
Bodil Beckstrøm fikk delt 1. plass med 2 av sine 8 konkurransebidrag. 35 oppskrifter med bilder kom inn til
Opplysningskontoret for brød og korns konkurranse om å lage landets beste cake pops. Vi har fulgt konkurransen på sosiale
medier.
- Innsendte bidrag viser stor kreativitet og skaperglede, så dette har vært veldig gøy å følge med på. Cake pops trenden er
tydeligvis i ferd med å slå rot i Norge spesielt blant bloggere og ungdom, sier Torunn Nordbø, daglig leder i
Opplysningskontoret for brød og korn.
Smak hadde størst betydning i utvelgelsen av de 7 finalistene. Disse ble bakt etter innsendte oppskrifter og bilder, og
juryert etter kriteriene smak, konsistens, utseende og kreativitet. Finalistene er presentert på Opplysningskontorets
facebook side.
I juryen satt Pierre Xavier Chinniah, coach fra Konditorlandslaget, Villa Perlesukker blogger, Anne-Brith Davidsen og Torunn
Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn.
- De to bidragene på delt første plass, Peanutbutter cake pops og Suksess cake pops, var klare vinnere. Den ene var best på
smak og den andre fikk flest poeng på konsistens. Vi tror vinnerbidragene kan egne seg godt for bakeriproduksjon, og håper at
bakerbransjen blir inspirert til å utvikle og selge egne cake pops, sier Torunn Nordbø.
Bodil Beckstrøm jublet da hun fikk høre avgjørelsen. Hun liker å bake og hadde prøvd ut enda flere ideer enn de 8 hun hadde
sendt inn til konkurransen. Vi er imponert og gleder oss til å følge Bodil på bloggen hennes frem til vi møtes for kakekurs
til høsten.
Alle finalebidragene vil bli publisert i løpet av denne uken.
Det var så utrolig mange bra forslag som kom at redaksjon har bestemt seg for å dele ut en kreativitetspris til Marit Hegel
for sin cake pops sau.
Hva er cake pops og hva skal vi kalle det på norsk?
Cake pops er i utgangspunktet kakerester eller deig fra en kake som kanskje ikke ble vellykket. Etter at du har laget en kake
og stekt den, ”ødelegger” du den ved å knekke opp bunnen og rulle den til små baller, eller gi den en form. Her kan du gjerne
blande inn smørkrem, fyll eller glasur som du egentlig skulle ha oppå kaken når den er ferdig. Når du har gjort dette setter
du den på toppen av en pinne. Tilslutt kan du dyppe den i smeltet sjokolade eller noe annet godt! Vips, du har en cake pops!
Men skal vi kalle de cake pops på norsk? Vi har bedt om forslag og foreløpig ligger “kakekjærlighet” tett fulgt av “kake på
pinne” og kake på staur” øverst på vår facebookliste. Cake pops som begrep kommer nok til å bestå, men vi tror at det vil stå
sterkere i kombinasjon med et norsk navn. Vi ønsker flere stemmer og evt. Alternative navn før vi konkluderer.
Peanutbutter cake pops
Supergode cake pops smaksatt med peanøttkroka og karamell.
Tid: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
INGREDIENSER
kake:
3 stk tempererte egg
1 dl sukker
80 g mel
3 ss potetmel
2 ts bakepulver
Salt karamellkrem:
100 g sukker
½ ts havsalt
1 ¼ dl matfløte
100 g hvit sjokolade
10 g smør
krokan med salte peanøtter:
2 dl sukker
1 ss vann
2 ss smør
1 dl hakkede salte peanøtter
Cake pops pynt
200 g mørk sjokolade
Lollipoppinner eller trepinner
kakepynt
SLIK GJØR DU
Kake:
1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
2. Sikt inn mel, potetmel og bakepulver. Skjær melblandingen forsiktig inn med en slikkepott. Det er vikitg å ikke gjøre
dette for hardt, da mister du luften i eggedosisen.
3. Hell blandingen i en smurt kakeform og stek den på 150 °C i ca 35 minutter på nederste rille i ovnen. Avkjøl opp ned på
rist.
Salt Karamell:
1. Smelt sukker på middels sterk varme. La det smelte til alt sukkeret er oppløst og du har fått en jevn karamell.
2. Ha havsalt og fløte i karamellblandingen. Tilsett først salt og deretter fløte litt etter litt mens du rører kontinuerlig.
