Hva er vel bedre enn en nystekt og lun eplekake med vaniljeis, vaniljesaus eller pisket krem til? Sett av en times tid, og fyll hjemmet med den herligste duft. Bak et par kaker ekstra og putt i fryseren. Enkelt å ta fram og varme litt i ovnen når du får besøk.
Men har du tenkt på at variasjonene på eplekaker er utallige? Ikke bare den vanlige - men akk så deilige - med sukker og kanel på toppen. Nei, det finnes pizza, pai, terte, muffins, kringle, snitter, m.m.
La deg friste! Bak en eplekake-variant og overrask familie og venner. Det går fortere enn du tror.
Amerikansk eplekake
8 stk. eple
12 ss hvetemel
12 ss sukker
1 ts malt kanel
125 g smør
½ l kremfløte
Eplene skrelles, deles i båter og legges i godt smurt ildfast form. Mel, sukker og kanel blandes. Smuldre inn smøret. Fordel deigen over eplene. Inn i ovn - 190 grader C - steketid 45 min. Serveres varm eller lunken med pisket krem.
Gammeldags eplepai
2 plate butterdeig
6 stk. syrlige eple
3 ss sukker
2 ss rosiner
1 ts malt kanel
La butterdeigplatene tine 15 minutter. Mens butterdeigen tiner, skreller du eplene. Skjær dem i tynne båter. Skjær bort kjernehuset fra hver båt. Legg eplebåtene etter hverandre i en firkantet form (ca. 18 x 18 cm), som ikke trenger å smøres. Strø på sukker, rosiner og kanel. Legg deigplatene litt innpå hverandre. Kjevl dem litt akkurat på skjøten, slik at platene fester seg til hverandre.
Sett ovnen på 175 grader C. Legg deiglokket over eplene. La det hvile i 15 minutter, ellers kan lokket krympe i ovnen. Prikk godt med en gaffel. Stekes på andre rille nedenfra i ca. 30 minutter. Server paien med krem, vaniljesaus eller vaniljeis.
Eplekringle
Deig:
500 g hvetemel
5 ss sukker
3 dl melk
1 pk. gjær
1 stk. egg
Fyll:
100 g smør
5 stk. eple
3 ss sukker
3 ts malt kanel
Mel og sukker blandes. Gjæren røres ut i lunken melk og helles over i melblandingen. Pisk eggene lett sammen og ha det i. Elt deigen godt sammen. Kjevle ut til en lang leiv.
Fordel smøret utover. Legg tett i tett med tynne epleskiver over hele leiven. Dryss over sukker og kanel. Rull sammen leiven som til en rullekake. Legg den over på en smurt stekeplate. Form den som en kringle eller krans. La den etterheve ca. 30 min. Inn i ovn - 200 grader C - steketid 20-30 minutter. Avkjøles noe. Ta på melisglasur.
Eplekake
125 g smør
125 g sukker
125 g hvetemel
2 stk. egg
1 ts bakepulver
ca. 4 stk. eple
12 stk. mandler
2 ss sukker
½ ts malt kanel
Smør, sukker, mel og bakepulver smuldres sammen. Rør i sammenpiskede egg. Deigen fordeles over i en smurt, rund kakeform. Rens og del eplene i båter som legges tett over deigen. Dryss over hakkede mandler og sukker og evt. kanel.
Inn i ovn ved 200 grader C. Stekes ca. 30 min. Eplekake serveres varm, lunken eller kald. Pisket krem eller rømme, is eller vaniljesaus er deilig ved siden av
Eplesnitter
Deig:
60 g myk margarin
2 ½ dl hvetemel
1 dl melis
100 g kesam
Fyll:
4- 6 stk. syrlige eple
2- 3 ss sukker
2- 3 ts malt kanel
30 g mandelflak
1 stk. egg til pensling
Smuldre margarin og mel. Bland i melis og kesam og kna sammen til en smidig deig. Kjevle ut deigen til 2 lengder ca. 20 cm. brede. Legg tynne eplebåter i tett rekke langs deiglengdene. Pensle kantene med egg. Dryss på sukker, kanel og mandelflan. Brett inn kantene ca. 2 cm. på hver langside. Pensle med egg igjen. Stek eplekakene ved 200 grader C i ca. 20 minutter. Del i snitter og server kaken varm eller lun.
