Åtte potte rømme


Oppdatertdato: 2008-07-29 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Rømmegrøt hørte til de virkelig store anledningene før i tiden. Da var det vanlig med rømmegrøt som barselgrøt, slåttegrøt, Jonsokgrøt og Olsokgrøt. Både kjente forfattere og eventyrfortellere hyller rømmegrøten.

Lag skikkelig festmat; lag rømmegrøt!

Rømmegrøten er et nasjonalt matsymbol, gjerne sammen med spekemat. Det var en selvfølge å sette frem rømmegrøten på matbordet når slåtten var vel over, det vil si når høyet var kommet trygt i hus. Olsok, eller Olavsvaka er i utgangspunktet en katolsk merkedag og feires den 29. juli. Dette var Olav den helliges dødsdag under slaget på Stiklestad i 1030.

Det var en viktig helligdag og festdag, og den viktigste kirkefesten i middelalderen. I mange bygder ble det brent Olsokbål på høytliggende steder. Folk tok på seg høytidsklær og spiste Olsokgrøt.

Rømmegrøten er et nasjonalt matsymbol, gjerne sammen med spekemat. Det var en selvfølge å sette frem rømmegrøten på matbordet når slåtten var vel over, det vil si når høyet var kommet trygt i hus.

Sommerens rømmegrøt

4 porsjoner

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
ca. 5 dl melk , gjerne blanding av søt og syrnet melk
ca. 1 ts salt
sukker, kanel, rosiner, tørkede aprikoser

La rømmen koke under lokk ca. 2 minutter. Dryss i halvparten av melet mens du rører hele tiden. Da vil smøret piple frem. Ta ut smøret med en spiseskje og hold det varm i en liten smørskål.
Dryss i resten av melet og rør godt. Spe med melk under røring til grøten er jevn og passe tykk. Smak til med salt like før servering.

Blir grøten stående en stund før servering, vil den tykne mer. Spe da med mer melk til passe konsistens.
Server rømmegrøt med tilbehør etter eget ønske.

Rømmegrøt

6 porsjoner

1 l seterrømme
3 ½ dl hvetemel
1 l melk
2 ts salt

Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret fram. Skum av smøret og rør i resten av melet. Spe med melken og rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok grøten i 3 minutter. Smak til med salt.
Bruk smøret fra rømmen på grøten ved servering. Serveres med sukker og kanel, og gjerne en god spekeskinke på flatbrød ved siden av.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1152Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.