Allergi eller intoleranse. hva er forskjellen?


Oppdatertdato: 2012-09-22 Tema: Melkeallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Melkeproteinallergi, laktoseintoleranse og melkeproteinintoleranse blir ofte brukt om hverandre. Likevel er dette tre ulike diagnoser som opptrer noe forskjellig og hvor en ikke alltid trenger å utelate alle meieriproduktene fra kostholdet.
I dag er det mange som bruker disse tre begrepene om hverandre uten å spesifisere forskjellen. For melkeproteinallergi, laktoseintoleranse og melkeproteinintoleranse er ikke det samme og har ulik innvirkning på hvordan du kan sette sammen kostholdet ditt.

Gjør undersøkelser i samsvar med helsepersonell

Dersom du mener at du eller ditt barn kan reagere på melk og meieriprodukter på en eller annen måte, er det viktig å få en utredning hos fastlegen din eller hos en klinisk ernæringsfysiolog. De vil kunne hjelpe med å utføre tester, gi informasjon og tilrettelegge kostholdet. Melk og meieriprodukter er kilde til både proteiner, kalsium, jod,magnesium , B12 og B2. Det er derfor viktig å få klarhet i om man må ta matvarene helt ut av kostholdet, eller om man fortsatt kan spise noe. Dersom man har en allergi og må holde seg helt unna melk og meieriprodukter vil man kunne få hjelp til hvilke erstatninger kostholdet bør inneholde for fortsatt å dekke behovet for næringsstoffer som melk og meieriprodukter er rike på, som blant annet kalsium.

Melkeproteinallergi

En melkeproteinallergi betyr at kroppens immunforsvar reagerer på et eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Cellene i immunforsvaret ser på proteinet som “fremmed” og setter i gang en reaksjon med antistoffer som skal forsvare kroppen. Symptomene vil ofte komme raskt, fra noen minutter til en halv time. Det kan likevel gå noe lenger tid, men sjeldent mer enn et par timer. Symptomene på melkeproteinallergi kan komme fra flere organer. Det er vanlig med reaksjoner fra hud, mage-tarmkanal og luftveiene. Ved en melkeproteinallergi må en utelate alle meieriprodukter fra kostholdet.

Laktoseintoleranse

Intoleranse betyr ”manglende evne til å tåle”. I forbindelse med melk innebærer dette at man tåler laktose (melkesukker) dårligere, fordi evnen til å bryte ned laktose er redusert. Melk og meieriprodukter inneholder naturlig laktose, eller melkesukker. Dette spaltes i tarmen til glukose og galaktose av et enzym som kalles laktase. Det er nødvendig at laktose brytes ned på denne måten for at det skal kunne absorberes i tarmen. Ved laktoseintoleranse er laktase fraværende eller redusert, slik at spaltingen ikke skjer. Dersom laktosen ikke brytes ned, vil den bli værende i tarmen og gi symptomer som mageknip, oppblåsthet, diaré og oppkast. Både barn og voksne vil kunne ha disse formene for symptomer ved en laktoseintoleranse.

Melkeproteinintoleranse

Ved en melkeproteinintoleranse ser en gjennom kostforsøk at en person reagerer på melk og meieriprodukter, men uten at dette slår ut på noen andre laboratorietester. Dette kan da være en intoleranse, en manglende evne til å tåle, ett eller flere av proteinene som finnes i melk og meieriprodukter. Her vil ikke immunforsvaret være koblet inn i reaksjonen. Symptomene kan ofte være liknende som ved en allergi, men kommer ofte noe senere og er ikke like kraftige. I disse tilfellene vil en ofte kunne tåle en liten mengde meieriprodukter, og en slipper å ta dem helt ut av kostholdet.

Fakta

Ved melkeproteinallergi må en utelate alle meieriprodukter fra kostholdet.
Ved laktoseintoleranse kan en ha noe meieriprodukter i kostholdet. Gulost, syrnede produkter, laktosefrie og laktosereduserte produkter tåles ofte godt av personer med laktoseintoleranse.
Ved melkeproteinintoleranse kan en tåle noe meieriprodukter.

Kilder:

Norsk astma og allergiforbund
Drevon, C.A, Blomhoff, R. & Bjørneboe, G-E. A. (2007). Mat og medisin
Geissler, C. & Powers, H. (2005). 11. utgave. Human Nutrition

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2521
Norsk mat.Gryteretter.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.