Ammende og kosthold


Oppdatertdato: 2004-05-11 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Morsmelkens næringsinnhold varierer egentlig lite med morens kosthold. For din egen helses skyld bør du likevel spise sunt og variert. Enkelte matvarer bør ikke spises av ammende kvinner, fordi matvarene kan inneholde stoffer som er uheldig for barnet.

Hva bør ammende unngå å spise?


Visse typer sjømat
Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som ammer. Oppdrettsfisk kan trygt spises, uansett type og størrelse. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter. Ammende kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra:
ferskvannsfisk av typen: gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
fiskelever. Ammende bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder mye fiskelever.
krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot trygt).

En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir Mattilsynet egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide. Se Kostholdsråd for havner og fjorder

Hvalkjøtt
Mattilsynet fraråder ammende å spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye nivåer av kvikksølv.

Måseegg
Mattilsynet fraråder ammende kvinner å spise måseegg på grunn av høyt innhold av miljøgiftene PCB og dioksiner.

CLA
Ammende frarådes å bruke CLA-preparater. Hos ammende mødre som bruker CLA-tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet.

Hva bør ammende være forsiktig med?
Koffein
Et høyt inntak av koffein fra kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikker i ammeperioden er forbundet med symptomer som irritabilitet og søvnforstyrrelser hos barnet. Inntaket av koffeinholdige drikker bør derfor begrenses.

Slanking
Ammende kvinner kan også beskytte barnet mot miljøgifter ved å unngå bevisst slanking. Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden, men bevisst slanking bør unngås fordi større mengder miljøgifter da frigjøres fra morens kroppsfett og kan gå over i morsmelken.

Alkohol, tobakk, narkotika og enkelte medisiner
Dessverre har ikke kroppen evne til å ”sile” ut stoffer som kan være uheldig for barnet. Både nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i melken. Les mer om disse stoffene på ”I fokus”-saken nedenfor.

Hva bør ammende spise?
Litt mer mat
Når du ammer, har du behov for å spise litt mer mat for å tilføre de næringsstoffene som skilles ut i morsmelken. For eksempel vil to skiver brød med pålegg og to glass skummet melk ekstra hver dag gi nok energi til melkeproduksjonen.

Nok drikke
Tørsten vil være en god rettesnor for hvor mye du skal drikke. Det beste er å variere mellom flere typer drikker. Gode drikker er vann, magre melketyper og juice.

Tran
Tilskudd av tran eller regelmessig bruk av fet fisk vil øke mengde av de viktige omega-3-fettsyrene.

Frukt og grønt
Minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, til sammen ”fem om dagen”, er et godt råd også for ammende. En porsjon frukt/grønt tilsvarer mellom 100 og 150 gram.

Grovt brød og magert kjøtt
Grovt brød og magert kjøtt er viktige kilder til blant annet jern og sink. Amming tærer på kroppens jernreserver, og det er derfor viktig å få nok jern i kosten.

Allergi
Fra et allergisynspunkt er det ikke holdepunkter for å anbefale spesielle kostråd til ammende.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:236Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.