Åpne økologiske gårder over hele landet nå i høst


Oppdatertdato: 2018-08-27 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Emma Gerritsen Kilder: Prm: Økologisk Norge


Har du lyst til å besøke en økologisk gård, så har du sjansen nå. I september og utover er det flere av disse gårdene over hele landet som åpner opp for publikum. Og her kan du få ett innblikk i hva de gjør, hvordan og bare føle stemningen på en gård.
Noen av disse har allerede nå i slutten av august hatt åpent, men det er nye sjanser i helgene fremover i hele landet. Det er økologiske og biodynamiske bønder fra Agder til Troms inviterer publikum på gårdsbesøk i august og september.

I fjor besøkte hele 11.500 mennesker et Åpen økologisk gård-arrangement, og prosjektleder for Åpen økologisk gård Marte Guttulsrød forventer minst like mange gårdsentusiaster på besøk i år. – Dette tyder på nysgjerrighet og at vi vil lære mer om økologisk og biodynamisk landbruk. Mange drømmer om småbruk, men de færreste vet hva landbruk går ut på i praksis. Da er det fint med lav-terskel-arrangementer som Åpen økologisk gård hvor vi kan få et innblikk i hva bondens hverdag dreier seg om, forteller Guttulsrød.

Stadig flere av oss er opptatt av økologisk mat, men ikke så mange kjenner en bonde de kan besøke. Enda færre kjenner bønder som driver økologisk eller biodynamisk. På arrangementene får besøkende anledning til å møte bøndene i deres eget gårdsmiljø. I år arrangeres Åpen økologisk gård i hele 15 ulike fylker rundt omkring i landet. Dermed er sjansen stor for at det er en Åpen økologisk gård i nærheten av deg.

På Åpen økologisk gård kan vi få en smakebit av økologisk og biodynamisk jordbruk ved å delta på gårdsomvisning, høre fortellinger fra bøndene, bli med på økosti for å lære, og leker for barn og voksne. Mange av gårdene byr på smakfull mat og salg av ferske råvarer og gårdsprodukter, ikke minst intimkonserter og andre kulturelle innslag. Ta med venner og familie, oppfordrer Guttulsrød.

– Sensommeren og tidlig høst er en fantastisk tid å oppleve en økologisk eller biodynamisk gård. Da bugner det av grønnsaker, blomster og andre vekster, sier Guttulsrød, – Vi håper mange finner veien til arrangementene og får en flott gårdsopplevelse, avslutter hun.

Har du en småbruker i magen? Lyst til å dyrke grønnsaker i felleskap med andre? Da kan kanskje andelslandbruk være noe for deg. 11 av Åpen økologisk gård-arrangementene arrangeres på andelslandbruk, og dette er en gylden anledning til å få et lite innblikk i hva modellen går ut på.

Oversikt over årets Åpen økologisk gård-arrangementer med oppdatert liste og mer info

Østfold:

Fjeld gård ved Isesjø. 23. september kl. 11 - 15. Mer info

Akershus:

Dysterjordet andelslandbruk. Dato ikke satt enda

Vestfold:

Skarrbo gård. 29. september. Mer info

Oppland:

Uksum gard. 8. september kl. 13 - 16.
Kulturgården Ruud gård. 8. september kl. 13 - 16.

Hedmark:

Fokhol gård. 22. september kl. 11 -16
Sørgården Stangnes/andelsgård. 1. september. Mer info

Telemark:

Porsgrunn andelsgård. 22. september kl. 11 - 15. Mer info
Kvåle – Din Gard. 6. oktober
Århus andelsgård. 29. september. Mer info

Vest-Agder:

Mandalen andelslandbruk/Mjåland gård. 9. september Kl. 12 - 17. Mer info

Rogaland:

Hadland andelslandbruk. 22. september kl. 11 - 15. Mer info
Søre Skogen. 2. september kl. 12 - 16. Mer info
Ullandhaug økologiske gård. Dato ikke satt enda

Hordaland:

Helgeseter. 26. september kl. 16 - 19. Mer info
Ulvik andelslandbruk 23. september kl. 10.30 – 14.00

Sogn og Fjordane:

Sogn Jord- og Hagebruksskule. 29. september kl. 11 - 16. Mer info Jostedal Samdrift og Brelam. Dato ikke satt enda.

Trøndelag:

Fosen økologiske FHS/Nøst gård. Dato ikke satt enda
Dun andelslandbruk/Dun gård. 29. september kl. 11 - 16. Mer info Vallersund gård. Dato ikke satt enda.

Nordland:

Lofoten gardsysteri. Dato ikke satt enda.

Troms:

Vardnes urtegård. Dato ikke satt enda.

Om Åpen økologisk gård:

  • Åpen økologisk gård har blitt arrangert årlig siden 2011, og målet er å bidra til økt kunnskap og engasjement rundt økologisk og biodynamisk landbruk. Primærmålgruppen er folk med interesse for økologisk og biodynamisk mat og landbruk og gjerne også andelslandbruk, inkludert barnefamilier. I fjor besøkte 11.500 mennesker et Åpen økologisk gård-arrangement, dette var ny rekord
  • Økologisk Norge er prosjekteier og -leder, og Biologisk-dynamisk forening er samarbeidspartner
  • Prosjektet blir finansiert via utviklingsmidler fra Landbruksdirektoratet.

Om økologisk og biodynamisk mat:

  • Økologisk mat er produsert etter regelverket for økologisk produksjon og tilpasset naturens egne metoder og kretsløp. Det innebærer mer plass og tilgang til lys og luft for dyr og bruk av ulike vekster og metoder for å bygge og opprettholde jordbruktbarhet. Det er forbudt med bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske plantevernmidler. Økologisk mat er ikke sminket med fargestoffer eller tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Økologisk mat er merket med Debios Ø-merke. Les mer her: debio.no
  • Biologisk-dynamisk landbruk er en egen metode innenfor det økologiske landbruket med regler utover det offentlige økologiregelverket. Biologisk-dynamisk mat er merket med det internasjonale Demeter-merket. Les mer her: http://www.biodynamisk.no/demeter/

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3153
Julekaker.Epler.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.