Slanketips fra sidelinjen


Oppdatertdato: 2022-06-05 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


div class="pull-right">
Nytt år og og ny giv i mediers fokus på slankemat, slankekurer, metoder, piller osv. Dere vil igjen bli teppebombet med alle typer midler og metoder for å få vekk noen kilo. Men og masse stoff og artikler om trening samt å forandre livsstilen. Og derfor legger jeg ut denne oversikten igjen med oppdatert innhold og gode tips. Og alle mine tips er gratis!

Og derfor tenkte jeg å komme med noe av det jeg har samlet opp av tips gjennom årene, ikke bare matrelatert men også tips til å forandre livsstilen på en mindre drastisk måte enn mange av disse vanlige forslagene og metodene som florerer akkurat nå.
Siden jeg har sagt at dette er fra sidelinjen, er det fordi jeg personlig ikke trenger å slanke meg, men jeg har fulgt med i flere 10 talls år på dette, samtidig som jeg jobber med dette hver dag og derfor syns jeg det var på sin plass med en oversikt. Jeg følger og selv mange av disse rådene i hverdagen, og det er kanskje derfor ikke "kalorier" biter på meg noe særlig.

Jeg vil og nevne at jeg har trent mer eller mindre aktivt i over 40 år og er fortsatt i aktivitet, om ikke så mye som før. Jeg tror at denne treningen har gitt meg ett bedre grunnlag for å tåle sykdommer som jeg har hatt mer enn nok av.

Mine fantastiske slanketips og livsstiltips er enkle, greie og stort sett gratis med dette utgangspunktet:


Og så tar jeg det i rekkefølge. Og jeg er sikker på at om man gjennomfører bare noen av disse tipsene over lengre tid vil man merke det på kroppen.

Dette gjør du først

 1. Legg bort alle slankepiller, mirakelkurer, dyre slankeklubber og dyre slankekurer inntil videre.
 2. Glem alle kjendiser som står frem med perfekte kropper og promoterer slankeprodukter. Har man ikke stålvilje blir man ikke seende slik ut allikevel.
 3. Fortell familie og venner at du kommer til å begynne ett nytt liv og livsstil, men at dette tar lengre tid enn raske slankemetoder.
 4. Spør ett familiemedlem eller venn om hun/han vil bli med deg på turer(utrolig viktig).
 5. Om du har sykdom eller problemer med sterk overvekt så rådfør deg med legen først.
 6. Kjøp noe enkelt og luftig treningstøy, ikke slike tettsittende greier som stort sett bare passer de med modellkropp. Kjøp og ett par gode sko til å gå på om du ikke har. I tillegg kan du etter hvert kjøpe ett par spinning sko.
 7. Om du ikke har det, så kjøp en sykkel gjerne en el sykkel om en har råd og er i elendig form. Men det holder lenge med en vanlig feks hybrid sykkel. Helst en som du kan frakte litt varer på, dvs med bagasjebrett eller kurv.
 8. Gå gjennom hverdagen din og sett av mer tid til fritid og deg selv. Lag en timeplan som setter av tid til turer, sosialt og evt trening. Begynn i det små med små ting på planen, feks en søndagstur.
 9. Bruk planer for innkjøp av mat og planlegging av måltider for hele uka. Dette for å slippe å bli fristet når man går i butikken.
 10. Om du ønsker det så beregn ditt eget kaloriforbruk etter vekt og aktivitet. Så kan du bruke mine oppskrifter med næringsinnhold til å regne ut hvor mye du får i deg.
  Bruk bla denne til å regne ut kaloribehov: BMR Kalkulator
  Det er mange andre som viser slike kalkulatorer, men husk at de som regel gjelder for de med normalt stoffskifte og ingen sykdommer. Men dette er ikke så mye å henge seg opp i.
 11. Og til slutt. Begynn feks med ett av disse tipsene hver uke. Det gjør overgangen mye lettere til ett bedre liv.

Og så begynner vi med enkle tips.

