Forberedelser foran selskap.


Oppdatertdato: 2012-05-12 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Når det er duket for fest og man får gjester kan det være lurt å planlegge menyen litt i forveien. Men og andre ting er det greit å ha gjort unna slik at festen og maten er i boks i god tid før selve kvelden. I tillegg til mat er det flere ting som det kan være lurt å sjekke før gjestene er i huset. Om man skal være 2 eller 4 stk, eller mange fler kan det være lurt å passe på følgende.

Hvis en venter flere enn 10-12 gjester kan det være lurt med en stående buffet, hvor gjestene selv kan hente maten. Da kan det være lurt med ett koldtbordarrangement som kan gjøres ferdig litt i forveien. men man kan selvfølgelig ta det arbeidet det er med å stille opp med en feks 3 retters meny til 12 personer.

Har man fra 5-6 til 10-12 gjester er det gunstig med ovnsbakt stor stek, kalkun ol. Dette er enkelt å servere og alle gjestene kan få det varmt og godt.

Men for den intime middagen med 2-6 stk har man mange muligheter til å briljere på kjøkkenet. Da kan man og servere diverse pannestekte retter som biff/filet, fisk osv som kan tilberedes individuelt. Man kan da og tranchere med bordet og evt flambere ved bordet.

Forberedelser
Gå over det du har av servise, bestikk, glass, serveringsfat etc. og se om det er nok. Sørg dessuten for at duker og servietter er vasket og rullet eller strøket. Husk og stearinlys, askebeger bla. Og man kan gjerne låne av venner hvis det er noe man trenger.

Sett opp menyen og lag en liste over det du trenger handle inn. Bestill gjerne ferskvarer god tif i forveien, slik at du er sikker på at du får tak i disse. Dette særlig hvis du bruker sesong varer, fersk fisk osv. Kjøp inn så mye du kan i god tid. Husk å handle vinen tidlig for at den skal få ro før bruk. Send og ut invitasjon i god tid og sjekk om det er noen som ikke tåler visse matvarer når du setter opp menyen. Det er ikke gøy å invitere venner som ikke tåler skalldyr på en rekeaften.

Lag så mye som mulig i forveien(særlig til koldtbord) og frys det som kan fryses. Forretter som er kalde kan med fordel lages ferdig litt tid i forveien. Bordet dekkes dagen i forveien, og kaffekopper, sukker og ev. småkaker kan stå ferdig på et brett eller et lite bord. Det er lurt å prøve nye retter på familien(prøvekaniner) en tid i forveien - da er du sikker på fremgangsmåten og vet hvor lang tid du trenger. Og ikke minst - hvis rettene ikke svarte til forventningene kan du velge en annen meny.

Mat som kan lages i forveien, eller forberedes.
(Obs for individuelle variasjoner, det som står her er generelt):
 • Kalde forretter, men ikke med frisk salat.
 • Salat og grønnsaker renses og skylles før det legges i kjøleskap.
 • Sørg for å rense det meste av matvarene på forhånd slik at de bare kan tillages.
 • Kalde posteier kan lages i forveien.
 • Kalde sauser kan lages i forveien.
 • Kabareter lages i god tid.
 • Varm suppe kan som regel stå lite granne før servering.
 • Klargjøring av stek osv.
 • Fisk renses og legges i kaldt vann.
 • Fromasjer og is desserter lages før.
 • Flere kaker kan lages i god tid, mange er mye bedre får de stå lite granne.


Hvis du som vert ønsker å ta del i selskapet hele tiden, kan det være lurt å få noen til å hjelpe deg. Hvorfor ikke gjøre en avtale med gode venner slik at dere hjelper hverandre når det er store selskaper. Det kan og være lurt å ha en liten timeplan, særlig når det skal serveres flere retter. Finn ut om noen skal holde lange taler feks. Hvis en har hjelp til servering, så bør en ha en hjelp på hver 8 gjest, for at alle skal få varm mat samtidig.

Husk at ved servering skal det serveres mat fra gjestens venstre side og drikke fra høyre. Alt som er brukt skal fjernes fra høyre side og her legges og evt nye tallerkner på. Det kan og serveres ved at fat sendes rundt, eller settes på bordet. Pass på at alle har mat innen rekkevidde og at maten sendes rundt i litt system. Pass på hvis fat er varme, ha ett klede under. Kaffe kan evt serveres ved samme bord hvis alt er fjernet, men ofte serveres kaff og evt avec i salongen feks. Husk at ved servering av avec til kaffen, så ha også en likør som alternativ, det er ikke alle som liker konjakk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:243
Julekaker.Lefser.
Kaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.