Bak ett godt og sunt brød!


Oppdatertdato: 2010-02-15 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no, Vita Hjertego, Knut Pettersen


Etter at jeg for noen år siden begynte å telle visninger av oppskrifter, er det flere bakeoppskrifter som går seirende ut her. Og av disse igjen flere brød som er både sunne og gode å lage i følge dere. Så for de av dere som fortsatt tar dere tid til å bake, her er noen av de beste og mest populære brødoppskriftene samlet på en gang. Og samtidig de sunneste!
Jeg har og regnet ut ca kaloriinnhold pr skive på disse brødene. Dette er litt varierende avhengig av tykkelsen på skivene.
De fleste av våre brødoppskrifter har nå utregnet næringsinnhold, og innen kort tid vil mer enn 20.000 oppskrifter ha denne finessen. Når det gjelder brød er mange utregnet pr skive, men og noen pr brød. Boller og rundstykker er ofte utregnet pr stk.
Jeg må og innrømme at jeg ikke baker brød selv. Men om økonomien tillater det vil vi etterhvert begynne å gå gjennom mange av disse oppskriftene, bake dem, ta bilder og legge dette ut.

Først den store favoritten på nettsidene:

Ingers rugbrød

Gir 3-4 brød. 111 kcal pr skive.

1,3 kg fin sammalt hvete
200 gr fin sammalt rug
200 gr helkorn hvete
75 gr gjær
2 ts strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 liter lunkent vann, helst 37 grader
(evt. 1 l søt eller sur skummet
melk + 8 dl vann)
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner

Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur.
Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på bordet.
Hev deigen i underkant av en time i bakebollen.Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, ca. En halv time. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time.
Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være. Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg. Dette brødet er skikkelig fibersterkt, og faktisk godt!

Ellas gode grovbrød

Gir 3 brød. 132 kcal pr skive.

2 ss meierismør
50 gr gjær
1,6 liter skummet melk, søt eller syrnet
1 ss salt
4 dl havregryn
1 kg grovbakstmel
Ca 1 kg hvetemel

Pensling og dryss:
Lunkent vann
Sesamfrø ( kan sløyfes)
I stekeovnen ved 200 grader C, ca. 45 minutter

Smelt smøret og hell i melken. Smuldre gjæren i bakebollen og hell over den lunkne væsken. Tilsett salt, havregryn og grovt mel. Elt godt og tilsett fint mel til deigen "slipper" bakebollen. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Ta deigen på bakebordet og del i tre emner. Elt hvert emne til sprekkfritt brød og legg som rundt brød på smurt stekeovnsplate. Eller legg i avlang brødform hver på ca. 2 liter. Skjær snitt i brødene med en skarp kniv, pensle med vann og dryss evnt. På sesamfrø.
Stek brødene og avkjøl på rist.

Og enda en favoritt blant dere lesere, fra Helios:

Thors speltbrød

Gir ca 3 brød. 138 kcal pr skive.

500 gr Helios sammalt spelt
1 kg Helios siktet spelt
200 gr Helios klemt spelt
200 gr Helios byggmel
200 gr Helios sammalt rug
250 gr Heliosstore havregryn
2 ss Helios havsalt
1,5 dl Helios sesamfrø med skall
1,8 liter vann 30-35 grader
5 gr Bioreal gjær (eller vanlig gjær - ikke tørrgjær)

Setting av deig
Deigen settes om morgene for utbaking om ettermiddagen. Eller den settes sent om kvelden og bakes ut neste morgen: Forslag til hvordan du kan sette deigen:·

Varm vannet til det er håndvarmt ·
Bland opp mel, gryn, salt og frø ·
Løs opp 5 g gjær (1/10 pakke) i den lunkne væsken ·
Hell væsken i melblandingen mens du graver rundt i melet med hånden, til deigen har en jevn konsistens. Hensikten med så lite gjær er at hevetiden blir lang.

Det gir 2 fordeler:·
melets egen aroma kommer maksimalt fram ·
brødet blir mer holdbart

Du setter deigen på et kvarters tid. Den skal ikke være for fast, men heller ikke flytende. Det ser ut til å luftfuktigheten spiller inn, og høy luftfuktighet gjør deigen mer flytende. Det er høyere luftfuktighet om sommeren enn om vinteren, og høyere langs kysten enn i innlandet. Dette må du ta hensyn til - væskebehovet kan variere med over 1 dl. Har du hatt i for mye væske, kan du tilsette mer mel. Prøv deg fram, og finne en god konsistens.

Heving
Deigen sette til heving under lokk i en kjele (ikke aluminium) eller et kar som rommer 7-10 liter. Den skal stå til hevning i 8 timer ved vanlig romtemparatur (10 timer i et litt kjøakkuratre rom). Er temparaturen over 20 grader Celsius, kan det gå raskere enn 8 timer. Raskere heving gir et mindre smakfullt brød.Mens deigen hever kan du gå på arbeid, eller legge deg til å sove. Det er ingen grunn til å sitte og vente. Hevingen foregår langsomt til å begynne med, men mot slutten kommer deigen helt opp i lokket på en 7 liters kjele.

Utbaking
Slå deigen ut på et meldryss på bakebordet. Del den i 3 like store emner og bland inn så mye siktet speltmel at den ikke kleber for mye på fingrene. Du behøver ikke kna noe særlig - legg emnene så fort som mulig i smurte former.Fukt hendene så deigen ikke kleber og se om du kan forme toppen av emnene slik at de blir høyest langsetter midten. Skjær et dypt spor langs midten på hvert brød, dryss litt mel i sporet og skjær igjen. Da sprekker brødet i dette sporet under steking og det hever ikke skevt.Etter min erfaring er de lange og smale blikkformene med hamret overflate langt bedre og bilakkuratre enn de elokserte. Selv bruker jeg 30 eller 35 cm lange former (drøyt 2 liter).