Mat og drikke i hverdagen

 1. Kutt ut smør på brødskiver når du har fuktig pålegg på. Som salater, syltetøy og lignende. Evt bruk lettmargarin, men som regel kjenner man ikke forskjell.
 2. Om du drikker sukkerholdig brus, bytt den ut med light alternativ. Etter noen uker så smaker det likt allikevel. Eks vanlig cola med zero, pepsi med pepsi max osv. Og så kan man videre bytte ut med vann eller vann med kullsyre. Pass på for mye bruk av energidrikker med sukker + disse generelt da de ofte er veldig sure (for tennene)
 3. Om du spiser fint brød(loff) erstatt dette med grovt brød. Prøv deg frem med forskjellige grove. Etter noen uker ønsker du ikke loff tilbake igjen.
 4. Om du drikker helmelk, erstatt det med lettmelk eller evt skumma melk(men jeg syns det smaker vann, så det er lettmelk som gjelder hos oss).
 5. Annenhver gang du spiser karbonader eller burgere, erstatt den med burger av fisk(laks, steinbit og lignende)
 6. Når og om du spiser burgere og pølser ute, så erstatt brødet med grovt brød.
 7. En gang i uka om du spiser mye ute, så bestiller du kylling og en salatrett, istedenfor det vanlige du pleier.
 8. Dere som spiser lunsj/mellommåltid på jobb, eller i bilen. Kjøp noe annet enn den vanlige pølsa/burgeren. Tving dere til å gjøre dette i ett par uker, og da blir man vant med de nye smakene. Det fins veldig mange varianter av fastfood nå, og mange er ganske sunne. Men det beste er å ikke være sulten når man går/kjører forbi bensinstasjonen/gatekjøkkenet.
 9. Bytt i alle fall ut pølsa/burgeren 1 gang i uka med feks annet med mye smak i.
 10. Ikke kjøp muffins, sjokoladeboller ol på bensinstasjoner eller kiosker. Dette er kaloribomber.
 11. Når du er ute og drikker kaffe så bestill ren kaffe istedenfor caffe latte og lignende.
 12. Kjøp en stekepanne med slipp lett belegg. Stek maten uten margarin eller smør, eller evt litt matolje. Husk at olje som regel spruter.
 13. Spis wok en gang i uka. Bruk kun rene grønnsaker og kjøtt/fisk. Spis ris til, gjerne brun ris.
 14. Om du ikke spiser frokost hjemme så prøv å begynne med det hver dag. Stå gjerne opp litt tidligere. Om ikke så ta med litt sunt i matboksen, ikke kjøp boller ol.
 15. Spis 2 store frukter hver dag som mellommåltid. Eple, banan, fersken, pære, appelsin, og lignende. En av disse kan du ta med på tur om ettermiddagen. Eller kjøp inn masse druer som er enkelt å spise.
 16. Det går an å ha liggende noen grønnsaker som en kan knaske på.
 17. Spis mer rent kjøtt enn pølser og farseretter. Dvs bytt ut pølsene med biff:)
 18. Spis kylling en gang i uka.
 19. Spis rent kjøtt en gang i uka
 20. Spis svinekjøtt en gang i uka.
 21. Spis fisk en men helst 2 ganger i uka
 22. Spis en fyldig salat en gang i uka, gjerne med pasta, kylling ol oppi.
 23. Unngå å kjøpe chips ol til TV kosen om kvelden. For å unngå at man må ha noe å spise til TV så spis ett par skiver brød, yoghurt, ol rett før man skal se TV. Ha så druer stående på bordet sammen med nøtter, rosiner, fersken, melon, banan, kiwi ol.
 24. Kutt opp grønnsaker og frukt til TV-snacks. Da er det lettere å spise og ikke så mye som f.eks. ett helt eple.
 25. Om en har ett sug etter sukker/sjokolade, kan man dempe det med å få i seg søte drikker i løpet av dagen og da bruke søtningsmidler istedenfor sukker. Te med suketter tar noe av søtbehovet. Det samme gjør druer og andre søte frukter.
 26. Ikke kjøp inn sjokolade på hverdager. Kjøp inn noe snop på fredag/lørdag, men ikke mer enn du spiser opp i helga.
 27. Og generelt lag mer mat hjemme. Da har en mer kontroll på hva man spiser + hva en bruker av penger.
Og ikke minst: Bruk min tallerkentjeneste til å bygge opp måltider med kontroll på både kalorier, pris og næringsstoffene
tallerkentjeneste

Bevegelse og mosjon

Det er ett faktum at vi beveger oss mindre og mindre enn vi gjorde før. Vi sitter gjerne hele dagen og kjører hjem, kjører til butikken og så foran Tv'en eller PC'en hele kvelden. Ikke rart vi blir "utslitte". Men her er det og enkle små grep man kan gjøre for å bli i bedre form og forbrenne noen ekstra kalorier.

