Aktive tar for mye proteiner


Oppdatertdato: 2012-10-11 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Helge Eek


(NW): Folk som trener overdriver ofte inntaket av proteiner. Det er ikke nødvendig å sluke en stor proteinshake rett etter trening, sier eksperter på trening og ernæring.
– En stor proteinshake inneholder 50 gram protein. Det er for mye. Overforbruk er blitt vanlig blant mange som trener, sier Alexander Nilsen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Han er matrådgiver med spesialkompetanse på idretts- og treningsernæring.

– Friske mennesker tar ikke skade av det, men overflødig protein som ikke forbrennes av kroppen lagrer seg som fett. Spesielt for de som ønsker å gå ned i vekt er det uheldig. Og det blir dyrt, for en ferdigshake på treningsstudio koster en femtilapp.
Egg er en virkelig god proteinkilde, mener han. Egg gir både en passe mengde protein, samtidig som de tilfører kroppen en rekke andre viktige næringsstoffer.

– Egg kan man koke på forhånd og ta med på trening, eller spise når man kommer hjem. Det er en myte at de bør slukes rå. Det er heller ikke riktig at man må få i seg protein rett etter trening.

Næringsbombe

I 100 gram egg, tilsvarende halvannet egg, er det 12,4 gram protein, i tillegg til viktige vitaminer og mineraler. Egg har et høyt innhold av vitamin D, E, riboflavin, folat, vitamin B12 og fosfor. I tillegg inneholder det vitamin A, jern og jod.
Alt dette er næringsstoffer kroppen trenger.

– Selv om man trener mye eller for eksempel driver med kroppsbygging, kan man fint få i seg de proteinene kroppen trenger gjennom kosten, uten å ta tilskudd, sier Alexander Nilsen.
For når man trener, øker vanligvis matinntaket.

– Har man noen mangler, er det bedre å legge om kosten enn å ta tilskudd.
Stadig flere bruker likevel protein- og restitusjonsprodukter som energidrikker og sportsbarer i forbindelse med trening

– Noen bruker det fordi det er raskt og enkelt å få i seg. Andre bruker det i den tro at de ‘’må’’ ha det for å oppnå optimale treningsresultater, men det er ikke noe magisk med disse produktene. De inneholder vanligvis bare melkeproteiner, egg eller soya i konsentrert mengde, sier Therese Fostervold.
Hun er ernæringsfysiolog og treningsterapeut i Thema Nutrition og anbefaler først og fremst proteiner gjennom maten vi spiser, fremfor konsentrerte tilskudd.

– Å få i seg nok proteiner gjennom kosten handler om å velge fileter av kjøtt og fisk fremfor farsemat, samt å velge kjøtt, egg, ost og fisk som pålegg og tilbehør til salater. Unngå kun å spise grønn salat uten noe av dette til, og stå over farsemat og søtt pålegg. Egg er en veldig god proteinkilde, sier hun.

Verdens eggdag

På fredag er det Verdens eggdag. Dagen markeres i mange land, og ifølge kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat fortjener egget sin egen dag.

– I mange fattige land er egg en viktig proteinkilde, noen steder nesten aller viktigst. Selv verdens fattigste mennesker holder verpehøns. Egg er mat med høy næringstetthet.
Alle mennesker har bruk for proteiner i kosten, og eggproteiner har den aller beste biologiske verdien, som betyr den aminosyre-sammensetningen som er mest lik kroppens egen.

– Proteinene er kroppens byggemateriale som vi trenger ekstra mye av i vekstperioden, men det er også viktig senere i livet for å vedlikeholde alle kroppens celler, sier Åse Kringlebotn.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2543


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.