Det ingen grunn til å utelate matvaregrupper fra kostholdet dersom man ikke lider av allergi eller intoleranse. Dette gjelder særlig for barn og ungdom.
Det kreves omfattende kunnskap om matvarer og næringsstoffer for å sikre at kroppen får tilstrekkelig av alle næringsstoffer dersom man velger å utelate store matvaregrupper fra kosten.
Konsekvensene kan spesielt bli alvorlige for barn. Voksne kan derimot i perioder eksperimentere med kostholdsomlegninger uten større risiko.
Vitenskapelig bevis mangler
Mange får ideer til kostholdsomlegninger fra anbefalinger i bøker og i pressen, men slike kurer mangler ofte vitenskapelige bevis. Noen kurer er klart uten virkning, ufornuftige eller direkte skadelige hvis de følges over lang tid.
Fra samtlige skandinaviske land er det observert både feilernærte og avmagrede barn, samt foreldre som ikke tør å la barna leve et normalt sosialt liv fordi de tror at barnas plager skyldes allergi. På Voksentoppen er det gjort en studie der man så redusert vekt og lengdevekst hos barn som utelot kumelk.
Misforstått omsorg
– Det eksisterer en flom av informasjon om sykdommer, sunnhet og livsstil, og enkelte foreldre tror feilaktig at barna deres lider av matoverfølsomhet. I beste mening forsøker de å behandle dette selv og setter barna feilaktig på en melke-, egg eller glutenfri diett, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Voksentoppen senter for astma og allergi ved Rikshospitalet.
– Mistenker man matoverfølsomhet, er det derfor viktig å få utredet dette skikkelig hos kvalifisert helsepersonell, understreker Landaas.
Advarer mot å ta bort melk
Norske helsemyndigheter advarer spesielt mot å fjerne melk og melkeholdige produkter fra barns kosthold. Hvis foreldre skal ta melk ut av barns kosthold, skal det være tungtveiende grunner til dette, for eksempel melkeallergi eller laktoseintoleranse som er påvist hos lege.
– Det er svært viktig at barn får alle de næringsstoffene de trenger. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår, og de er også viktige proteinkilder, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.
Kontakt lege
I alternative miljøer er det ganske vanlig å gi pasientene råd om å slutte med melk og/eller hvete. Allergolog og barnelege Roald Bolle ved Universitetssykehuset Nord-Norge har møtt mange slike pasienter, både barn og voksne, i sine 40 år som lege.
– Nærmere undersøkelser har vist at de aller fleste pasientene tåler disse matvarene. Enkelte kommer fra alternative behandlere med liste på flere titalls matvarer som skal elimineres, der kanskje ingen eller noen svært få er av betydning for pasientens plager, sier Bolle.
For at man skal være sikker på at et barn lider av matvareallergi, skal barnet undersøkes grundig av lege. Dette skjer både ved hjelp av sykehistorie, prikk- og provokasjonstest og blodprøver hos spesialist.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1741