Alkoholfritt øl gir bedre brystmelk


Oppdatertdato: 2011-11-14 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: The Brewers of Europe


Brussel (NW): Ammende mødre som drikker alkoholfritt øl hver dag, produserer bedre brystmelk enn andre, viser forskningsprosjekt. Undersøkelsen er gjort blant 60 ammende mødre i Spania. Kvinnene ble delt inn i to like store grupper. Kvinnene i den ene gruppen drakk 660 ml. alkoholfritt øl hver dag, mens de andre holdt seg helt unna brygget.

– Brystmelken til de som drakk alkoholfritt øl inneholdt flere næringsstoffer og antioksidanter av høyere kvalitet, sa lederen for prosjektet, den spanske barnelegen Maria-Teresa Aguilar under en helsekonferanse om øl i Brussel nylig.
Hun har amming som fagområde og arbeider for Unicef og Verdens Helseorganisasjon.

– Nivået av antioksidanter ble også målt i mødrenes blod og urin, og i babyenes urin. Dette ble gjort tre ganger, like etter fødsel, etter 15 dager, og etter 30 dager. Det var gjennomgående bedre resultater for alle som hadde vært direkte eller indirekte eksponert for alkoholfritt øl, sier Aguilar.

Vanlig i Spania

I Spania er det i flere år forsket på helsegevinster ved å drikke alkoholfritt øl, ikke minst for ammende mødre. Dette er kunnskap få har andre steder i verden.

– Her i landet er dette blitt en vanlig drikk blant mødre, nettopp fordi de nå vet at det gir en helsegevinst. Antioksidanter som finnes naturlig i øl kommer fra maltet bygg og humle.
Antioksidantene i øl blir raskt tatt opp i kroppen, raskere enn fra mat.
Øl uten alkohol har et høyt innhold av B-vitamin, folat og silisium, næringsstoffer som er viktige for mødre og babyer.

– Folat er avgjørende for at fosteret skal utvikle seg normalt under svangerskapet, og det anbefales i dag at gravide tar tilskudd av folat. Silisium er livsviktig for normal vekst av benbygningen.
Alkoholfritt øl er dermed en sunn drikk også før fødsel og gjennom graviditeten, mener hun. Tidligere studier har dessuten vist at alkoholfritt øl kan øke mengden melk en ammende mor produserer.

Unngå alkohol

Øl med alkohol, og andre alkoholholdige drikker, bør kvinner holde seg helt borte fra den første tiden av ammingen, fordi det blant annet kan påvirket barnets motoriske utvikling.

– Det er viktig at mødre ammer, istedenfor å gi brystmelkerstatning. Brystmelk inneholder viktige næringsstoffer, og ikke minst antioksidanter som kan bekjempe uheldige nivåer av frie radikaler som blant annet kan føre til kreft senere i livet, sier barnelege og forsker på brystmelk, Maria-Teresa Aguilar.
Konferansen om øl og helse i Brussel ble arrangert av The Brewers of Europe.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2295
Norsk mat.Kjøttkaker.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.