Steking
Så snart du har fyllt formene, setter du disse inn i kald ovn på rist eller plate, nederste rille. Ovnen settet på fullt (ikke varmluft), termostaten på 200 grader Celsius (har du en hypermodene komfyr som varmes ekstra raskt opp, må du kanske ta oppvarmingen i to etapper. Da setter du termostaten på 50 grader Celsius i 15. min, og detetter helt opp til 200 grader Celsius.)
Nå foregår etterhevingen mens ovnen varmes opp og brødene blir ferdigstekt etter ca. 1 time og 30 min. Ønsker du mer skorpe, kan du steke lenger. Lukter det svidd har de stått for lenge.Velt brødene ut på rist straks de er ute av ovnen, la dem tørke og avkjøle uten dekke.

Og her en fra Lene Marie:

Helsebrød uten gjær

Gir 2 brød. 109 kcal pr skive.

10 dl Hvetemel
6 dl Sammalt hvete
2 dl Kli
2 dl Helkorn
1 ts Salt
2 ts Natron
1 liter Skummet kulturmelk

Varm ovnen til 175 grader
Bland alt det tørre og rør i melken. Fyll røren i to smurte former og sett dem straks i varm ovn i ca. I 1/2 time. Brødet kan fryses.

NB: Bakevarer uten gjær trenger varm væske, lavere temperatur og lengre steketid.

Her er feks sunne hamburgerbrød:

Grove hamburgerbrød

Gir ca 16 burgerbrød. 170 kcal pr burgerbrød.

350 gr hvetemel
250 gr grov sammalthvete
100 gr siktet rugmel
50 gr Vita hjertego’ margarin
4,2 dl vann
1 ts salt
1 ss sukker
50 gr gjær eller tørrgjær)

Ha margarinen i vannet og varm det til 37 °C. Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett salt, sukker og så mye mel at deigen nesten slipper bollen. Sett deigen til heving i ca ½ time til den er hevet til omtrent dobbel størrelse. Trill ut 16 deigemner som du klemmer flate til hamburgerbrød.
Etterhev hamburgerbrødene i ca 10 min.
Pensle dem med melk eller vann, og dryss eventuelt sesamfrø over. Stekes ved 220 °C i ca 15 min.

Denne er saftig:

Gulrotbrød med cottage cheese

Gir 2 brød. 96 kcal pr skive.

5 dl lunkent vann
50 gr gjær
2 ss olje
2 dl cottage cheese
1 ts salt
4 dl finrevet gulrot
4 dl grov sammalt hvete
800 gr hvetemel

Rør gjæren ut i litt av det fingervarme vannet, og ha det i en bakebolle. Tilsett resten av vannet, olje, cottage cheese, salt og revne gulrøtter.
Arbeid inn det grove og fine melet til en smidig deig, dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving i ca 1 time.
Ta deigen ut på et melet bakebord og del i to. Form til runde eller avlange brød, og legg dem på bakepapirkledd stekebrett eller i smurte former. Dekk till og la brødene etterheve i ca 30 minutter. Pensle med litt melk eller olje og dryss med litt grovt mel før de stekes ved 200 C i 30-40 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.

Og så til slutt ett surdeigsbrød, takk til Heidi for denne:

Surdeigsbrød

Trinn 1 Starter
225 g. sammalt hvetemel
225 ml 37 C vann
1 ts sukker

Variant:
100 g. sammalt hvetemel
125 g. sammalt rugmel
225 ml 37 C vann
1 ts sukker

Slik gjør du:
Starter:
Dag 1) Bland alle ingrediensene i et rent syltetøyglass (litt stort) og dekk med plastfolie. Sett glasset et lunt og trekkfritt sted på kjøkkenet.
Dag 2) La det være i fred
Dag 3) Rør rundt i glasset med en gaffel, ha i noen spiseskjeer mel og noen spiseskjeer 37 C vann, dekk til
Dag 4) La det stå i fred.
Dag 5) Rør rundt igjen.

Du bør ”mate” surdeigen annenhver dag, men ikke den dagen du skal bruke den. Den må alltid stå lunt og godt.

Hvitt surdeigsbrød
Trinn 2 ”Fordeig”
• 2, 5 dl surdeigblanding
• 250 g. hvetemel
• 1 ts sukker
• 125 ml. 37 C vann

Bland surdeigen og vannet i en bolle, rør godt og bland inn mel og sukker. Dekk bollen til med plast og la den stå i romtemperatur i 12-24 timer.

Trinn 3 ”Selve deigen”
• 150 ml 37 C vann
• 2 ss olivenolje
• 500 g. hvetemel
• 1 ts sukker
• 2 ts salt
• 50 g. smeltet avkjølt smør

Dersom du har kjøkkenmaskin heller du fordeigen oppi den og mikser deigen i den. Hvis ikke: Bland fordeigen med vann og olje og rør godt, ha i resten av ingrediensene og kna til deigen er seig og samarbeidsvillig.

Del deigen i to, og ha enten emnene i smurte brødformer eller ha dem på bakepapir. La brødene heve i 5-6 timer under et rent kjøkkenhåndkle. Stekes på 230 C i 35-40 min. De skal lyde hule når man banker på dem under. Avkjøles på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1814
Norsk mat.Rask mat.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.