Spiseteknikk


Oppdatertdato: 2004-05-23 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Jeg vil her komme inn på de mest vanlige retter og hvordan man spiser disse. Litt teknikk, etikette og servering. Dette er selvfølgelig avhengig av selskapet og gjestene. Det er strengere regler i ett offisielt selskap enn enkle private. Men mange av disse reglene kan det jo være lurt å ta med seg i andre sammenhenger. Det er ofte fortvilende når man får servert noe man ikke har peiling på hvordan skal spises. er man usikker, så vent litt for å se hva de andre gjør.

  • Ananas: Deles opp og spises med kniv og gaffel.
  • Artisjokker: Serveres ofte som stuing eller naturell. Gjerne med en saus. De ytterste bladene brekkes av med fingrene og dyppes i evt saus før det spises. Det er bare den tykke enden som spises. Når du nærmer deg midten, så fjern det som er hårete. Artisjokk hjertet kan deles opp med kniv og spises med saus/smør.
  • Asparges: Som tilbehør, del opp med kniv og gaffel og spis. Alene med dypp, kan de spises med hendene.
  • Avocado: Spises ofte i sitt eget skall med skje.
  • Brød: Brytes i biter før det puttes i munnen. Bruk din egen smørkniv og smør.
  • Dadler: Kan deles opp og spises med skje eller gaffel. Ikke spis skallet.
  • Dessert puddinger: Spises med skje. Hvis det sendes konjakk eller likør rundt sammen med dessert, skal det tas litt over desserten, ikke i glasset.
  • Druer: Er det stein i druene, så samler du de i munnen og spytter den med i lukket hånd. Det samme kan gjelde kirsebær og andre bær med steiner.
  • Fisk: Hvis den ikke er renset så rens med kniv og gaffel. Legg bein bort i den ene enden av tallerkenen. Får du bein i munnen, fjern de med tommel og pekefinger.
  • Fingermat: Ha det over på din egen tallerken før du putter det i munnen.
  • Fondue: Ved ostefondue tar du feks brød på fondugaffelen og dypper det i osten. Dryppes av over gryten og puttes i munnen. Ikke vær nær gaffel med munnen. Ved kjøttfondue stikker en kjøtt på gaffelen, koker det i gryta og tar det tilbake på tallerkenen igjen. Her har en evt saus og krydder på kjøttet. Kjøttet spises med en annen gaffel mens det nye stykket ligger i gryta.
  • Froskelår: Spises med fingrene.
  • Frukt: Skrelles og deles opp med kniv. Spises ofte med gaffel. Med fløte bruker en skje.
  • Frukt i desserter: Her kan en hjelpe med gaffel til å holde eller dele opp.
  • Honning: Legges på smørtallerkenen. Forsyn deg med en skje som du roterer.
  • Hummer, kreps og krabbe: Renses på tallerken. Bruk hummer gaffel og nøtteknekker. Dyppes i saus eller spises med brød.
  • Iskrem: Spises med skje. Er det kake til spises denne med gaffel.
  • Kaffe/te: Skal aldri drikkes med skjeen i. Teposer klemmes med skjeen mot kanten av koppen eller tvinnes rundt skjeen. Skje og pose legges på underskål eller kuvertasjett. Blås aldri for å kjølne, heller vent til det er litt kaldere.
  • Kaker: Spises med gaffel. Småkakaker med fingrene.
  • Kaviar: Sendes ofte rundt i en bolle. Ta en skje og etterpå tar du tilbehør. Fins det små kjeks så ha kaviar på og spis med fingrene.
  • Koteletter: Kuttes opp med kniv på tallerken. Hvis det er papir over benet, kan du holde i dette, men kun for å kutte. Kun i uformelle sammenkomster bruker du fingrene og gnaver beina.
  • Kylling og fugl: Ved formelle selskap bruk bare kniv og gaffel, ved mindre formelle kan man føre ben og vinger til munnen med fingrene.
  • Maiskolber: Spises med hendene eller maisklyper. Salte og smøre bare litt av gangen, slik at det ikke søler.
  • Melon og papaya: Som regel med skje. Vannmelon med kniv og gaffel.
  • Ost: Smøres på kjeks med en kniv. Spis med fingrene. Sammen med frukt bruk gaffel. kuttes i biter med kniv.
  • Pannekaker: Til dessert brukes skje og gaffel. Til middag brukes kniv og gaffel.
  • Pasta: pasta kan deles med gaffelen. Spagetti skal ikke kuttes opp. Spises med gaffel og skje. Snurres rundt gaffelen i evt en skje og gaffelen føres inn i munnen.
  • Pate: Kan smøres på kjeks og spises med hånden. Ofte følger det med salat, så du kan fordele salat og pate på små brødskiver. Gjøres med kniv og spises med hånden.
  • Pizza: Uformelt bruk fingrer, men er den veldig tynn og bløt, bruk kniv og gaffel.
  • Poteter: Kniv og gaffel. Pommes frites dyppes i evt ketchup som legges i en haug på den ene enden av tallerkenen. Bakte poteter spises med gaffel eller evt liten skje. Krydre etterhvert.
  • Pynt: Oliven, frukt, grønnsaker som pynt kan du ha på kuvertasjetten. Når fatet kommer kan du ta litt av dette. Kan evt spises med fingrene.
  • Rekecocktail: Serveres ofte i glass. Bruk gaffel men ikke kniv. Kommer de på en tallerken, kan det brukes kniv.
  • Salat: Spises med gaffel. Skal normalt ligge på egen tallerken, eller kuvertasjetten.
  • Salt og pepper: Smak før du bruker dette. Kan evt legges ved siden av maten og du kan dyppe mat i det.
  • Sitrus: Store kan spises med skje. Middels deles opp med kniv og mandariner kan spises i båter med fingrene.
  • Smørbrød: Enkle/små med fingrene, mens varme og store med kniv og gaffel.
  • Supper: Kommer som regel på tallerken eller i suppekopp. Kommer de i kopper med 2 håndtak, så drikk av koppen. Du kan og hjelpe til med skjeen. Fra suppetallerken så fører du skjeen ned i tallerkenen fra bordkanten og fører munnen til siden av skjeen. Ikke slurp.
  • Tilbehør: Syltetøy, chutney, gele mm, legges som regel på tallerkenen ved siden av maten. Saus helles over kjøtt/fisk. ikke poteter. Ikke bad maten i saus og tilbehør.
  • Tomater: Små kan spises med hendene, større deles opp, vær forsiktig. Som del av salat eller tilbehør, med kniv og gaffel.
  • Tortillas, lefser: Disse fylles med aktuellt fyll og spises med hendene.
  • Vin: Rødvin holdes rundt bunnen av kroppen på glasset, hvitvin/champagne i stetten. Konjakk rulles rundt mens du varmer det med hånden. Pynt i drinker kan fjernes med fingrer eller spises til slutt.
  • Østers og skjell: Rå spises hele. Serveres ofte i skallet. Drypp over sitron ol og bruk østersgaffel, Dypp evt i saus og putt i munnen. Kan og i uformelle sammenkomster helles direkte fra skall i munnen. Kokte tas ut av skallet med gaffel og spises med evt saus.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:262
Slanking.Wok.
Appelsiner.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.