Bestemors garantert gode eplekake
(Kilde Veronika Lyse)
200 gr smør
4 egg
250 gr sukker
1 dl fløte
250 gr hvetemel
1.5 ts bakepulver
3 syrlige epler
kanel
perlesukker
Rør smør og sukker lyst og lett. Tilsett egg og fløte vekselsvis med mel og bakepulver. Ha deigen i en liten langpanne eller en rundform. Ha kanel og sukker over eplebåtene før du stikker dem i deigen. Dryss over med kanel og strøsukker. Stek kaken på 200 grader i ca 35 min. Sett den i ovnen når ovnen begynner å bli varm, da hever den så fint (bestemors ord) Hvis den begynnner å bli brun og ikke er helt igjennomstekt så legg bakepapir påtoppen. Sjekk med en fyrstikk om kaka er ferdig.
Nydelig med vanilje is til.... egner seg å fryse ned.
Emmas Eplekake
3 dl hvetemel
3 dl sukker
1 ts bakepulver
100 g smør eller margarin
1 1/2 dl melk
2 egg
revet skal av 1/2 vasket sitron
1 ss sitronsaft
2 epler
1 ts kanel
2 ss sukker
ca. 10 grovt hakkede mandler
Smelt smøret. Melken has i smøret så blandingen blir fingervarm. Pisk i egg, sitronskall og sitronsaft og sikt i det tørre. Røres godt sammen. Smør og strø en springform (med løs bunn) ca 22 cm i diameter. Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og skjær i tynne båter. Sukker, kanel og hakkede mandler blandes sammen. Ha røren i formen og stikk eplebåtene ned i røren og strø over sukkerblandingen over. Kaken stekes på midterste rille ved 175 grader i ca. en time. Du kan legge folie eller matpapir over kaken om den blir for brun mot slutten av steketiden.
Eplekake med cottage cheese
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.09.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 g epler (4-6 stk)
5 g smør eller margarin (ca 1 ts)
30 g sukker (ca 2 ss)
2 ts kanel
2 dl Cottage Cheese
2 egg
1 dl skummet melk
Utradisjonell eplekake, som går utrolig fort å lage. Husk å bruke ildfast form som er helt tett, ikke kakeform. Opprinnelig er det skummet melk i denne, men vi brukte Biola naturell. Cottage cheese kan være vrient å få blandet, men dette er jo en grei måte å bli kvitt slikt fra kjøleskapet.Fremgangsmåte
Skrell eplene, skjær dem i tynne båter og fjern alle rester av kjernhuset.
Smør et ildfast fat, ikke så stort og legg i eplene.
Dryss over en blanding av sukker og kanel.
Pisk sammen Cottage Cheese, egg og Biola, og hell blandingen over eplene.
Stek kaken ved 225 C i ca 25 minutter.
Server eplekaken lunken som dessert eller til en kopp kaffe.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
85,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eksklusiv eplekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
170 g skåldede mandler
1 ½ kg syrlige eple
1 stk. saft av en sitron
6 stk. eggehvite
1 ts hvitvinseddik
85 g sukker
140 g smør
85 g sukker
6 stk. eggeplomme
4 ss sukker
50 g rosiner
2 ts malt kanel
Eplekake for de gode venne på festen. Tar litt tid men forholdsvis enkel. En nydelig kake som bør serveres med vispet kremfløte, is eller vaniljekesam.Fremgangsmåte
Mal skåldede mandler og rist de lett i ovnen på et bakepapir i ca. 5 min ved 200 ºC.
Skru ned varmen i ovnen til 165 ºC
Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell saften av en sitron over.
Visp de romtempererte eggehvitene tilsatt eddik til stivt skum i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs. Ha marengsen over i en annen bolle. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.
Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i den samme bollen som du lagde marengsen i. Tilsett de romtemperert eggeplommene, et om gangen. Pisk godt mellom hver gang.
Tilsett forsiktig de ristede malte mandlene i deigen. Skjær så marengsen forsiktig inn massen.
Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165 ºC i 15 minutter midt i ovnen.
Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme. Rør jevnlig slik at eplene blir jamt møre.
Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren. Fordel resten av røren jevnt over eplene. Kaken stekes ved 165 ºC i ca. 30 min med mest overvarme.
Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med pisket kremfløte eller vaniljeis.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
179 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Saftig eplekake med sukrin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
28.10.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
SukrinIngredienser
Røre:
2 egg
125 gram
sukrin
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
200 gram hvetemel
2 ss flytende margarin
80 gram cottage cheese
1 dl melk
Fyll:
4-5 epler
3 ss
sukrin
1-2 ts kanel
Evt. litt hakkede mandler
Fremgangsmåte
Pisk egg og Sukrin godt. Ha i resten av ingrediensene og bland godt sammen. Hell så røren over i en 24 cm rund kakeform.
Skrell og rens eplene, og skjær tynne skiver som stappes ned i røren. Når det ikke er plass til flere stående epleskiver, legges resten over de andre. Strø over Sukrin og kanel.
Stekes ved 175 grader på nederste rille i ovnen i 20-30 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
118,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:934