Appelsinen er påskens sol


Oppdatertdato: 2010-04-02 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Det er ikke vanskelig å snakke varmt om appelsinen, en av nordmenns absolutte fruktfavoritter. Gjennomsnittlig spiser vi over 8 kilo hver i året. Men hvorfor er appelsinen like populær, år etter år? Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt tror hun kan gi en forklaring.

- Appelsinen er et fenomen. Det er ikke mer enn drøye hundre år siden den kom til Norge, og dengang var det en meget eksklusiv og kostbar frukt. Etter at den ble vanlig i butikkene på 50-60-tallet har den blitt et fast og kjærkomment innslag både til jul, vinter - og ikke minst til påske. De gul-oransje, flotte, fristende appelsinene er en sesongvekker og setter oss i den rette stemningen. En påske uten appelsiner fungerer bare ikke. Appelsinen fanger opp påskestemningen og påskesola, sier Britt Kåsin.

Men hvorfor ble appelsinen så tett knyttet til påsken?

- Tidligere fikk vi jo bare appelsiner når det var sesong for middelhavsappelsinene, slik som de spanske. De kom ved juletider og var å få kjøpt til litt over påske. Det var imidlertid de sene sortene som kom til påske, og de var ofte de søteste og beste. Det er kanskje derfor høydepunktet for appelsinopplevelser forbindes med påsken. Appelsiner til påske ble fort en tradisjon, den var jo et perfekt følge til skituren og til rasten i hytteveggen, sier hun.

Og så var den sunn?

- Ja, kjempesunn. Den er full av viktige næringsstoffer: Fiber, mineraler, sporstoffer, antioksidanter og ikke minst vitaminer. Én appelsin dekker dagsbehovet for vitamin C. Appelsin er sunnhet. Men ingen spiser noe for sunnhet alene. Det må smake godt også! Appelsinsmaken har appellert til oss i alle år. Saftig, frisk, syrlig og søt. Selv i dag, når man kan få hva som helst fra alle verdenshjørner i frukt- og grøntdisken, er appelsiner like populære. Påskeappelsiner er fortsatt stas for barn! Og for eldre er appelsinene forbundet med positivt ladet nostalgi, sier Kåsin.

Noen appelsintips til påsken?

- Påske er lam, egg – og appelsiner. Alle må ha med seg noen kilo på hytta. Husk å kjøpe nok! Bruk den også som påskepynt. Hva er hyggeligere enn å ha trau og boller fylt med oransje, fristende appelsiner?
- Appelsinen er svært anvendelig. Vi kan spise den som den er, skjære den i skiver, vi kan lage juice og smoothie av den – himmelsk. Appelsinen kan vi også bruke i mange retter. Til spekemat og potetsalat er det for eksempel perfekt med appelsin i skiver. Appelsinbåter er også godt i grønn salat. Det er mange retter der appelsin hører med. Søk i oppskriftene på frukt.no med stikkord ”appelsin”, så får du mye å velge mellom.
- Til dessert er det jo mange velkjente varianter: Bløtkake pyntet med tynne appelsinskiver er lekkert. En enkel og god dessert er også å skrelle og skjære en appelsin i skiver, legge dem i en bolle og ha litt kanel og sukker på. Og kanskje litt krem eller is på toppen? Nydelig…
Til slutt anbefaler Britt Kåsin en klassiker med amerikanske aner: Eggnog.
- Eggnog kan man lage på mange måter. Påskevarianten er imidlertid å ta saften av en appelsin, ha i en eggeplomme og to teskjeer sukker, og røre rundt. Da kan man virkelig ønske hverandre god påske!

Påskeappelsin er jo noe man bare må ha

Appelsinen er nordmenns favorittfrukt om vinteren. Totalt selges ca 40 000 tonn appelsiner i Norge hvert år. Det er 8 kilo appelsin på hver.
- Når påskesola skinner og man slapper av i hytteveggen, så kan appelsinen sidestilles med Kvikk-Lunsj og kakao: Norsk tradisjon på sitt beste. Påskeappelsin er jo noe man bare må ha!
Dette sier Øyvind Bergstrøm. Han er disponent og ansvarlig for frukt og grønnsaker i Coop Norge.

