Anbefalinger for inntak av melk og meieriprodukter i andre land.


Oppdatertdato: 2012-08-13 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: FAO, melk.no


Tidligere i sommer feiret vi Verdens melkedag den 1 juni, en FN-dag som markeres over hele verden. I Norge anbefales det at magre meieriprodukter og melk inngår i det daglige kostholdet, men hvordan er anbefalingene for melkeinntak i andre land?

”La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet”, lyder et av de ti kostrådene som ble lansert i 2011. Mange tror kanskje at det er særnorsk å ha anbefalinger på inntak av melk og meieriprodukter. Men faktisk har de enda mer konkrete anbefalinger for melkeinntak i andre land.

Er regelmessig av melk inntak kun 1 gang per dag?

I mai 2010 gjorde Synovate en undersøkelse for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) for å se hvordan folk oppfatter kostrådet om meieriprodukter. Resultatene fra undersøkelsen viste at 56 % av den voksne befolkningen (15 år og oppover) mente at ”regelmessig” betyr en gang om dagen. Kun 25 % svarte flere ganger om dagen, mens en femtedel svarte at de tolket et regelmessig inntak som 3-5 ganger i uken eller sjeldnere. Det ble også spurt hvor ofte folk selv mener de bør spise magre meieriprodukter, og her svarte hele 62 % én gang om dagen eller sjeldnere.

Andre land med konkrete råd for melkedrikking

I mange andre land har man konkrete anbefalinger for hvor stort det daglige inntaket av melk og meieriprodukter bør være. Her er noen av dem:

Australia:
Voksne anbefales å innta 2 porsjoner meieriprodukter hver dag, mens ungdom mellom 12-18 år bør spise 3 porsjoner hver dag. Det anbefales å velge de magre variantene.
Canada:
Voksne bør spise 2-3 porsjoner, ungdom 3-4 porsjoner og barn bør innta 2 porsjoner meieriprodukter daglig.
Danmark:
Danmark har 8 kostråd som omhandler et variert kosthold, fysisk aktivitet, inntak av frukt og grønnsaker, vann, fisk, ris og poteter, i tillegg til grove kornprodukter. Meieriprodukter er ikke en del av disse rådene. Likevel anbefaler Fødevarestyrelsen de at voksne inntar omtrent ½ liter av magre meieriprodukter hver dag. Dette for å sikre inntaket av kalsium. Dersom man spiser sunt og følger kostrådene vil man kunne innta noe mindre, omtrent 250 ml
Irland:
Voksne anbefales å spise 3 porsjoner og ungdom 5 porsjoner meieriprodukter per dag. Det anbefales å velge de magre variantene.
Frankrike:
De franske kostrådene anbefaler at man spise 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag. Forslaget til hvordan man kan inkludere tre meieriprodukter i kostholdet kan være å drikke et glass melk til frokost, spise yoghurt til lunsj og ost på kvelden.
USA:
Barn mellom 2-3 år bør innta 2 porsjoner meieriprodukter hver dag. Barn mellom 4-8 år bør spise 2 ½ porsjon meieriprodukter, mens resten av befolkningen bør inkludere 3 porsjoner meieriprodukter i sitt daglige kosthold. I rådene fokuserer de på at man bør velge de magre variantene og at personer med laktoseintoleranse bør velge laktosefri produkter.
Storbritannia:
The Food Standards Agency anbefaler å bruke en tallerkenmodell for å sikre inntaket av næringsstoffer i løpet av en dag. Her blir det oppfordret til å spise Some milk and dairy products hver dag. I tallerkenmodellen tilsvarer dette 15 % hver dag.
Kina:
Til og med Kina har anbefalinger på melk og meieriprodukter i det daglige kostholdet, hvor stor mengde har vi dessverre ikke klart å oversette.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2497Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.