Agurktid nesten hele året


Oppdatertdato: 2013-05-18 Tema: Agurk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Agurk er den grønnsaken vi nesten spiser mest av her i landet med et forbruk på 4,81 kg per person årlig. Så nå er det agurktid snart hele året.
Våren har tatt grepet, og vi er på full fart inn i salatsesongen. Og i salaten følger agurken med. Vi trenger som regel ikke oppskrifter for å lage en salat, men agurk må med hele sesongen igjennom. Den gir faktisk sin særegne smak, selv om den inneholder hele 97 % vann.
Slangeagurk, cucumis sativus, er en 3 000 år gammel kulturplante med sine opprinnelige røtter i India. Den vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya. Hit til Norge kom den på 1600-tallet, og siden har vi nærmest elsket denne grønnsaken.

Vi har et totalforbruk på hele 24 222 tonn i året, som igjen forteller oss at hver og en av oss spiser 4,81 kg agurk i året. Det er bare gulrot, tomat og løk som topper statistikken foran agurken i vårt norske kosthold. Det ble en økning på 4.86 % det siste året.

Agurk inneholder kun 10 kcal pr 100 g vare. Det kan jo være greit å vite nå som bikinisesongen er i sikte. Men først og fremst er det friskheten i agurken som gjør den så attraktiv i matlagingen vår.

Espedal Handelsgartneri i Lier i Buskerud er blant landets største agurkprodusenter. På 25 mål under tak produseres det 1,5 million kilo agurker fra medio februar til primo november. "Vi spår at forbruket av agurk bare vil fortsette å øke. Nordmenn har i løpet av de siste årene fått smaken på salater, og der hører agurken med som den største selvfølge", slår Per Osmund Espedal fast.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2665
Julekaker.Kaker.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.