Aronia antioksidantbombe for kroppen din


Oppdatertdato: 2006-03-08 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Torborg Galteland, Det Norske Hageselskap


Forskjellige aronia-produkter selges nå i dagligvarebutikkene og i helsekostforretningene. Juice av aronia eller svartsurbær har begynt å få stempelet funksjonell mat, fordi man hevder at den har effekt på en rekke lidelser og sjukdommer, særlig på grunn av det høye antioksidantinnholdet.

Svartsurbær eller Aronia malanocarpa tilhører rosefamilien og har store flotte hvite blomsterklaser på forsommeren og flammende høstfarger når kveldene blir mørkere. Da får den også store mørkeblå/svarte bær. Disse bærene er svært ”snerpete” å smake på, derav navnet surbær, men så visst ikke giftige. Saften er nydelig mørk rød, nesten svart. Aronia eller svartsurbær har vært dyrket som en prydvekst her i landet en stund, enten som enkeltbusk i bed eller som hekk eller som ”fyll” i rundkjøringer. Bærene modnes ganske seint på høsten 3-4 uker etter solbæra og høstes i slutten av september. Bærene henger lenge på busken og bør være skikkelig modne før høsting.

Bra for helsa!

Aronia inneholder svært mye antioksidanter (13,5 umol/100 g), faktisk nesten dobbelt så mye som blåbær (7,1 – 8,6 umol/100 g) som har vært sett på som en svært god antioksidantkilde. Dette skal styrke immunforsvaret, regulere blodtrykket, senke kolesterolinnholdet, beskytte urinveiene og fordøyelsen og styrke hjertet. I tillegg er den bra for diabetes-pasienter fordi saften faktisk kan drikkes uten sukkertilsetning. I USA har man gjort studier som tyder på at Aronia også inneholder komponenter som motvirker kreft. I Nord- og Østamerika ble svartsurbær brukt som en mat- og medisinplante blant indianerne og aronia er nå et stort helseprodukt i USA og Tyskland. I Øst-Europa er også aronia kjent i folkemedisinen, men i Norge bare som prydplante fram til 1998.

Innhold av antioksidanter i noen bær:
  • Aronia ca. 13,5 umol/100 g
  • Solbær 5,5 – 9,1 umol/100 g
  • Blåbær 7,1 – 8,6 umol/100 g
  • Kirsebær 6,1 – 7,1 umol/100 g
  • Bjørnebær 3,8 – 6,0 umol/100 g
  • Tyttebær 5,0 umol/100 g
  • Bringebær 2,1 – 3,5 umol/100 g
  • Jordbær 1,9 – 2,3 umol/100 g

Funksjonell mat

Funksjonell mat er mat som har dokumentert effekt på helsen. Dette er produksjoner som er i framgang. Å erstatte tradisjonelle medisiner med matvarer med helseeffekt, bør være av stor interesse. I Tyskland selges tørkede bær av Aronia med god fortjeneste i helsekostbutikker. Man har også begynt å se om det er interessant å bruke aronia i sportsdrikker. I Korea selges en likør basert på Aronia med 30% alkohol som man hevder senker blodtrykket og forebygger arteriosklerose (åreforkalkning).

I Norge har vi en liten produksjon av aronia i Lier og på Jæren. Dette går hovedsakelig til juice, men man tenker seg også produksjon av nektar, juice og saft av ulike slag, gjerne i blanding med andre frukt- og bærsafter. Gelèer, purèer og syltetøy er også produkter som er interessant å prøve ut.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:784
Norsk mat.Gryteretter.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.