
Selv om amarant ikke er et
korn, blir det brukt som det.
Smaken er lett krydret. Amarant inneholder
proteiner som supplerer proteinene
i korn, belgfrukter, nøtter og frø.
Det inneholder dobbelt så mye jern og fire ganger så mye kalsium som
durumhvete, ifølge Matvareguiden.no.
Amarantmel gir uvanlige saftige og søte konditorvarer, og det kan brukes
til å bake småkaker, pannekaker eller vafler, og det lar seg kombinere med
hvetemel i brød og kaker.
Allerede for flere tusen år siden hadde befolkningen i sør-amerika glede
av de gode egenskapene til amarant. Amarant var en hellig plante for
både inkaene og aztekerne – ifølge gammel overtro kan amarant gi deg
overnaturlige krefter og forlenge livet.
Det er i hvert fall en næringsrik
plante og frøene er spesielt rike på lysin (en essensiell aminosyre), flere
viktige mineraler (jern, magnesium, kalsium, fosfor, kobber og mangan),
vitaminer (vitaminene b1 og e), og dessuten flere høyverdige, essensielle
fettsyrer.
Amarant er naturlig glutenfri og kan derfor trygt brukes også av
folk som har glutenintoleranse, heter det på helseogkost.no.
I likhet med bokhvete og quinoa, produserer amarant modne frø som
ligner på kornartenes frø i kjemisk sammensetning og som har lignende
bruksområder. Disse artene kalles derfor ofte pseudocerealer, og de tilhører
helt andre plantefamilier enn grasfamilien. amarant tilhører plantefamilien
amaranthaceae, og slekten amaranthus, som er svært formrik.
Amarant er en ettårig, kraftig plante med brede blader, dyprøde blomster
og bittesmå frø. Planten kan brukes som grønnsak (bladene), i form
av modne frø, eller som prydplante. amarant-frøene kan kokes hele som
ris, som grøt, males til mel, poppes som popcorn eller spires. Amarant har
en mild, søt og nøtteaktig smak.
Frøene er rike på stivelse, protein og fiber. I noen typer er det målt innhold
av stivelse på 59 prosent, og dette er lettfordøyelig stivelse. Opptil 18–19
prosent av innholdet er er høyverdige proteiner.
Protein fra amarant har
en gunstig sammensetning av aminosyrer i forhold til vårt behov, med et
særlig høyt innhold av den essensielle aminosyren lysin. dette gir høy biologisk
verdi av proteinene, som er målt til 75 (til sammenligning har kumelk
en verdi på 72 og mais en verdi på 44). Det spesielle med amarant
er det uvanlig høye innholdet av lysin, men den har høyt innhold av
aminosyrene tryptofan og methionin.
Høy biologisk verdi betyr at
proteinet utnyttes effektivt i organismen, og hindrer mangel på essensielle
aminosyrer i befolkningsgrupper som spiser ensidig kost basert på få
proteinkilder og evtentuelt bare planteprotein.
Amarant vil således utfylle
godt korn, eventuelt også belgvekster.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2117