Bakrus - en guide for dagen derpå


Oppdatertdato: 2004-01-18 Tema: Brennevin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Magnús Þór Magnússon


Hvorfor?
Norsk språk har mange ord og uttrykk over alkoholens rus. Hvem kjenner ikke til ord som brisen, beruset, småfull, gira, drukken, fuktig, bedugget, dritafull, dritings, døddrunken osv. Forståelig nok finnes det ikke mange ord som beskriver dagen etter festen. Ord som bakrus, dagen derpå og tømmermenn når ikke akkurat samme høyder som de som beskriver selve beruselsen. Det er jo ikke lett å finne på mange vakre ord når du føler deg kvalm, har hovedpine, munnen er tørr, tunge og hals er inntørket og du har dårlig ånde. I tillegg er magen ikke akkurat på sitt beste og du sliter med svimmelhet. Alle disse signalene kan være tegn på at du fikk i deg litt for mye av det gode i går. Men hva er så årsaken til all denne pinen? Det finnes en del årsaker til bakrus. Det første du må vite, er hvordan alkoholen påvirker legemet.

Ruseffekten av alkohol begynner å sige på etter 10-20 minutter, når blodet begynner å frakte alkohol fra magasekken og tarmen til cellene i kroppen. Det krever stor mengde energi til å forbrenne alkoholen, og kroppen tappes for b-vitaminer fordi disse brukes under forbrenningen. Alkohol virker også irreterende på magen, og produserer dermed mer magesyre en normalt. Blodårene i kroppen utvides man kan føle seg varm. Utvidelsen av blodårene kan lage press på blodårene i hjernen som forårsaker hodepine eller hjernebank. Alkoholen virker også vanndrivende på kroppen, og kan gjøre deg dehydrert. Søvnkvaliteten forringes også betraktelig, da man mister drømmesøvnen, som er en forutsetning for å bli skikkelig uthvilt. Kroppen blir også forurenset av små mengder metanol eller tresprit som en kan få fra sprit, vin og øl. Brunt brennevin som konjak og whiskey inneholder mest av disse stoffene, men ren 60% sprit, vodka og hvitvin inneholder minst. I røde viner finnes det også svovel og tannin som noen kan være allergisk mot. Vi kan derfor konkludere at tømmermennene er sammensatt av blant annet: mangel på drømmesøvn, mangel på vann, forurensing, magesyre og mangel på vitaminer og mineraler.

Hva kan gjøres?

"Ikke drikk dagen før dagen derpå"
Willian F. Buckley, forfatter

Den enkleste løsningen er å drikke mindre eller avstå helt fra alkohol, men det er kanskje ikke alltid like gøy. Det du bør gjøre er å drikke nok vann før og etter at du drikker. Vannet hjelper kroppen å kvitte seg med avfallstoffer som skal skilles ut gjennom urin. Uttørking av kroppen er bakrusens beste venn.

Noen ganger hender det at du føler deg dårlig av en drink. Da kan det hende at du har drukket på tom mage, pass på å spise godt før du begynner å konsumere alkohol. Det anbefales ikke å drikke på tom mage. Mat i magen bremser opptaket av alkohol i blodet og leveren får mulighet til å gjøre jobben sin.

På grunn av at alkohol påvirker opptaket, omdanningen og spaltingen av næringsstoffer som A-, B- og C-vitaminer, magnesium, kalsium og sink, kan det være lurt med frisk frukt og grønsaker. Disse sørger for næring i kroppen og hjelper til med rensing av systemet. Ta derfor gjerne et glass grapefrukt- eller eplesaft før og etter du begynner moroa. Kort sagt:

  • Drikk vann
  • Spis mat
  • Drikk fruktsaft

En rett som skal være forebyggende ifølge David Outerbrigde, forfatter av Bakrushåndboken, er "brandade de moroue". Retten skal være populær til lunsj i Provence og Languedoc i Syd-Frankrike. Den inneholder også tre av de mest effektive midlene mot opptak av alkohol.

