Årets Øl-Innovasjon 2013


Oppdatertdato: 2014-01-06 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jan Khür


Det mest innovative ølet 2013 er brygget på Voss Bryggeri i Hordaland og heter VPA
Det var i alt 25 norske øl som var påmeldt i konkurransen Årets Øl-Innovasjon 2013 og Voss Bryggeri vant prisen med sin Vossa Pale Ale (VPA). Årets Øl-Innovasjon kåres for andre år på rad og måtte være lansert det siste året. Juryen la til grunn smak, men også design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning i bedømmelsen.

Fagjuryens begrunnelse:

Årets Øl-Innovasjon 2013 er et norskbrygget øl som alle ølglade har ventet på. I produksjonen har man kombinert urgamle norske øltradisjoner med moderne bryggeteknikker.

Ølet er brygget etter arven fra det unike hjemmebryggermiljøet med tydelig einerpreg og røkt smak. Årets Øl-Innovasjon er brygget i ekte vossatradisjon, der betydelig mengde einerlog er brukt i ølet. Maltbasen er i stor grad den samme som for det tradisjonelle vossaølet. Men i motsetning til dette har Årets Øl-Innovasjon kullsyre og er brygget med en aromatisk humle, Nelson, som i følge juryens smaksnotater underbygger sitrusaromaen fra einer innslaget. Et solid, innovativt og godt håndverk. Ølet er med sine 5,6 prosent alkohol litt svakere enn tradisjonen på Voss, noe som gjør det til et veldig allsidig øl. Drikkevennlig og med svært gode egenskaper på matbordet. Ølet passer godt til faste oster, får i kål, samt salt og røkt tradisjonsmat som man finner mye av i hele Norge.

Årets Øl-Innovasjon er Voss Pale Ale fra Voss Bryggeri. En frisk ale med flott skum og lang ettersmak av malt og einer. Voss bryggeri eies og drives i dag av Jeanette Lillås, Dag Jørgensen og Jon Gjerde. Den første batchen ble brygget i april i år. Men Jon er en rutinert brygger som har brygget på gården på Voss i over 20 år. Dag og Jeanette hadde på 2000-tallet en sterk tilknytning til Voss gjennom ekstremsport. Her møtte de Jon, som også driver med ekstremsport og etter hvert ble frøet om eget bryggeri sådd, og som nå tar prisen for sitt gode arbeid.

Navnevalget VPA er også et godt ordspill sett opp i mot en av tidens heftigste øltrender, IPA – india pale ale. Juryen vektlegger også et flaske- og etikettdesign som skiller ølet ut i butikk- eller barhyllen. Designet er moderne, og bygd rundt bryggeriets logo, som igjen skaper gjenkjennelse. Som sådan er ikke VPA en radikal innovasjon som innebærer noe helt nytt, men en innovasjon hvor nye elementer er introdusert til en kjent form.

Bryggeriet har et produksjonsmål på 150.000 liter i 2014 og i dag finnes ølet kun i et geografisk begrenset område. Sett i et markedsføringsøyemed har Årets Øl-Innovasjon, VPA, et stort vekstpotensial.

VPA er å få kjøpt på Naboen Pub og Restaurant, Henrik Øl og Vinstue, Ujevnt og Pingvinen i Bergen. I Stavanger og Sandes finnes ølet på Cardinal og Melkebaren. Også Grünerløkka Brygghus, Parkteatret, Smelteverket og Smalhans i Oslo har dette ølet. Til sist finner man selvsagt ølet på Jaunsen Gjestgjevarstad på Granvin og Tre Brør på Voss.

Årets Øl-Innovasjon er valgt ut blant 26 nylig lanserte øl av følgende juryen: Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen. Kun norske bryggerier deltar. Klassen Årets Øl-Innovasjon ble offentliggjort igjennom TV-programmet «Det Norske Måltid» søndag kveld.

Hovedkåringen for øvrige kategorier øl vil skje igjennom en kombinasjon av nettbasert publikumsnominering (januar 2014) og en endelig vurdering av et ekspertpanel. Resultatet av disse rundene offentliggjøres i februar 2014.

De ti finalistene som konkurrerte om tittelen Årets Øl-Innovasjon 2013 var:

 • Hansa IPA Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
 • Hansa Hvete Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
 • VPA - Vossa Pale Ale, Voss Bryggeri, Voss (Vinner Årets Øl-Innovasjon 2013)
 • Kinn Gamleguten (lys staut), Kinn Bryggeri, Florø
 • Ivar Asen-øl (byggvin), Kinn Bryggeri, Florø
 • Fru Humle (IPA-light) KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
 • Nøgne Ø Kriek of Telemark, Nøgne Ø, Grimstad
 • Nøgne Ø #1000 og # 1001 (spiced ale), Nøgne Ø, Grimstad
 • Ringnes Superior Polaris (dobbel bokk), Ringnes, Oslo
 • Lervig Johnny Low (IPA lettøl), Lervig Aktiebryggeri, Stavanger

  Annonse
  Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


  Intern:2826Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.