Bak dine egne påskeharer


Oppdatertdato: 2011-04-15 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Påskeharen stammer opprinnelig fra den greske legenden om gudinnen Eostre (Eos) som forvandlet en fugl til en hare. Forvandlingen bunnet i at fuglen fikk ødelagt eggene sine av jegeren Orion. Da Eostre kom forbi syntes hun synd på fuglen, og gjorde den om til et dyr som ville være raskt og lurt nok til å lure Orion.
Haren som fortsatt kunne legge egg, ville ære Eostre og gav henne noen dekorterte egg. Ettersom hun ønsket å dele gleden med menneskene, vandret haren rundt i verden og delte ut de dekorerte symbolene på liv. Fra da av sørget gudinnen for at haren kunne legge ett rødt, blått og grønt egg hver eneste vår.
I påsken kan vi nyte påskeharer i alle varianter. Disse påskeharene i søt bolledeig og grov rundstykkedeig passer både til påskefrokosten, på tur og til annen påskekos.

Fine påskeharer

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels

ca 20 stk

Ingredienser:
150 g smør
6 dl melk
1 pk gjær
250 mg safran eller 1 ts gurkemeie
1 kg hvetemel
1 ½ dl sukker
1 ts salt
2 ts malt kardemomme

egg til pensling

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Ha safran (gurkemeie) i melkeblandingen og bland til krydderet er løst opp. Elt i mel blandet med sukker, kardemomme og salt. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i ca 40 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører. Sett harene til etterheving (20-30 minutter).
Pensle harene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 min. Avkjøl dem på rist.

Grove påskeharer

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
16 stk

Ingredienser:
500 g hvetemel
500 g sammalt hvete, grov
2 ts salt
5 ts sukker
6 dl lunkent vann
1 pk gjær
6 ss olje

egg til pensling
Fremgangsmåte:
Bland mel, salt og sukker i bakebollen. Rør gjæren ut i lunkent vann. Hell gjæren i melblandingen sammen med oljen, og elt deigen til den er smidig (Ca 5 minutter i kjøkkenmaskin). Ha eventuelt i mer mel eller vann til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i 32 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører. Sett harene til etterheving (20–30 minutter).
Pensle harene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter. Avkjøl dem på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1847
Slanking.Supper.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.