Banan jubileum


Oppdatertdato: 2005-03-02 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Håkon Messel, whatscookingamerica.net


Banan ble først importert til Norge i 1905 og er derfor 100 år i år. Den er sunn og god, og passer ypperlig som ett mellommåltid eller som påfyll av energi i forbindelse med trening.
Bananfakta

Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for å gi et energitilskudd. Banan er derfor svært ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Bananer inneholder mye fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen.
Bananer inneholder også A-, B og E-vitaminer samt mineralene fosfor, kalium, jern og sink.
100 g banan har 92 kalorier, 21 g karbohydrater, 1,2 g protein, 0,3 g fett, 11 mg C-vitamin, 400 mg kalium, 28 mg fosfor, 34 mg magnesium, 0,3 mg jern bla.

Bananprisen svinger i takt med verdensmarkedet, avhengig av tilgang og etterspørsel. Tropiske stormer som legger plantasjene flate vil normalt medføre høyere pris. Forhold på markedet, som for eksempel dårlig vær i Europa og dårlig salg, kan medføre lavere pris.

Bananplanten som, egentlig er en urt, skjæres ned når bananstokken høstes. Hver bananplante danner en stor blomsterknopp, som etter hvert blomstrer i flere rader med små blomster. Hver av disse radene danner en ”hånd” bananer.Hver ”finger” (banan betyr finger på arabisk) bøyer seg oppover under veksten.
En klase bananer kan inneholde 6-12 ”hender”, og i hver hånd kan det være 10 – 20 bananer.

Bananene høstes før de er modne og skipes til Skandinavia. Fra lossehavn kjøres de fortsatt grønne bananene til modnerier hvor man ved hjelp av temperatur og luftfuktighet styrer hvor fort modningen skal skje. Modningen foregår i den originale kartongen, uten at bananene pakkes om. Etter hvert som bananen modnes blir den gul, og når den er fullmoden, dannes det små brune prikker på skallet. Disse små prikkene er beviset på at bananen er moden, og at stivelsen i frukten er omdannet til sukker.

Historie

Banan kommer opprinnelig fra det tropiske Sydøst-Asia, og er en av våre eldste kulturplanter.
Portugisiske sjøfarerer brakte bananen til Kanariøyene, og spanjolene brakte den videre til Mellom-Amerika. Banan dyrkes i dag i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika. Banan er en de viktigste artikler innen verdenshandelen med frukt, og Norge har importert bananer siden 1905. Det finns to grunnsorter av bananer, vanlig fruktbanan og kokebanan (også kalt grønnsaksbanan).
Innen disse to hovedsortene finns det mange forskjellige sorter banan. Bananer høstes umodne og skipes i spesialskip til Skandinavia. Her modnes bananen frem i egne modnerier før de sendes på markedet.

Behandling og bruk

Siden banan er en tropisk frukt liker den seg ikke i kjølige omgivelser. Den optimale lagringstemperaturen er

12-14 oC, og den trives bedre i et fruktfat på kjøkkenbenken enn den gjør i kjøleskapet.

Banan spises mest naturell, som mellommåltid eller dessert. Brukes også som pålegg, i fruktsalater, til kakefyll, som babymat og stekt som tilbehør til middagsretter.

Noen oppskrifter

Banan smoothies

2 glass

5 dl cultura sitron
2 bananer i skiver - frosne

Mos cultura og frosne bananskiver i en foodprocessor og hell i glass

Bananasplitt

4 porsjoner

4 modne bananer
1/2 l iskrem
2 dl kremfløte
ristede salte peanøtter
sjokoladesaus

Del bananene på langs og legg dem på desserttallerkner. Legg på kuler med iskrem og lett pisket krem. Sprøyt med sjokoladesaus og dryss over ristede peanøtter. Pynt med jordbær.

Banandessert

3 bananer
3 dl vann
1 dl sukker
1 dl mandler eller peanøtter
Krem eller vaniljeis

Del bananene i to langsetter. Legg dem i en ildfast form. Rør sammen en saus av vann og sukker og hell over. Hakk mandler og strø dem over. Stekes i stekeovnen på 200 grader til bananene er møre (ca 20 minutter). Server dem med krem eller is til.

Bananlikør

2 mosede bananer
1 ts vaniljedråper.
7,5 dl vodka
2,5 dl sukkerlake (2 sukker -1 vann)

Mos bananene og tilsett vodka, avkjølt sukkerlake og vaniljedråper.
Rist forsiktig og la den stå til lagring en uke. Sil gjennom klede. Kan med fordel lagres en stund, men kan drikkes med en gang.

Banankake

3 egg
170 g sukker
2 ts vaniljesukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
100 g smør, smeltet, avkjølt
1 banan, moset

Pynt:
100 g sjokolade, smeltet

Saftig og god, populær blant barna.
Avlang brødform, ca. 1 liter
I stekeovnen: 175 grader C, ca 55 minutter

Visp egg, sukker og vaniljesukker til luftig eggedosis. Bland sammen mel og bakepulver og vend det inn i deigen, skiftevis med smøret. Hell deigen i en smurt og melstrødd form. Stek kaken nederst i ovnen til det ikke henger igjen noe på en pinne som stikkes i kaken midt på det tykkeste.
Hvelv den ut på en rist og avkjøl kaken. Smelt sjokoladen og smør den over kaken.

Tips: Bananen kan erstattes av 1 eple i små terninger, ½ ts kardemomme, ½ ts revet sitronskall eller 1 ts sterk kaffe og 50 g sjokolade hakket i små biter.

Flamberte bananer

8 bananer
2 appelsiner
1 sitron
40 g smør
2-3 dl sukker
1 lite glass appelsinlikør
1 kopp rom

Skrell bananene. Press over saften av sitron og appelsin. Smelt smøret i en panne, strø på sukker, og la det bli jevnt og karamellaktig. Legg på bananene og brun dem. Vend dem av og til.

Hell på saft og likør og la det surre en stund, til bananene er blitt møre. Varm litt rom, tenn på og hell den brennende over bananene. Serveres om ønskelig med ris.

Fruktsalat med sabayonnesaus

8 porsjoner

Fruktsalat:
4 appelsiner
3 bananer
5-6 epler
3 kiwifrukter
ca 150 g druer

Sukkerlake:
1 1/2 dl vann
3/4 dl sukker

Sabayonnesaus:
8 eggeplommer
2 dl melis
4 dl hvitvin

Kok opp sukkerlaken og avkjøl den. Rens og skjær all frukten i biter. Del druene i to og ta ut steinene.

Hell over sukkerlaken og la fruktsalaten stå kaldt til den skal serveres. Visp sammen eggeplommer, melis og vin. Varm opp og visp til sausen er tykk og kremaktig.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:533



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.