Åtte tips til en sunnere vri på julematen


Oppdatertdato: 2011-12-16 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Det er vanligvis først på nyåret at de fleste begynner å tenke på å innføre sunne matvaner, etter at julen og julebordsesongen er over. - Men er du blant dem som ønsker å være bevisst på sunne alternativer også i julen har vi noen gode tips som ikke går utover julekosen, forteller matfaglig konsulent, Marianne Hayes Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

  • Kesam i bakverk gjør baksten saftig og god. Kesam kan også erstatte smør i en paideig. Velg den magre varianten som har et lavt fettinnhold og er en god proteinkilde.
  • I tillegg til vanlig crème fraîche, finnes det også en lett crème fraîche. Begge variantene er kokestabile, som betyr at de tåler oppvarming, og egner seg godt i gryteretter og ovnsretter. Den lette varianten er et godt valg dersom du vil spare noen kalorier ettersom den inneholder nesten halvparten så lite fett.
  • Matfløte er en magrere variant av kremfløte. Denne kan brukes til supper, sauser og gryteretter, og tåler småkoking. Den er også fin til kalde retter som dessertsauser, på fruktgrøt, friske bær og liknende.
  • Sausen bestemmer i mange tilfeller hvorvidt en middag blir lett eller fet. Vil du spare litt fett og kalorier, lag den på melk fremfor fløte! Husk at mengden du forsyner deg med også betyr noe. En normal porsjon tilsvarer omtrent 1/2 dl saus.
  • Lager du riskrem og multekrem med lett kremfløte istedenfor vanlig kremfløte sparer du en tredjedel av fettet.
  • Lyst på noe friskt og søtt som dessert? Erstatt julekakene den ene dagen med en jordbærsmoothie. Kjør syrnet melk med smak, vaniljeyoghurt, banan og frosne jordbær i en blender til det har en fløyelsmyk konsistens. Server gjerne i høye glass.
  • Fruktsalat er en lett dessert som passer godt innimellom alle de tunge juledessertene. Velger du i tillegg vaniljekesam istedenfor vaniljeis som tilbehør til frukt eller bær får du en friskere vri på desserten. Vaniljekesam finnes både i original og mager variant. Velg den magre som har hele 80 % mindre fett.
  • Sørg for å ha en stor skål med klementiner og druer stående fremme hele julen. Det gjør det lettere å småspise noe sunt innimellom sjokolade og julemarsipan!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2354Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.