Azo-fargestoffer


Oppdatertdato: 2003-11-08 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: SNT


Som følge av EØS-avtalen er det blitt tillatt å bruke azofargestoffer i større omfang i Norge enn tidligere.

Fargestoffer er tilsetningsstoffer som gir næringsmidler farge, eller som gir det tilbake dets opprinnelige farge. Azofargestoffer er en bestemt type syntetiske fargestoffer som inneholder en kjemisk gruppe som kalles azo.

Tilsetningsstoffer, så som fargestoffer, faller inn under EØS-avtalen. Norge var derfor forpliktet til å innarbeide EUs direktiver om fargestoffer i norsk regelverk, noe som ble gjort i 2001. Norske myndigheter forsøkte å opprettholde våre nasjonale mer restriktive regler ved å påberope oss den såkalte miljøgarantien. Norges begrunnelse var ønsket om å beskytte folkehelsen.

EU-kommisjonen mente at Norges forbud var unødvendig strengt for å beskytte folkehelsen, og at det ikke var vitenskapelig grunnlag for å begrense bruken av fargestoffene. Norge kunne ha gått mot denne avgjørelsen ved å legge ned veto mot direktivet, men valgte å ikke bruke vetoretten.

Allergi- og overfølsomhetsreaksjoner
Syntetiske fargestoffer, og spesielt azofargestoffer, har vært kjent for å kunne utløse overfølsomhetsreaksjoner hos enkelte, spesielt hos barn.

Tradisjonelt opplever et mindre antall individer overfølsomhetsreaksjoner mot slike fargestoffer og den enkelte må selv ta forhåndsregler. Man vet lite om slike reaksjoner fordi disse er lite undersøkt. I tillegg har det ikke vært mulig å trekke noen klare konklusjoner ut fra de undersøkelsene som er gjort.

Disse er azofargestoffer:

Tartrazin (E102)
Paraoransje (E110)
Azorubin (E122)
Amarant (E123)*
Nykockin (E124)
Rød 2G (E128)*
Allurarød AC (E129)
Briljantsvart BN (E151)
Brun FK (E154)
Brun HT (E155)
Litolrubin BK (E180)*

*Godkjent i svært få produkter.

Hvor kan du finne azofargestoffer?
Tidligere var azofargestoffer godkjent i kun et fåtall produkter som alkoholholdige drikker, barmikser, seilaks og rognkjekskaviar.

Etter at EUs direktiver om fargestoffer er tatt inn i norsk regelverk, er bruken tillatt i mange flere produkter, også produkter som sukkervarer og aromatiserte produkter. Dette er produkter som tradisjonelt er markedsført mot barn.

Merkekrav
Alle ferdigpakkede næringsmidler i Norge skal være merket med en liste over alle ingrediensene. I tillegg skal alle tilsetningsstoffer i uemballerte næringsmidler, som for eksempel godterier i løs vekt, være merket. Hensikten med dette er at forbrukeren skal kunne gjøre et bevisst valg.

Tilsetningsstoffer skal merkes med klassebetegnelse etterfulgt av et spesifikt navn eller E-nummer, for eksempel "fargestoff tartrazin E102". Merkingen skal være på norsk eller et språk som i stavemåten ligner norsk (for eksempel svensk eller dansk).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:72Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.