Årets norske nypoteter - bare må ha det!


Oppdatertdato: 2005-06-14 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Synøve Dreyer


Nå er de norske nypotetene her - for mange årets høydepunkt på matfronten. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nypoteter er ikke bare mat, men tradisjon og kultur. Det handler om nærheten til jorda, om forventninger, om norske matskikker, om den første middagen ute i hagen. Deilige, velsmakende med assosiasjoner til lange, lyse sommerdager, inntar vi potetmåltider i ærbødighet til naturen. Vi minnes barndommen hvor vi fikk servert kokte nypoteter med en klatt smør og litt salt. En tilberedningsmetode mange fremdeles mener er den beste.

Nypotetens venner er mange, og ikke uten grunn. Den kan brukes på utallige måter - sammen med spekemat, rømme og flatbrød, eller kanskje sammen med ny kål og stekt flesk. Sprøstekt makrell med nypoteter og agurksalat smaker også herlig, eller hva med en nypotetsalat? Den kan også brukes som grilltilbehør eller rett og slett naturell.

Finansminister Per Kristian Foss

- Jeg gleder meg til at den norske nypoteten kommer, - når den endelig kommer. Prisen spiller ikke så stor rolle for en slik delikatesse, som jeg gjerne spiser med fjellsmør eller rømme til. Spekeskinke er det som følger best med. Men jeg bruker også spekesild, løk og rødbeter som er barndomsminnet om nypotetens ankomst.
Årets norske nypotet er å finne i fullsortimentsbutikkene rundt 10. juni, og ca. 20. juni er den å få så og si i alle dagligvarebutikker, opplyser Lars Torp hos Bama. Den første norske nypoteten heter Juni og dyrkes på Sørlandet, nærmere bestemt i Reddal, like utenfor Grimstad. Der er det spesielt gunstig klima for potetdyrking. Etter hvert kommer sortene Rutt og Ostara. Nypoteter er ferskvare og skal helst spises med en gang, sier Torp.
Nypoteter er meget næringsrike. Før ble poteten regnet som vår viktigste kilde til C-vitaminet, men den inneholder også karbohydrater, jern, fiber og stivelse. Fettinnholdet i poteter er 0.1%.

Nypoteter i ny drakt

Kjøkkensjef Jens Karlsson fra gourmetrestauranten Bølgen & Moi, Høvikodden har gitt oss disse oppskriftene (4-6 personer):
Nypotet og aspargessalat

4 dl kokte nypoteter i skiver
2 dl grønn asparges, kokt og i biter
1/2 agurk i terninger
1 liten hakket rødløk
Ruccula

Dressing:
1/2 dl olivenolje
Sitronsaft
Salt og pepper

Bland poteter, asparges, agurk, løk og ruccula, og hell over olje og sitronsaft. Smak til med godt salt og nykvernet pepper.

Salat med nypotet, blomkål, sukkererter, spinat og kapersvinaigrette

800 g nypoteter
2 pakker ferske sukkererter
1/2 l fersk spinat
1 lite blomkålhode

Dressing:

1 liten rødløk
2 dl olivenolje
1 ss balsamico-eddik
3 ss kapers

Hakket dill
Salt, pepper og sukker

Kok potetene, vask spinaten, strimle sukkerertene og brekk opp små buketter av blomkål.

Finhakk løken og bland den sammen olivenolje, balsamico-eddik, kapers og dill. Smak til med salt, pepper og en klype salt. Bland grønnsakene og hell vinaigretten over.

Nypotet på grillen

800 g store nypoteter
Smør
Gourmetsalt
Creme fraiche

Urter

Vask og del potetene i to. Kok dem nesten myke i lettsaltet vann og la dem svalne. Pensle snittflaten med smør, strø litt salt over. La poteten ligge på grillen til den tar farge. Finhakk friske urter som blandes med creme fraiche og server ved siden av.

Urtepotet i ovn

800 g nypoteter
50 g smør
2 fedd hvitløk
2 ts gourmetsalt
1/2 dl hakkede friske urter (timian, basilikum, rosmarin eller lignende)

Sett ovnen på 225 grader, legg potetene tett på et bakepapir i en langpanne. Stekes i midten av ovnen i ca. 20 min. Smelt smøret, finhakk hvitløken og urtene, hel det smeltede smøret over potetene, strø deretter over hvitløk og urter, rør rundt, og stek i 10 min til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:617Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.