Allergisk mot typisk julemat?


Oppdatertdato: 2013-12-19 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: Fødevarestyrelsen (matmyndighetene i Danmark ) Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Norges astma- og allergiforbund.


Tradisjonell julemat kan være en utfordring for allergikere. Her får du vite hva slags mat og drikke allergikere ikke bør spise i jula og tips til alternative ingredienser i julematen. Økt bruk av alkohol i julehøytiden kan også føre til sterkere allergiske reaksjoner.

- Alkohol gjør folk mindre oppmerksomme på hva de spiser. Allergikere som vanligvis vet hva de må unngå, tar lettere sjansen på at det skal gå bra og undersøker ikke så godt hva maten inneholder. Alkoholen kan også forsterke de allergiske reaksjonene slik at en person med moderat matallergi plutselig kan reagere sterkt på en liten mengde mat vedkommende ellers ville tålt, sier professor og avdelingsdirektør Martinus Løvik ved Folkehelseinstituttet.

Nøtter og julegodteri

Mange pollenallergikere får symptomer når de spiser nøtter og mandler som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker.

Appelsiner og klementiner

En del mennesker med gresspollenallergi reagerer på sitrusfrukter som appelsiner og klementiner, som det er mye av i fruktkurven i jula. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget.
Sitrusfrukter kan også gi rødt utslett rundt munnen hos barn med barneeksem eller følsom hud. Det skyldes normalt fruktsyren i sitrusfrukter som kan irritere huden. Du kan redusere irritasjonen ved å skjære appelsinen i små biter og eventuelt la barnet spise den med gaffel for å unngå å røre huden rundt munnen.

Vin, øl og likør

Det er sjelden at noen er allergiske mot selve alkoholen. Et mer vanlig problem er at alkoholholdig drikke kan inneholde allergiframkallende stoffer, såkalte allergener. Øl inneholder allergen fra korn, og allergiske reaksjoner på øl er ikke heilt uvanlig.
Likører kan ha mange tilsetninger av frukt, egg og annet som allergikere kan reagere på.
Allergi mot vin er heller ikke uvanlig. Drueallergikere kan reagere på stoff fra druer i vinen. Men en drueallergiker som reagerte på vin, kan likevel tåle grappa som er laget av destillerte druer. Generelt følger ikke matallergenene med ved destillasjon.

Melk, egg og hvete

De som reagerer på melk, egg, hvete og gluten er også i jula nødt til å bruke spesielle oppskrifter på julemat og julekaker.

Tips til alternative ingredienser i kaker, konfekt og risengrynsgrøt

  • Kumelk kan i mange tilfeller erstattes av havredrikk, kokosmelk, rismelk, soyamelk og mandelmelk. Kokosmelk er et godt alternativ til risengrynsgrøt og risdesserter.
  • Det finnes melkefri mørk sjokolade og melkefri nougat.
  • Nøtter kan i visse kaker erstattes av tørket frukt, solsikkekjerner og gresskarkjerner eller utelates.
  • Marsipan fås kjøpt med og uten eggehvite og uten nøtter (falsk marsipan).
  • Glutenfrie melblandinger.
  • Bruke olje eller melkefri margarin til baking. Da kan bakverket også spises av melkeallergikere.

Meld fra hvis du får allergiske reaksjoner. Meld fra om matallergi

Hvis du får allergiske reaksjoner på julematen, kan du gjennom legen din melde fra til Matallergiregisteret, som er et nasjonalt meldesystem og register for alvorlige allergiske reaksjoner på mat som Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har ansvar for. Informasjon og meldeskjema finnes på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:735Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.