Asparges har dyrkingspotensiale i Norge


Oppdatertdato: 2009-06-19 Tema: Asparges Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Norge er ikke et stort produsentland av asparges, men her er det muligheter! Arealet kan mangedobles, og enda vil det bare dekke en del av det norske markedet. Bor du i Østfold, Vestfold, Nedre Telemark, Agderfylkene eller andre steder med godt lokalklima har du gode muligheter for å lykkes i denne produksjonen.

I Norge har det vært dyrket grønn asparges i underkant av 20 år, men i et ganske beskjedent omfang. Det finnes noen dyrkere i Vestfold og Østfold. Ved Bioforsk Øst Landvik i Grimstad har det pågått forsøk med asparges i snart 20 år, og det er etter hvert opparbeidet en del kompetanse på denne kulturen.

Grønnsaksforsker Ingunn Molund Vågen på Landvik høster asparges i disse dager. På Landvik har man avsluttet de dyrkingstekniske forsøkene fra de foregående årene, og etablerer i år det andre av to ganske omfattende sortsforsøk i grønn asparges. Sist det ble etablert et sortsforsøk på asparges i Norge var så langt tilbake i tid som 1995. Siden den gang har det kommet mange nye interessante sorter på markedet, og i det nye feltet finner vi sorter fra Nederland, Tyskland, USA, Canada, New Zealand og Italia. I løpet av en femårsperiode håper vi at de nye feltene skal gi oss svar på hvilke av disse sortene som egner seg til dyrking i Norge, og om gjeldende sortsanbefalinger bør endres.

- Grønn asparges er en delikatessegrønnsak med sterkt økende popularitet. Når en aspargeskultur først er etablert, kan man høste på de samme plantene til feltet er 8-12 år gammelt, sier Vågen. - Grønn asparges kan gi høye inntekter på et lite areal, men det er mye som må stemme for at kulturen skal bli vellykket. Det stilles store krav til ugraskontroll, beliggenhet og lokalklima, tilgang på arbeidskraft i høsteperioden osv.

Dyrking

Det kan høstes to typer asparges; grønn og hvit. Den hvite aspargesen høstes på veien opp til jordoverflaten, mens den grønne høstes etter at den er kommet opp over jordoverflaten og er blitt eksponert for lys. I Norge produseres bare grønn asparges. Asparges er kalorifattig og inneholder vitamin A, B og C. Det er de første skuddene om våren som er ettertraktet. Etter høsting vokser det opp en bregnelignende plante som er svært dekorativ.

Aspargesen er lite hardfør og trenger relativt mye varme for å gi stor avling. Den kan bli utsatt for frostskade om våren og bør derfor ikke dyrkes på frostutsatte steder eller på steder med mye vind, da stenglene som vokser opp etter høsting er skjøre og vil brekke. Noe som hemmer utviklingen av nye knopper og dermed neste års avling.

Høsting

- Aspargesskuddene vokser ikke fram før jordtemperaturen stiger til over ca. 9 ºC og en bør høste minst annen hver dag i sesongen, sier Vågen. Avlingsnivået ligger på 150-500 kg per dekar, men det bestemmes av antall skudd og vekt per skudd. I varmt vær vokser skuddene svært raskt og kan faktisk vokse opptil sju cm på en dag når temperaturen er 25 ºC. Aspargeshøstingen foregår ved at en bryter av skuddet nede ved jordoverflaten før sideskuddknoppene under dekkbladene er blitt synlige og toppen har begynt å strekke seg.

Lagring og bruk

Frisk asparges taper seg fort og har derfor kort holdbarhet, men kan holde god kvalitet i en ukes tid. Den kan lagres ved 1-2 ºC ved høy luftfuktighet (95-100 %), men under lagring vil sukkerinnholdet avta og trevleinnholdet øke. Asparges kan fryses, men må da forvelles i ett minutt i kokende vann, deretter avkjøles i isvann, tørkes, pakkes og fryses ned. Koketipsene går ut på å koke i 2 minutter i lettsaltet vann.

- For å beholde sin friskhet og sprøhet, bør grønn asparges ha kortest mulig tid i transport og omsetning. Den norskproduserte aspargesen går mye til restauranter, nettopp fordi kvaliteten er så god. Norskprodusert grønn asparges har derfor klare fordeler sammenlignet med importvaren, som ofte kommer fra Spania eller Peru. Omsetningen av asparges ble mer enn femdoblet fra 1996 til 2006, og markedet ser fortsatt ut til å være stigende, avslutter Vågen. I 2007 ble det omsatt over 1150 tonn asparges, og bare 4% av dette var norskprodusert. Norsk aspargesproduksjon er økende, men på grunn av lang etableringstid på kulturen vil det nok fortsatt ta tid før andelen norskprodusert asparges på markedet blir merkbart større.

Fakta om asparges

Asparges (Asparagus officinalis) hører til liljefamilien og er dermed i slekt med løk og purre. Den stammer fra strendene og steppene rundt østre deler av Middelhavet og ble spist av egyptiske faraoer. Asparges har vært dyrket i om lag 2000 år i andre land. Grekerne brukte asparges som medisinplante og romerne som delikatesse. Den dyrkede aspargesen overlevde i klosterhagene som medisinplante mot nyrer- og leverplager. Først på siste halvdel av1800-tallet med konservesindustri og forbedret transport fikk aspargesproduksjonen større omfang.
Planten er flerårig med en rotstokk eller krone som basis for det dyptvoksende rotsystemet og skuddknoppene. Det er egne hann- og hunnplanter og det er hannplantene som dyrkes for høsting. Hannplantene har kraftigere skudd, gir større avling og lever lengre enn hunnplantene.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1619Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.