Baill spesialitet fra Nord Møre


Oppdatertdato: 2007-08-28 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Eksportutvalget for fisk


Hva er Baill?
Baill er en lykkelig forening av fisk, løk og poteter. Selv om det er mange slags måter og oppskrifter er det en typisk rett fra Nord på Vestlandet.
For oss andre kan det være nærliggende å sammenlikne med raspeball og komler i utseende, men i baill brukes det fisk i tillegg til poteter og evt løk.
Det er en tradisjonsrik rett og i gamle dager gikk det ikke lang tid mellom hver baill middag.
Ingrediensene er fra gammelt av hyse/kolje, men det er variasjoner med sei, lyr, torsk mm. Også saltfisk ble brukt til baill.

Fremgangsmåte
Fisken renses på vanlig måte og man tar vare på bein, hode og hale. Dette skal brukes til kraft.
Kraften kan lages av fiskebein, kålrot, gulerøtter, purre og evt en liten griseknoke(gjerne med litt kjøtt på). Hvis man skal servere poteter ved siden av baillen, kan de kokes sammen med kraften. Og ha litt salt og en klype timian i.
Potetene til baillen skrelles rå, og det er vanlig med like mye poteter som fisk eller mer/mindre etter smak.
I tillegg trenger man masse løk. Dette er og en smakssak, men mange brukte ofte nesten like mye løk som poteter.

Så kjøres fisk, poteter og løk i kjøttkvernen og males sammen. Men i eldre tider brukte man noe som heter en rullehakkekniv. En slags kniv med håndtak i begge ender. Denne ble rullet over ingrediensene og de ble da kuttet i små, små biter. Og dette var ett av de viktigste redskapene til Kristiansunds fruene i gamle dager. Hvis det ikke var en slik i skuffen var det nesten "skilsmissegrunn".
Når det er malt ferdig blandes det inn litt salt og pepper. Ha og inn litt potetmel slik at det henger sammen.

Koking
Man tar så massen og lager små baller med hendene. De skal være på størrelse med en tennisball. Det er 2 hovedtyper av baill: Ruindbaill med noe inni(fårefett, smør, hakket bacon mm) og langbaill uten noe inni. Så evt putt dette inni og dekk til hullet igjen.
Kraften som du har laget tidligere skal fosskoke før du legger i baillene og de skal koke i ca 10-15 minutter alt etter størrelse.

Tilbehør
Her hører det med fett/smør, gjerne skikkelig fjellsmør. Flatbrød av havre skal og være med. Det er noen som bruker kokte poteter til men det er ikke vanlig. Øl og dram(akevitt) er og fast tilbehør. Og nå skal man spise seg så stappmett at man ikke kan klare hverken dessert eller kaker til kaffen etterpå.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:52


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.