Aronia - bær fulle av antioksidanter


Oppdatertdato: 2008-08-31 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Sølvi Svendsen Bioforsk


Aronia inneholder nesten dobbelt så mye antioksidanter som ville blåbær, og er et populært helseprodukt i USA og Tyskland. I Norge kalles aronia også svartsurbær eller surbær, og planten tilhører rosefamilien. Bærene er ganske sure, men kan for eksempel blandes med epler hvis du vil ha fin smak på saft og syltetøy.

I dagens villahager og parker er det en helt annen sammensetning av planter enn for bare noen tiår siden. I villahagen på 60-tallet var det vanlig å dyrke bær for safting og sylting og frukt for lagring eller konservering til vinterbruk. Utvalget av sommerblomster, stauder, busker og trær har økt, og vi planter andre arter og sorter enn vi gjorde før.

I dag velger vi flere arter av trær og busker som ikke er stedegne for Norge, men importert materiale. Det vil si planter som betraktes som eksotiske og annerledes enn det som vokser rundt oss til vanlig. Vi velger kanskje også flere planter for pryd og ikke så mye for nytte lenger, fordi utvalget av grønnsaker, frukt og bær i matbutikkene er stort og alle arter er tilgjengelig hele året. Vi lever et ”hurtigere” liv med mindre tid til å konservere det vi kan høste av naturen. Tidligere hadde konservering av hagens frukt, bær og grønnsaker et økonomisk motiv. Nå er denne typen arbeid noe man gjør for å lage et spesielt produkt eller til en spesiell anledning.

Botanikk

Aronia kalles også svartsurbær eller surbær og tilhører rosefamilien. Den har store hvite blomsterklaser på forsommeren og flammende høstfarger når kveldene blir mørkere. Da får den også store mørkeblå, nesten svarte bær. Også utenom blomstringen og høstprakten har den flott bladverk med litt læraktige, mørkegrønne, glatte og glinsende blader uten torner eller tagger. Buskene blir en til to meter høye.

Voksested

Aronia eller svartsurbær har vært dyrket som en prydvekst her i landet en stund, enten som enkeltbusk i bed eller som hekk eller som beplantning i rundkjøringer og ved rasteplasser. Aronia kan plantes over store deler av Norge, til og med på klimatisk gode steder i Nord-Norge.

Bruk

Bærene er ”snerpete” å smake på, derav navnet surbær, men så visst ikke giftige. Saften er nydelig mørk rød, nesten svart (figur 4). Tilsetting av sukker runder av smaken som er besk på grunn av garvesyre. Aronia kan blandes med eple som gir fin smak på saft og syltetøy.

Fargestoffet er mer varmestabilt enn hos solbær og jordbær, men dårligere enn for druer og hyll, men den blir lite brunfarget ved lagring. Aronia har en sterk farge og den kan brukes som tilsetning til svaktfargete safter og andre matvarer for å gi det en kraftigere farge. Fargen er så sterk at den også kan brukes til farging av tekstiler.

Aronia inneholder svært mye antioksidanter (13,5 µmol/100 g), faktisk nesten dobbelt så mye som ville blåbær (7,1 – 8,6 µmol/100 g) som har vært sett på som en svært god antioksidantkilde. Det hevdes at aronia skal styrke immunforsvaret, regulere blodtrykket, senke kolesterolinnholdet, beskytte urinveiene og fordøyelsen, og styrke hjertet. I tillegg regnes aronia å være bra for diabetes-pasienter fordi saften kan drikkes uten sukkertilsetning. I Nord-Amerika ble svartsurbær brukt som en mat- og medisinplante blant indianerne, og aronia er nå et stort helseprodukt i USA og Tyskland. I Øst-Europa er også aronia kjent i folkemedisinen, men i Norge inntil nylig bare som prydplante. Den ble blant annet brukt som blodtrykksregulerende middel i Russland.

Aronia har mange flere bruksområder, som fyll i pai, som saft, syltetøy (muligens i blanding med eple), gelé og puré.

Dyrking

Aronia trenger ikke skjæring de første tre årene, men seinere fjernes eldre greiner slik at det står igjen 5-6 nye skudd hvert år. En kan regne med 5-6 kg bær per busk per år. Aronia er velegna som prydplante og kan overta en del av bruksområdet for blankmispel. Bærene kan normalt høstes i hele september.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1381
Grillmat.Hverdagsmat.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.