
Benytt deg av bærsesongen når den er her. Spis så mye du orker og frys ned til vinteren. Ulike norske typer bær topper listen over de matvarene som har høyest innhold av antioksidanter per porsjon. Nyper troner aller øverst.
Norske forskere har laget en tabell over innholdet av antioksidanter i over tusen matvarer. Analysene viser at vi finner mest antioksidanter i matvaregruppene bær, frukt og grønnsaker, krydder og urter og nøtter og frø.
Ser vi på innholdet av antioksidanter per porsjon, peker flere typer bær seg ut som svært gode kilder. Her er listen over de matvarene med høyest innhold av antioksidanter per porsjon:
- Nyper
- Valnøtter
- Granatepler
- Krekling
- Blåbær
- Solbær
- Markjordbær
- Ville bjørnebær
- Kirsebær
- Solsikkefrø
- Bjørnebær
- Tyttebær
- Hyllebær
- Ville bringebær
- Hageblåbær
Jordbær er ikke på topp 15-listen, men følger tett oppunder.
Helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt og bær daglig, totalt fem om dagen. 1-2 dl bær tilsvarer én porsjon.
I tillegg til å være gode kilder til antioksidanter, inneholder bær rikelig med vitaminer og mineraler.
Kan beskytte mot sykdom
Antioksidanter motvirker oksidativt stress, og dermed celleskade på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon. Oksidativt stress spiller en rolle ved mange sykdommer, som kreft og hjerte-kar-sykdom, og antioksidanter i kostholdet kan virke beskyttende.
Antioksidantinnholdet varierer svært mye. Konsentrasjonen av antioksidanter kan variere mer enn tusen ganger mellom ulike planter. En rekke krydderplanter har mye høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker. Bær har ofte en høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker.
Spis variert
Forskningen har ikke avklart hvilke stoffer og hvilke mekanismer som forklarer den gunstige helseeffekten av frukt, grønnsaker og bær. Det finnes ikke nok kunnskap til å gi detaljerte anbefalinger om inntak av ulike plantestoffer eller enkelte planteslag. Vi bør derfor spise mye og variert av ulike typer grønsaker, belgfrukter, frukter, bær, nøtter, urter og grove kornprodukter.
Selv om celleforsøk og dyreforsøk har vist at enkelt-antioksidanter, slik som vitamin C og vitamin E, kan redusere oksidativ skade og oksidativt stress, har slike gunstige effekter ikke blitt påvist i kliniske studier på mennesker. Derfor finnes ingen offisielle anbefalinger for tilskudd av rene enkelt-antioksidanter.
Tabellen over innholdet av antioksidanter finner du på
nettstedet til professor Rune Blomhoff
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1955