Hverdagen


 1. Slutt med å bruke heiser. Bruk konsekvent trapper i bygninger der du skal mindre enn 2 etasjer opp. Er det mer enn dette så gå av heisen 2 etasjer under. Er du i god form så utvid til 5 etasjer. Er du i elendig form så utvid etterhvert.
 2. Slutt å bruke bil, sparkesykkel og andre med motor på korte turer.
 3. 2 eller flere ganger i uka sykler du til butikken om den er nærmere enn 2,5 km. Kjøp inn vanlige matvarer som brød og melk, samt 5-6 stk friske frukter, som og vil redusere ukens storinnkjøp.
 4. Bruker du bil for å kjøpe mat, så parker lengst vekk fra inngangen til butikken.
 5. Skal du kun handle 5-10 matvarer så bruk handlekurv og ikke vogn.
 6. Når du har lunsj på jobb feks, sitt ned og ta den tiden du trenger. Ingenting er så viktig at du må kutte lunsjen og spise mens du jobber/kjører.
 7. Lag en liste over ting du skal gjøre utenom jobb på hverdagene. Legg kun inn små ting her slik at det blir lettere å krysse av. Gjør disse tingene på den tiden du ser på TV. Eksempel. Ta oppvasken, vaske bilen, klippe plen, olje kjedet på syklene, osv.
 8. Om du har barn, så sett av en fast tid hver dag til å gjøre noe i sammen. Feks fotball i gården, sykle en liten tur i terrenget, bli med å bade om sommeren, osv. La dette og gå utover TV tittingen. Man kan for den slags skyld spille dataspill sammen, det fungerer nesten slik at man glemmer å spise.

Fritid


 1. 1 gang i uka går du 1 times tur slik at du blir svett.
 2. Hver dag går du minst 30 minutter i rask gange, evt annen trening som sykling, ski og lignende. Kombiner gjerne med å sykle til butikk, jobb ol. Se over.
 3. Finn en fjelltopp eller turmål i nabolaget og gå opp til den hver 14 dag. Minst 2 timer tur/retur. Avtal å gjøre dette med en venn/familiemedlem
 4. Har du barn som skal på trening som er mindre enn 3 km fra hjemmet, så istedenfor for å kjøre bil, sykler du sammen med de på trening.
 5. Og skal du selv på trening på helsestudio, bruk sykkel eller beina, om ikke været er helt pyton. Da trenger man nesten ikke varme opp.
 6. Bruk litt tid på å lage mat når du har fri. Det kan virke kjedelig i begynnelsen, men etter hvert blir det mer og mer gøy. Og hjemmelagd mat er ofte mer næringsrik enn ferdigmat.
 7. Inviter venner på mat når det passer.

Trening


Her kommer en inn på noe som for mange er en stor terskel. Har man overhodet ikke lyst så la vær med organisert trening. Men det fins flere alternativer som fort blir både gøy og effektivt slankende bare en kommer over de første par månedene.

Men først en tommelfingerregel
Skal en ta av kilo fra de store områdene som mage. Lår, hofter ol så gjelder det å få opp pulsen og svette. Dvs det vi kaller cardio trening.
Så tar man etter hvert å begynner forsiktig med styrketrening slik musklene bygges opp igjen. Som regel ved tung styrketrening går vekten mindre ned eller gjerne opp igjen da muskler er tyngre enn fett.
Så om en begynner på helsestudio etter nyttår, så bruk de første ukene til sykkel, elipse, tredemølle og så litt senere får en lagt opp ett treningsopplegg av en PT evt.

Til slutt en del fordeler en får ved å være i bedre form.Jeg håper at disse tipsene kan være til hjelp for noen av dere som har behov for det. Husk alltid at det ikke er noen snarveier til en slankere kropp, men man kan jo gjøre den lange veien mer morsom.

Etter hvert som jeg husker flere tips så oppdaterer jeg denne artikkelen.

Ett lite hjertesukk til slutt fra meg og sikkert 90% av alle menn

Jeg er mann og retter denne til dere kvinner som stresser med å slanke dere. Dere leser jo i media, aviser, blader, blogger ol at det er så attraktivt å være slank og ha en perfekt kropp, og gjerne en som er fikset på. Om dere tror dette er viktig overfor oss menn så tar dere feil! Kunne bare mange av dere tro på oss vanlige menn her i Norge at det er det inni som betyr noe, og om en har noen kilo for mye så har det ingenting å si. Det går jo helt fint an å være attraktiv og tiltrekkende uten å være så tynn. Jeg vet jo at det er veldig press på dere for å se perfekt ut, men dette presset er ikke lagd av oss menn, men stort sett av den bransjen eller rosabloggere som skal selge dere noen produkter ol. Men er jo vanskelig å stå imot når dere blir teppebombet med slikt innhold.

Det er jo slik at etter nyttår hvert år er det veldig fokus på dette, samt før sommeren. Og jeg som har reklamebasert webside får disse slankeannonsene inn automatisk. Dette er noe jeg ikke kan fjerne slik jeg kan med gambling-annonser, men jeg blir selv litt irritert når bloggere og andre med en enorm påvirkningskraft, blir betalt av slankebransjen for å fortelle dere hvor viktig det er å se slank ut. Dette er ett valg de selv tar for å tjene mer penger som jeg selv avstår fra.
.
Jeg får og ofte direkte tilbud om å reklamere for produkter, tjenester ol mot betaling, men sier nå nei til alt.
.
Mvh
Knut Pettersen

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1873Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.