- Appelsinen er den perfekte frukt. Den er svært populær i alle aldre: Barn, voksne, eldre. Man kan skrelle den og spise den hel, man kan skjære den i båter – og ikke minst kan man lage ferskpresset juice. En stor appelsin holder til et glass med velsmakende juice. Søt og god, uten at man trenger å tilsette sukker, sier han.
Coop er en av de store kjedene innen norsk dagligvare. I fjor solgte Coop over 6 000 tonn appelsiner.

Høysesong

- Tiden fra jul til påske er den helt store sesongen. Omtrent halvparten av årsomsetningen skjer i disse månedene. Da er også kvaliteten på sitt høyeste. Det store salgsvolumet gjør dessuten at vi kan tilby appelsinene til en gunstig kilopris, helt fra 9-10 kroner. Det er med andre ord en høysesong kundene nyter godt av, sier Bergstrøm.
Om vinteren er det appelsiner fra Spania som er dominerende på markedet.

- Spania er klart største leverandørland i denne perioden. Men også Israel og Egypt er viktige produsentland. For eksempel er den egyptiske sorten Shamouti blitt stadig mer populær de siste årene. Den minner om den israelske Jaffa- appelsinen i smak, og har samme tykke skall. Vi nordmenn liker tykt skall, da er appelsinen lett å skrelle, sier Bergstrøm.

Nye land

I motsetning til tidligere, så selges appelsiner hele året rundt. Bergstrøm forteller at Sør-Afrika er et av landene Coop importerer mye fra i sommerhalvåret.
Et stort volum av appelsiner går også gjennom systemet til Norgesgruppen, landets klart største aktør innen dagligvare, med bl.a. butikk-kjeder som Kiwi, Meny og Spar. Pål Westby er kategorisjef for frukt og grønt i Norgesgruppen. Tilsammen omsetter de ca 12.500 tonn appelsiner i året. Også han kan fortelle om et stadig mer globalisert marked.

- Når det ikke er sesong for appelsiner fra landene rundt Middelhavet, så er det import fra den sørlige halvkule som gjelder. Derfor importerer vi stadig mer fra Sør-Afrika, Sør-Amerika og Australia. Vi merker at kvaliteten på appelsiner fra den sørlige halvkule har bedret seg de siste fem-seks årene. For eksempel har et land som Australia et stort potensial til å bli en betydelig appelsineksportør, sier Westby.

Nye sorter

I likhet med all annen frukt, så utvikles det hele tiden nye sorter som skal passe bedre til hva forbrukerne vil ha.

- Appelsiner har jo tidlige sorter og sene sorte slik som epler. Produsentene jobber derfor kontinuerlig med å finne frem til varianter av hovedsortene som kan utfylle sesongen på best mulig måte. Ut fra en vanlig sort som Navel er det for eksempel utviklet mange avarter. Tidligsorter, mellomsorter og sene sorter - med navn som Navels, Navelinas og Navel late og Lane late, sier Westby.
På verdensbasis er det fire hovedsorter appelsiner: Navel-appelsinen, den persiske sorten, Valencia-appelsinen fra Spania og den røde appelsinsorten som dyrkes mye i Italia.

Søtere sorter

Smaken og kvaliteten på appelsinene har utviklet seg mye de siste tiårene. - Generelt kan man si at det blir stadig søtere og saftigere appelsiner, sier Westby.

- Sortene som benyttes i dag er naturlig søte og mer tilpasset folks smakspreferanse. Før kunne appelsinene variere mye i smak. Man kunne risikere å komme hjem med to kilo nyinnkjøpte appelsiner som både var bitre og lite søte. Slikt frister ikke til gjenkjøp, sier Westby.

Er nordmenn blitt mer kresne når det gjelder appelsiner?

- Jeg vil ikke si kresne, men man kan jo si at norske innkjøpere er blitt mye flinkere til å kjøpe inn riktig kvalitet. Norske innkjøpere er nok langt mer krevende enn det store eksportører som spanjolene er vant med, sier kategorisjef Pål Westby i Norgesgruppen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1856
Julekaker.Epler.
Småkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.