Allram Grüner Weltliner 2004


Oppdatertdato: 2006-07-05 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Godt til sommerens pir

Denne uken anbefaler vi en enkel og rimelig hvitvin fra Østerrike. Får du en fersk, liten makrell på kroken er denne vinen en perfekt match.

Hvis du skulle være så uheldig å ikke få napp kan du alltids drikke den til dampet laks med for eksempel smørsaus krydret med safran. Det er en klassisk kombinasjon til denne typen vin og vil nok også gjøre sitt for å pirre smaksløkene.

Tilbake i toppen

Østerrike er et av de eldste vindyrkingslandene i Vest-Europa. Landet representerer mange forskjellige stilarter og karakteristikker, men er fortsatt først og fremst et hvitvinsland. Kvaliteten er på full fart opp etter en skandale på 70 og 80-tallet. Særlig de siste årene har østerrikerne gjort mye for å øke kvalitet og senke kvantitet. I 2003 innførte de et nytt klassifiseringssystem som ligner det italienske og det franske. Dette systemet har ført til at kvaliteten øker fra år til år.

Liten og moderne

Vinen kommer fra produsenten Weingut Allram i Kamptal i Østerrike og har historie tilbake til 1794. Dette er en forholdsvis liten produsent og dette gjenspeiles i kvalitet. Den gjennomsnittlige avkastningen er på beskjedne 5000 kg per hektar og vinhuset har kun 14 hektar vinmarker. Produsenten bruker moderne teknikker med temperaturkontrollerte ståltanker og satser også på økologisk jordbruk.

Gode druer

Området Kamptal er mindre kjent enn flere av de store områdene i Østerrike, men lager ikke dårligere viner av den grunn. Her er det flere produsenter som dyrker god Grüner Weltliner, Chardonnay og til og med en del blå druer.

Syre, pepper og frukt

Denne vinen er laget på Grüner Veltliner – en drue som er et godt bevis på hvor god vin Østerrike kan gi. Den står for over 30 prosent av landets vinmarker. I enkle viner er druen best som ung og gir friske og pepperpregete viner, ofte med mye god syre. Enkelte produsenter lager imidlertid mer strukturerte og modne varianter der vinen får tyngde med preg av sitrus og honning. Disse vinene egner seg også for lagring.

Smak og behag

Navn: Allram Strasser Hase Alte Rebenl Grüner Veltliner
Land/distrikt: Østerrike/Kamptal
Produsent: Weingut Allram
Varenummer: 13387 (grunnsortiment)
Pris: 99,90
Alkoholstyrke: 13 prosent
Druer: 100 prosent Grüner Veltliner
Vurdering: Lys gul med grønnskjær. Aroma preget av eple, mineraler. En del pepper i smaken. Fruktig vin med svært god syre.
Passer til: Fisk (fersk småmakrell, laks). Men husk tilbehøret til fisken. Til makrellen anbefaler vi stuet spinat. Om du skulle gå for laks, anbefaler vi en smørsaus med et lett krydder som for eksempel safran. Vinen går også godt til en del ost.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:864
Norsk mat.Vafler.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.