Appelsiner og påske


Oppdatertdato: 2013-03-26 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Frukt.no, melk.no


Påske er appelsintid. Nå ankommer vogntog etter vogntog fullastet med appelsiner, ca. 5 000 tonn! Opprinnelig hadde appelsinen sine røtter i Kina. I dag er den en selvfølge på alle nordmenns bord.
Nordmenns appelsinforbruk i påsken kan illustreres med en 3 kilometer lang kolonne av vogntog stappfulle med påskens aller viktigste produkt. Hele 5 000 tonn appelsiner. Det vil omtrent si 20 millioner stykk appelsiner. Det påstås at vi ligger på verdenstoppen i å nyte appelsiner. Det er det ingen grunn til å skamme seg over.

Import av appelsiner i over 100 år

Vi har hatt import av appelsiner, som er en eksotisk frukt, i godt over 100 år. Den er vår tredje største frukt, etter eple og banan, hva forbruk angår. Nesten 8 kg appelsiner per person i året. Hovedtyngden av importen kommer fra Spania. Røde appelsiner, tidligere kaldt blodappelsiner, har blitt svært populære igjen, og de er i sesong nå rundt påsketider. Forbruket har økt nettopp av de røde appelsinene de siste årene. I tillegg spiser vi mer klementiner til påske. Nye sorter har strukket sesongen, slik at nå tilbys vi deilige klementiner også på denne tiden av året.


Her følger noen populære oppskrifter med appelsin

Appelsinsmoothie

En deilig appelsinsmoothie som det smaker påske og vår av! Mettende og samtidig leskende f.eks. etter skituren.

1 porsjon

1 stk appelsin
1 ss honning
1 dl melonyoghurt
1 ss limesaft
¼ krm kakaopulver

Fremgangsmåte: Vask appelsinene godt i varmt vann, tørk den og riv skallet. Skrell den deretter med kniv så alle hvite hinner er borte. Bland appelsin, honning og yoghurt i en foodprocessor eller i en blender og kjør til blandingen er jevn og fint. Fyll smoothie i et høyt glass og sikt kakao på toppen.

Kari´s appelsindessert

6 porsjoner

6 stk appelsin
4 stk jordbær
20 gr mandelflak
4 stk tørkede dadler i strimler
0,5 liter vann
250 gr sukker
2 stk stjerneanis

Kok en sukkerlake med stjerneanis. Avkjøl. Rist mandelflak raskt i en tørr panne; det gir fin smak. Dypp jordbærene i smeltet sjokolade. Avkjøl.
Skjær alt skallet av appelsinene. Skjær 4 appelsiner i skiver, og skjær filetene ut av de 2 siste. Hell sukkerlake over.
Anrett på et fat eller desserttallerkener. Pynt med mandelflak, strimlede dadler og sjokoladejordbær.

Appelsindessert

4 porsjoner

8 stk appelsiner
4 stk egg
2 stk eggeplommer
140 gr sukkerbiter
230 gr sukker

Vask og tørk 2 appelsiner og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene i en kjele, dekk såvidt med kaldt vann og kok opp, la det koke 1 minutt. La skivene dryppe av og avkjøl dem. Bring 2 dl vann og 200 g sukker til oppkok, og rør 1 minutt. Ha i de avkjølte appelsinskivene og la det stå og trekke i ca 1 time. Det skal ikke fosskoke. Ta appelsinskivene opp og la dem renne av på tørkepapir. Del skivene i to, avkjøl og oppbevar dem kaldt.

La 50 g sukkerbiter og 2 ss vann smelte til karamell i en kjele på svak varme, til de får en gyllen farge. Hell den flytende karamellsausen over i passende porsjonsformer. De bør helst være av metall, for karamellsausen blir svært varm under stekingen.

Vask og tørk resten av appelsinene, og del dem i to. Gni resten av sukkerbitene mot de overskårne appelsinene slik at de blir fuktet, og press så saften av appelsinene. Det bør være ca. 3 dl appelsinsaft. Visp egg og eggeplomme og 30 g sukker kraftig. Ha i appelsinsaften og de fuktede sukkerbitene litt om gangen. Visp kraftig hele tiden til blandingen er jevn og sukkeret oppløst. Sil den over i formene og dekk med aluminiumsfolie.

Hell varmt vann i langpannen og sett formene i. La dem stå i vannbad ca. 50 min. Pass på at vannet ikke koker. Kremen skal være litt "skjelvende". La porsjonsformene med kremen avkjøles før de settes i kjøleskap. La dem stå kjølig i minst 1 time før servering. Hvelv appelsinkremen ut av porsjonsformene og over på desserttallerkener. Før en kniv langs kanten på formen så slipper den lettere. Pass på å helle også eventuell saus over tallerkenen. Pynt langs kanten av kremen med de halve, syltede appelsinskivene. Pynt med mynteblad før servering.

Saftig appelsinkake med sjokolade

320 gr romtemperert smør
400 gr sukker
4 stk romtempererte egg
1 dl melk
0,5 dl appelsinjuice eller presset appelsin
1 stk appelsin, skallet
2 ts bakepulver
320 gr hvetemel
2 ts vaniljesukker
50 gr hakket mørk kokesjokolade eller sjokoladedråper

Fyll
125 gr smør
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
100 gr hvit kokesjokolade
0,5 dl appelsinsaft
1 stk appelsin, skallet

1. Rør sukker og smør hvitt og porøst. Tilsette ett egg om gangen under omrøring.
2. Tilsett væsken i røren vekselvis med hvetemel som et tilsatt bakepulver og vaniljesukker.
3. Rør til slutt inn appelsinskall.
4. Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen (ca. 26 x 36).
5. Strø hakket sjokolade eller sjokoladedråpene på toppen av røren og stek kaken midt i ovnene ved 180 ºC i 40 minutter.

Fyll:
1. Rør smør, melis, vaniljesukker og appelsinsaft mykt og luftig
2. Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikro ved ca. 700 watt i 30 sekunder og rør den inn i fyllet.
3. Tilsett til slutt appelsinskall og dekk toppen av kaken med det lyse fyllet.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2137Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.