Vaffelfest på melkerest


Oppdatertdato: 2009-11-26 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Melk og yoghurt som er i ferd med å gå ut på dato bør ikke slås ut i vasken, men heller bli til ei god vaffelrøre. Vafler med mange gode rester blir som regel ekstra gode, og kan i tillegg sies å være miljøvennlig matlaging fordi ressursene utnyttes i stedet for å gå til spille.

- Vafler er noe alle liker å spise, uansett alder. Det er alltid suksess med å servere vafler. Det er i alle fall min erfaring, sier Marit Løvbrøtte ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Resten av iskremen

I en vaffeloppskrift inngår de mest vanlige matvarene som vi alltid har tilgjengelig, som egg, melk og mel. Matkonsulenten benytter gjerne anledningen til å få brukt opp halvspiste bokser med iskrem i tillegg til melk eller yoghurt som er i ferd med å gå ut på dato.

- Har du en boks med vaniljeis som begynner å bli tom og ikke er så fin å sette frem til kaffen lenger, kan du smelte isen og bruke den i vaffelrøre. Fordi isen inneholder litt mer fett enn melk og er forholdsvis søt, kan man gjerne redusere litt på smørmengden og la være å tilsette sukker i røra, opplyser Løvbrøtte.
Det er ikke bare vafler du kan lage for å få brukt opp melkerestene. Både lapper og sveler er god kaffemat som kan lages av fullt brukbare melkerester.

Vafler

3 porsjoner

Ingredienser
100 g smør
4 stk egg
4 ½ ss sukker
½ ts malt kardemomme
5 dl hvetemel
½ ts bakepulver
5 dl melk

Fremgangsmåte
Smelt smøret i en smørsmelter eller en liten kjele. Bland alle ingrediensene i en bolle og pisk til en jevn røre. La den stå i minst 15 minutter, slik at melet får svelle. Røren skal være som tykk saus. Er den for fast, kan litt kaldt vann røres inn.
Stek vaflene i et godt oppvarmet vaffeljern. Nystekte, lukne vafler smaker godt med rømme og syltetøy, og kalde vafler smaker godt med litt smør og brunost.

Lapper

30 porsjoner

Ingredienser
4 dl hvetemel
3 dl melk
5 stk egg
½ dl sukker
3 ss smør
½ ts salt
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte
Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre i matprosessor. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne. Snu dem når røren er stivnet på overflaten (etter ca. 1 minutt).
Spis lappene lune med syltetøy eller rørte bær.

Sveler

Ingredienser
4 stk egg
6 ss sukker
ca. 500 g hvetemel
1 ss strøken natron
½ ts hornsalt
1 l kefir
2 ss smeltet smør

Fremgangsmåte
Visp egg og sukker godt. Bland hvetemel, natron og hornsalt og tilsett vekselsvis med kefir. Ha i smeltet smør til slutt. La gjerne røren svelle en 1/2 time før steking.

Smør avkjølte sveler med smør og strø med sukker. Del hver svele i to, brett over og server. Svelene kan også serveres med syltetøy og rømme.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1764


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.