Årets Øl 2013


Oppdatertdato: 2014-05-06 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jan Khür


Årets Øl 2013 er en moderne klassiker brygget på Sørlandet
Det var i alt 124 forskjellige øl fra til sammen 20 norske bryggerier som var påmeldt i den tredje utgaven av kåringen Årets Øl.
Publikum fikk stemme frem sine favoritter gjennom en nettbasert publikumsnominering før fagjuryen smakte seg gjennom 18 finalister fra 7 ulike bryggerier. Resultatet ble klart fredag ettermiddag på Soria Moria i Oslo, der den gjeve tittelen Årets Øl 2013 gikk til Nøgne Ø Porter, brygget i Grimstad av NØGNE Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S.

Fagjuryens begrunnelse i sin helhet

Årets Øl 2013 har sødmefylte toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med gode toner i både lukt og smak.

Om vinneren

Bryggeriet som i år vinner hedersbetegnelsen Årets Øl 2013 brygget sin første porter allerede i 2003, som ett av de første i bryggeriets nå rikholdige portefølje. Nøgne Ø Porter kom i salg på Vinmonopolet 1. november samme år og har derfor et aldri så lite 10 årsjubileum.
Nøgne Ø ble stiftet vinteren 2002 av to herremenn som ville dele sin lidenskap for godt øl. Deres visjon var å bringe mangfold og innovasjon i kommersiell brygging av ale. Selskapet har satt seg som mål å lage øl av høyeste kvalitet, med personlighet og individualitet i bryggingen. Råvarene hentes fra USA og Storbritannia og bryggeriet importerer ikke bare, men har eksport til nær 30 land, og produserer i dag 20 forskjellige stiler med mål om å hele tiden bli bedre.
25. november 2013 fikk bryggeriet ny deleier: Hansa Borg Bryggerier som kjøpte en majoritetsandel i selskapet, og som i sin tur baner vei for å nå ut til sine lojale kunder både i Norge og fremtidige eksportmarkeder.

Puber og restauranter med norske kokker i spissen har fått sans for dette ølet som godt kan nytes i og til mat. Øltypen passer godt til blåmuggoster, mørk sjokolade, kremdesserter, is, sauser, vilt, kraftige kjøttretter eller alene som en god avec etter et godt måltid.
Bryggeriet har et trettitalls øl tilgjengelig via Vinmonopolet og mange av Grimstad-ølene fås i dag kjøpt hos kjedene Ica Maxi og Meny.

Hedersbetegnelsen Årets Øl 2013 går til: Nøgne Ø Porter fra NØGNE Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S i Grimstad med grunnlegger og brygger Kjetil Jikiun i spissen.

Litt porterhistorie

Ølet er brygget etter arven fra den industrielle revolusjon i England på slutten av 1700-tallet. Ny teknologi rundt byggingen av tønner og bryggekar gav temperaturkontroll over gjæringen og ølet ble eklere å produsere. Første gang ølet ble nevnt var i 1720, et overgjæret øl som ble laget i London. Ølstilen var «1700-tallets pils» og navnet kommer fra transportarbeiderne som ble glade i ølet og som gikk på pub for å drikke vekk dagens slit.
Porter, et barn av den industriellerevolusjonen, var verdenshistoriens første masseproduserte øl som spredte seg via eksport til de britiske øyer, Russland, Baltikum, Australia, USA, Canada, Sør-Afrika og India. Ølet fantes i mange varianter den gang som i dag og den sterkeste varianten fikk navnet stout. Ølstilen var også borte i en lang periode fra de Britiske øyer og i 1980 fantes det mer enn 250 ulike merker å velge i. Ølstilen porter har i nyere tid fått klassifiseringer, men mange velger i dag å sammenligne ølstilen med en stout, da stout opprinnelig var en sterk versjon av porter.