Brand de morue

1 kg salt torsk
2 fedd hvitløk
1 kopp melk
1 kopp olivenolje
pepper

Torsken vannes ut i minst tolv timer. Vannet byttes et par ganger. Fisken legges i en kasserolle med kaldt vann, og kokes opp forsiktig. Ta torsken straks opp av vannet. Del fisken opp i stykker og fjern alle ben. Melk og olje varmes opp i to forskjellige kjeler. Legg fisken og hvitløken i en morter og mose det hele til en deig. Litt olje og litt melk tilsettes mens det hele tiden moses. Blandingen er ferdig når den føles silkemyk, eller med samme konsistens som potetstappe. Serveres lunken med ristet brød.

"Vidunderlige løsninger"
Det finnes desverre ingen mirakelløsninger før bakrus. Det eneste vi kan gjøre er å tilby noen råd som kan lindre smerten. Det første du bør gjøre når du står opp er å fylle på med væske. Grønnsak- og fruktjuice passer bra fordi det inneholder fruktsukker, noe som fremskynder forbrenningen. Andre drikker som er gode er:

  • Vann
  • Farris - inneholder mineraler
  • Brus
  • Melk - inneholder næring og magen blir beskyttet av fettet
  • Suppe/buljong - ineholder næring
  • Kaffe - Trekker blodårene sammen igjen
  • Alkohol - Kan hjelpe med overgangen fra å være beruset til edru.

Du har kanske ikke verdens største apetitt, men du bør få noe mat i kroppen. Her kan det hjelpe stort med egg og bacon. Det hjelper også mye med frukt, her kan sharonfrukten anbefales. Vitamintabletter kan også hjelpe.

Litt mosjon kan også hjelpe en del. Gå en kort tur og dusj etterpå. Det kan også være godt å legge seg på sofaen om du er trøtt. Prøv å unngå sigarettrøyk.

Det anbefales også å kvitte seg med fylleånden. Puss tennene godt og tygg tyggegummi. Ikke ta gårdagens klær på deg igjen, de lukter sikkert pyton - gammel røykelukt er ikke akkurat det du trenger nå.

Reparerende drikker
Noen liker å drikke litt alkohol for å dempe bakrusen. Vi har samlet noen få drinker som kan hjelpe til med reparasjonen. Husk at her skal en ikke drikke mer enn en eller to drinker. Du kan fort føle deg litt for bra, og da blir det kanske samme rutinen dagen etterpå, så pass på.

Basic Hair
En støyt brennevin (her kan du bruke hvilket som helst merke)

-----II------


Bullshot
Denne oppskriften stammer visstnok fra Elizabeth Taylor.

1 1/4 dl kald buljong som har blitt krydret med salt og pepper.
Saften av en hel sitron
litt pepperrot
"passelig" mye vodka

Blandes sammen og serveres i et glass med is.

-----II------


Hvite skuldre
Her er tre fine ingredienser.

2 deler vodka
1 del curacao
2 deler kremfløte

Rystes sammen med is, siles fra og serveres.

-----II------


Thomas Abercrombie
En bra drink som kombinerer et syrenøytraliserende middel med en oppkvikker.

2 Alka Seltzer-tabletter
1 x 2 José Cuervo Tequile Gold

-----II------


Bloody Mary
4,5 cl avkjølt vodka
6 cl kald tomatjuice
litt Worcestershiresauce
salt, sellerisalt og svart pepper etter behag
tabasco (ikke påkrevet)

Rystes godt og skjenkes i et avkjølt coctailglass.

-----II------


Rasputin
5 cl vodka
9 cl muslingkraft
en oliven fylt med ansjos

-----II------


Jeg håper at noen av disse tipsene kan hjelpe mot bakrusen og at du kommer deg på beina igjen. Ellers er det fint å vite at folk som får kraftig og ubehagelig bakrus har mindre sjanse for å bli alkoholikere.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:129
Grillmat.Wok.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.