La balndingen koke opp forsiktig til karamellen er oppløst i fløten.
3. Tilsett sjokolade og smør. Rør til du får en jevn konsistens. Avkjøl balndingen.
Krokan med salte peanøtter:
1. Hakk peanøttene
2. Smelt sukkeret i en stekepanne eller gryte sammen med vannet. Rør forsiktig mens det smeltede sukkeret blir gyllenbrunt.
Rør deretter inn smøret. Bland inn nøttene og hell røren på et bakepapir eller godt smurt matpapir. La krokanen avkjøles før
du hakker den opp i små biter med en kniv.
Utforming av cake pops:
1. Når kaken er avkjølt, smuldrer du den opp i en bakebolle. Tilsett ønsket mengde av krokanen og bland inn karamell, litt av
gangen. Vær oppmerksom på at det lett kan bli for mye. Kaken skal bli klebrig og mulig å rulle til kuler.
2. Legg kulene på et fat, og la dem hvile i kjøleskapet mens du smelter sjokolade i vannbad.
3. Ta kulene ut av kjøleskapet, dypp pinnen i sjokladen og stikk dem deretter halveis inn i kulen. Sett cake popsene i isopor
eller oasis for at de skal stå stødig. La kulene hvile i kjøleskap ytterligere 10 miutter.
4. Dypp hele kulen i sjokolade, strø over kakepynt. La stå i kjøleskapet til sjokoladen stivner.
Cake pops må oppbevares kjølig og kan fryses.
Suksess cake pops
Suksess cake pops, deilige porsjonskaker på pinne. Like gode som orginalkaken, men morsommerer å spise.
Tid: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 20
INGREDIENSER
Kakebunn:
4 stk eggehvite
150 g melis
150 g mandler
Krem:
4 stk eggeplomme
1 dl kremfløte
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør
Cake pops pynt:
100 g hvit sjokolade
200 g mørk sjokolade
Plast eller trepinner
Gul sukkerpasta eller marsipan
SLIK GJØR DU
Kakebunn:
1. Start med å male mandler
2. Bland sammen melis og malte mandler
3. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i melis- og mandelblandingen.
4. Smør en 24 cm springform og ha røren i denne.
5. Stek kaken i forvarmet ovn på 200 °C i ca 30 - 35 minutter. Avkjøl på rist.
Krem:
1. Rør sammen eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker i en kjele. Varm det opp over middels sterk varme, og rør hele
tiden til kremen tykner. Når den første boblen kommer, trekker du kjelen vekk fra platen. Kremen skal nå ha en fyldig
konsistens. La kremen avkjøles helt.
2. Rør inn romtemperert smør. Rør til alt smøret er blandet inn og kremen er jevn og glatt.
Utforming av Cake Pops:
1. Når kakebunnen er helt avkjølt, smuldrer du den opp i en bakebolle (kakebunnen er litt seig).
2. Smelt hvit sjokolade i en kjele og tilsett ønsket mengde i kakebunnmassen for at deigen skal henge bedre sammen.
3. Rull kuler og trykk dem litt flate. De skal se ut som mini - kakebunner. Ikke lag dem for tynne, husk at pinnen må festes
godt.
3. Smelt mørk sjokolade over vannbad.
4. Dypp pinnen i sjokolade og stikk den halvveis inn i kakekulen.
5. Bruk en sprøytepose for å legg på ønsket mengde med krem på toppen av kaken. Sett cake popsene i isopor eller oasis for at
de skal stå stødig. La kulene hvile i kjøleskap ytterligere 10 miutter.
6. Bruk gul sukkerpasta eller marsipan for å lage små stjerner til pynt. Disse må være klare før du dypper cake popsene i
sjokolade.
7. Dypp cake popsene i den mørke sjokoladen og plasser gule stjerner på toppen. Avkjøl.
Alternativ vist på bildet: Du kan plassere "mini - kakene" i små muffinsformer og stikke pinnen fra oversiden hvis du ønsker
det. Du kan også velge å la dem stå på pinne, slik det er vist på andre cake pops.
Cake pops må oppbevares kjølig og kan fryses.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2192