All mat skal saltmerkes


Oppdatertdato: 2013-11-08 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Animalia/Moment Fotografi as


(NW): Neste år skal alle matvarer merkes med saltinnhold. Dermed blir det mye enklere å kutte i vårt farlig høye inntak av salt.
Fem gram salt er anbefalt daglig mengde for voksne. I Norge er gjennomsnittet det dobbelte, og mange får i seg mye mer.

– Høyt inntak av salt er en av de store helserisikoene i dag, og øker sannsynligheten for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og tidlig død, sa seniorrådgiver Lars Johansson i Helsedirektoratet på kostholdskonferansen MeetEat i Oslo tirsdag.
Både helsemyndighetene og matbransjen jobber for å redusere saltforbruket. I kjøttbransjen kuttes saltinnholdet i stadig flere produkter, og nå skal merkingen av matvarer bli mye bedre.

Bedre Nøkkelhull

I desember neste år skal all mat merkes med saltinnhold (NaCl). Det gjelder både tilsatt salt og salt som naturlig forekommer i produktet. Ordningen blir felles med EU, og mange matprodusenter har allerede innført saltmerkingen.
Neste år blir saltinnhold også et kriterium for Nøkkelhullsmerkingen av kjøttvarer som pølser, pålegg og kjøttdeig. Nøkkelhullet er en nordisk merkeordning for sunnere matvarer.
Voksne trenger ikke mer enn tre-fire gram salt om dagen, men det er vanskelig å unngå å få i seg mer.

– Man kan selv redusere bruken av salt i matlagingen og salting av maten ved bordet. Det er imidlertid mer komplisert å vite hva som finnes av salt i hel- og halvfabrikata fra matindustrien, sa Johansson.
Bearbeidede matvarer er en stor kilde til saltforbruket vårt og utgjør 70-80 prosent av saltet vi får i oss.

– Brød og kjøttprodukter er de største kildene til salt i kosten. For eksempel kan industribakt brød inneholde tre ganger så mye salt som hjemmebakt brød.

Finn erstatninger

– De gode nyhetene er at en reduksjon i saltinntaket på så lite som 10-30 prosent kan gi betydelige helsegevinster, sa Johansson på konferansen MeetEat.
Ernæringsfysiolog Trine Thorkildsen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, anbefaler å lese på pakningene og sammenligne saltinnholdet i tilsvarende produkter av det man spiser ofte eller mye av.

–Nøkkelhullsmerkingen av kjøtt og fisk vil gjøre det enklere å identifisere de mindre salte produktene. Og neste år innføres også maksgrense for saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter.
Man kan selv ta grep for å redusere saltinnholdet i matlagingen hjemme, uten at smaken på maten behøver å endre seg vesentlig.

– Det er smart å trappe ned saltbruken gradvis. Etter to måneder vil suget etter salt bli mindre. Dessuten finnes det krydder og smaksforsterkere som kan erstatte noe av saltsmaken.
Thorkildsen anbefaler å bruke godt med krydder og urter til å smakssette maten under tilberedning. Sitron og eddik kan gi friskhet.

– Mange griper til saltbøssa ved bordet av gammel vane, ofte før de har smakt på maten. Erstatt den med pepperkverna når maten serveres. Blir du mer bevisst på ditt eget saltforbruk, er det lettere å redusere det.
Folk flest er villig til å gjøre noe med sitt høye saltforbruk. 70 prosent sier de ikke vil spise for mye salt og sukker, ifølge den siste store befolkningsstudien Norske Spisefakta 2012.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2795
Grillmat.Bananer.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.