Amarant


Oppdatertdato: 2011-03-17 Tema: Gluten Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: Baker og konditor nr 1-2011


Selv om amarant ikke er et korn, blir det brukt som det. Smaken er lett krydret. Amarant inneholder proteiner som supplerer proteinene i korn, belgfrukter, nøtter og frø.

Det inneholder dobbelt så mye jern og fire ganger så mye kalsium som durumhvete, ifølge Matvareguiden.no.
Amarantmel gir uvanlige saftige og søte konditorvarer, og det kan brukes til å bake småkaker, pannekaker eller vafler, og det lar seg kombinere med hvetemel i brød og kaker.

Allerede for flere tusen år siden hadde befolkningen i sør-amerika glede av de gode egenskapene til amarant. Amarant var en hellig plante for både inkaene og aztekerne – ifølge gammel overtro kan amarant gi deg overnaturlige krefter og forlenge livet.
Det er i hvert fall en næringsrik plante og frøene er spesielt rike på lysin (en essensiell aminosyre), flere viktige mineraler (jern, magnesium, kalsium, fosfor, kobber og mangan), vitaminer (vitaminene b1 og e), og dessuten flere høyverdige, essensielle fettsyrer.
Amarant er naturlig glutenfri og kan derfor trygt brukes også av folk som har glutenintoleranse, heter det på helseogkost.no.

I likhet med bokhvete og quinoa, produserer amarant modne frø som ligner på kornartenes frø i kjemisk sammensetning og som har lignende bruksområder. Disse artene kalles derfor ofte pseudocerealer, og de tilhører helt andre plantefamilier enn grasfamilien. amarant tilhører plantefamilien amaranthaceae, og slekten amaranthus, som er svært formrik.

Amarant er en ettårig, kraftig plante med brede blader, dyprøde blomster og bittesmå frø. Planten kan brukes som grønnsak (bladene), i form av modne frø, eller som prydplante. amarant-frøene kan kokes hele som ris, som grøt, males til mel, poppes som popcorn eller spires. Amarant har en mild, søt og nøtteaktig smak.

Frøene er rike på stivelse, protein og fiber. I noen typer er det målt innhold av stivelse på 59 prosent, og dette er lettfordøyelig stivelse. Opptil 18–19 prosent av innholdet er er høyverdige proteiner.
Protein fra amarant har en gunstig sammensetning av aminosyrer i forhold til vårt behov, med et særlig høyt innhold av den essensielle aminosyren lysin. dette gir høy biologisk verdi av proteinene, som er målt til 75 (til sammenligning har kumelk en verdi på 72 og mais en verdi på 44). Det spesielle med amarant er det uvanlig høye innholdet av lysin, men den har høyt innhold av aminosyrene tryptofan og methionin.
Høy biologisk verdi betyr at proteinet utnyttes effektivt i organismen, og hindrer mangel på essensielle aminosyrer i befolkningsgrupper som spiser ensidig kost basert på få proteinkilder og evtentuelt bare planteprotein.
Amarant vil således utfylle godt korn, eventuelt også belgvekster.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2117
Slanking.Kjøttkaker.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.