødelegges. Og husk! Ikke skjenk gjestene fulle før maten, da er det ingen hensikt med hverken god vin eller kulinariske opplevelser. En person som har 5 stk dry martini under vesten kjenner ikke forskjell på smakene allikevel.

Enkel veiledning for valg av drikke ved bruk av vin.


Fete, sterkt røkte retter og eggeretter hører heller ikke til de vinvennlige, heller ikke flere av våre norske nasjonalretter - stekt sild, lutefisk og rakørret. Til disse retter kan øl være en mer passende drikk.

Velkomstdrink/aperitif: En tørr eller halvtørr champagne, også feks en liten martini eller sherry. Bruk tørre eller halvtørre vermouther og sherryer.

Til en suppe kan det brukes en halvtørr eller tørr sherry og evt madeira. Ved kun rødvin som skal følge hele måltidet serveres den og til forretten.

Skalldyr og fisk. Bruk tørr eller halvtørr hvitvin. Og lett rødvin for de som liker det, særlig til fisk.

Lyst kjøtt som fugl, kalv og lam. Tørr hvitvin eller rosevin. Og en lett rødvin.

Mørkt kjøtt av storfe, and, vilt osv. Bruk fyldige rødviner

Til grønnsakeretter brukes det best mineralvann

Til ost kan man ha en lett rødvin eller portvin feks.

Desserter. En søt dessert krever en søt vin: Sherry, portvin eller madeira. Til is og frosne desserter passer en madeira meget godt. I stedet for hetviner kan det også være vel verd å prøve en god sauternes eller tokaier. Desserter med likør passer ikke sammen med noen vin.

Frukt. Hverken sitrusfrukter eller vindruer passer sammen med vin. Til pærer, fersken eller aprikoser kan man velge en portvin. en førsteklasses sauternes eller tokaier. Nøtter og portvin er en fortreffelig kombinasjon. Også sherry står godt til frukt.

Mengde vin
Man kan beregne at hver gjest drikker ca 1-2 glass hvitvin, 2-3 glass rødvin og ca 1-2 glass hetvin til ett måltid. Litt avhengig av folk og mat. Beregn og evt aperitif før maten 1-2 glass er nok.

Serveringstemperatur på vin
  • Champagne og tørr vermouth: 10-12 grader.
  • Tørr og halvtørr sherry: 12-14 grader.
  • Tørr og halvtørr hvitvin: 12-14 grader.
  • Rødvin alle typer og tørr portvin: 16-18 grader.
  • Tørr rosevin: 14-16 grader.
  • Alle søte viner: 12-14 garder
  • Mineralvann og farris: 8-10 grader
  • Øl: 8-12 grader

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:245
Grillmat.Hverdagsmat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.