Fagjuryens beskrivelse av klassevinnerne

 • Årets lys lager/pils 2013 - Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
  Ølet dufter sitrus og maltkaramell. Fargen er fin gyllen og skummet henger godt i glasset. Årets vinner fremstår godt balansert med avrundet maltsmak og lett humlebitterhet.
 • Årets hveteøl/blond/wit 2013 - Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)
  Ølet dufter lett av banan, sitrus og urter. Fargen er strågul og ølet har fint skumpreg. Årets vinner er en frisk og lettdrikkelig øl med godt humlepreg. Ølet har også toner av nyslått gress, karamell, frukt, banan og vanilje i smaken.
 • Årets IPA 2013 - Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)
  Ølet har kraftig humlearoma med et tropisk preg. Fargen er gyllen mørk og skummet fremstår tett og henger godt i glasset. Årets IPA er et velbalansert øl i smaksbildet med fin sødme og god humlebitterhet.
 • Årets mørk lager/bayer/bokkøl 2013 - Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
  Ølet har et komplekst aromabilde med appelsin, nellik, røstet malt og pepper i duften. Fargen er gyllen gul og skummet henger godt i glasset. Karamell, appelsin og sitrus med godt humlepreg bærer smaken. Årets vinner er et friskt innslag som dufter og smaker godt.
 • Årets Ale 2013 - Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)
  Ølet dufter frukt og har et blomsteraktig preg i aromabildet. Fargen er mørk. Skummet er tett og henger godt i glasset. Smaksbildet er komplekst med ristet gresskarkjerner, malt og brød. Ølet har også toner av kaffebønner, sjokolade og kakao i smaken. Årets ale fremstår tørr og med god bitterhet i avslutningen.
 • Årets Øl og klassevinner Årets Porter/stout 2013 - Nøgne Ø Porter (7,0 %) (Nøgne Ø)
  Duften er sødmefylt av toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med gode toner i både lukt og smak.


Faglig sterk jury

Årets Øl 2013 og kategorivinnerne ble faglig juryert av:
 • Marie Larson, ass. daglig leder Håndverkerstuene.
 • Inga Greve, utdannet øl-kelner og pubvert.
 • Jan Petter Arnesen, øldommer i Norbrygg.
 • Hylje Mortensen, ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg.
 • Bjarte Lie, ølbrygger og gründer av Ølakademiet.

Felles for juryens medlemmer er at de alle har smaksfaglig bakgrunn og ikke har tilknytning til bryggeriene.

Finalister og tidligere vinnere

Årets Øl 2013 er et samarbeid mellom Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen og de 18 finalistene som konkurrerte om tittelen Årets Øl 2013 var:
 • Lervig Pilsner (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
 • Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
 • Nøgne Ø India Pale Lager (7,5 %) (Nøgne Ø)
 • Slåtteøl (6,0 %) (Kinn Bryggeri)
 • Ævenue Collaboration Saison (6,0 %) (Ægir Bryggeri)
 • Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)
 • Ægir IPA (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
 • Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)
 • Nøgne Ø India Pale Ale (7,5 %) (Nøgne Ø)
 • Aass Bayer (4,7 %) (Aass Bryggeri)
 • Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
 • Ringnes Superior Polaris (10,5 %) (Ringnes)
 • Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
 • Rallar Amber Ale (4,7 %) (Ægir Bryggeri)
 • Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)
 • Blåbærstout (6,0 %) (Austmann Bryggeri)
 • Nøgne Ø Porter (7,0 %) (Nøgne Ø) – Vinner Årets Øl 2013
 • Nøgne Ø Imperial Stout (9,0 %) (Nøgne Ø)
Det er tredje år på rad at Årets Øl kåres. Årets Øl 2011 ble vunnet av Borg Bokkøl fra Hansa-Borg Bryggerier og den gjeve prisen for 2012 gikk til Ægir Bryggeri med sin India Pale Ale. Salget av disse øltypene er blitt mangedoblet i tiden etterpå.
Første del av kåringen Årets Øl 2013 var igjennom TV-programmet Det Norske Måltid som ble sendt på TV2 før nyttår. Her ble Årets Øl-Innovasjon 2013 utdelt til Voss Bryggeri for sin nyskapende «Vossa Pale Ale». I 2012 vant «Sur Megge» fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2888
Slanking.Kjøttdeig.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.