Advarer nyresyke mot stjernefrukt


Oppdatertdato: 2004-02-24 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


I Norge brukes stjernefrukt gjerne som pynt på desserter eller kaker. Livsmedelsverket i Sverige advarer personer med nedsatt nyrefunksjon mot å spise stjernefrukt eller drikke juice fra frukten. Personer med nedsatt nyrefunksjon har blitt alvorlig forgiftet etter å ha spist stjernefrukt eller drukket juice fra denne frukten. Forskningsdata tyder på at det er oksalsyren i frukten som forårsaker forgiftning.

Frukten som på norsk er kjent under navnet stjernefrukt heter egentlig Carambola. Frukten er gul-grønn av farge, ca 10 cm lang og har fem spisse kanter. Skåret i skiver får frukten sin karakteristiske stjerneform, derav navnet ”stjernefrukt”.

Personer med nedsatt nyrefunksjon
I følge en artikkel i siste nummer av Livsmedelverkets magasin ”Vår Føda”1/2004, er det rapportert at personer med nedsatt nyrefunksjon har blitt forgiftet etter inntak av 1-2 stjernefrukter. Symptomene har variert fra milde reaksjoner som hikke, oppkast og søvnløshet til mentale forstyrrelser, krampeanfall og i enkelte tilfeller sirkulasjonssjokk med dødelig utgang. Inntak av svært små mengder stjernefrukt, som for eksempel én skive, er ikke rapportert å forårsake symptomer på forgiftning. Det antas at personer med nyresykdommer har økt risiko for forgiftning på grunn av nyrenes reduserte evne til å skille ut uønskede stoffer. Tilfellene som er rapportert kommer fra Brasil, Taiwan och Hong Kong. det er ingen kjente tilfeller i Sverige.

Oksalsyre
Årsaken til forgiftning er ennå ikke helt avklart, men prøver fra to friske personer som ble syke etter å ha inntatt store mengder stjernefruktjuice, og dyreforsøk, indikerer at oksalsyren i frukten er årsaken. Stjernefrukt spises rå og frukten inneholder naturlig mye av denne syren.

Oxsalsyre er en relativt vanlig organisk syre. Blant annet inneholder rabarbra, rødbeter og spinat rike mengder av denne syren. I følge artikkelen i ”Vår Føda” er det ikke rapportert om forgiftning forårsaket av andre produkter enn stjernefrukt. De svenske toksikologene tror årsaken til dette er at disse produktene gjerne spises etter at de er varmebehandlet, eller at de inntas sammen med annen mat.

Lav risiko for friske mennesker
Stjernefruktforgiftning hos mennesker med nyresykdom ble først beskrevet i en rapport fra brasilianske forskere i 1993. Siden er den brasilianske rapporten fulgt opp av forskere i Taiwan og Hong Kong.

I følge artikkelen i ”Vår Føda” ble det nylig også rapportert om stjernefruktforgiftning blant friske mennesker. To personer fra Taiwan fikk akutt nyresvikt etter å ha drukket store mengder stjernefruktjuice. Henholdsvis 1,6 liter og tre liter på tom mage.

Det vitenskaplige grunnlaget for å si noe om risiko for friske mennesker ved å innta stjernefrukt er for dårlig. Tilfellene i Taiwan kan imidlertid tyde på at man bør være forsiktig med å innta store mengder slik juice på fastende mage eller om man er dehydrert.

Fakta om stjernefrukt/Carambola
Carambola (Averrhoa carambola) er et opp til ti meter høyt tre som tilhører familien Oxalidaceae. Treets frukter med samme navn er gul-grønn av farge, ca 10 cm lang og har fem spisse kanter. Det finnes to varianter av treet. Den ene varianten gir mindre, noe surere og mer smaksrik frukt med høyt innhold av oksalsyre. Denne frukten brukes ofte i produksjon av juice. Den andre treeet gir større og noe søtere frukt med mildere smak og mindre oksalsyre. Det er denne frukten som ofte brukes til å spise.
De største produsentene av frukten er : Taiwan, Malaysia, Indonesia, sør Kina USA (Hawaii og Florida) og India.
Mattilsynet i Norge vil vurdere å gå ut med tilsvarende kostholdsråd for personer med nedsatt nyrefunksjon.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:154
Grillmat.singelmat.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.