Barbok i toppklasse


Oppdatertdato: 2007-07-08 Tema: Bok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Renato Langfeldt


I disse dager lanseres bind 2 av en barbok med alt man trenger å vite om drinker, miksing, råvarer og teknikker. Og dette er boken som både hobby og professionelle bartendere ha. For en mer komplett og oversiktlig bok om drinker finnes ikke.

Jeg er så heldig å ha begge bind hjemme og etter å ha bladd noen dager i disse skjønner jeg at en ikke trenger flere bøker om drinker og drinkemiksing.
Disse 2 bøkene gir en fullstendig oversikt over alt det en trenger å vite om drinker, oppskrifter og råvarer, samt fremgangsmåter og teknikker.
Mannen som står bak er den samme som sto bak Butler's Bartenderguide som jeg selv har brukt, nemlig Terje Henriksen.

Om boken

Første bind består av 384 sider fullpakket med oppskrifter, info og teknikker. I begynnelsen av boken gjennomgås historie, teknikker, tips, utstyr, frukt, miksere og alt er illustrert med forklarende bilder.
Resten av boken gjennomgår drinker fra A til L. Alt er med her. Drinkene med oppskrifter er satt opp systematisk med bilder innimellom. Kjente drinker er viet mer oppmerksomhet med ekstra bilder, historie og ekstra info rundt. Flere av disse historiene har ikke tidligere vært på trykk. Det samme gjelder noen oppskrifter som til nå har vært sett på som hemmelige.
I bøkene avsløres det hva som virkelig er innholdet i drinker som Ngiam Tong Boons Singapore Sling og Miss Emily Coopers berømte Goombay Smash.
Du vil også finne samtlige vinnerdrinker fra VM i bøkene. Fra Conca d’Oro som var vinnerdrinken i 1955 frem til Cool Sweet Heart som vant i 2006. Ellers er det flotte bilder av de mest kjente drinkene.

Andre bind består av resten av drinkene fra M til Z, samt offisielle IBA drinker (Er en serie drinker som det er satt standard mål for) og vinnerdrinkene fra World Cocktail Competition. Her er og en fyldig del som tar for seg brennevin, likører og andre drikkevarer fra A til Ø. Med utfyllende artikler om de mest interessante råvarer. Her er historie, fakta, serveringstips, og mange fine bilder. Denne delen er på hele 96 sider tettpakket med opplysninger.

Ellers har oppskriftssidene en design og layout som gjør de lette å lese, samt enkle å forstå. Det er og lett å finne frem.

Bilder

Bilden er tatt av fotografen Renato Langfeldt. Han er en av de mest kjente fotografene her i Kristiansand og har vunnet flere priser for sine bilder.
Bildene er tatt på Bakgården Bar i Kristiansand, hvor bartender Rune Kaarbø har mikset og guidet gjennom mange av drinkene.
Som den observante leser kanskje ser er Rune en av de bartenderene som vi selv i www.matoppskrift.no har brukt. Han er en av norges beste bartendere med flere priser og mange års erfaring.
Ett besøk på Bakgården kan anbefales og ta gjerne en prat med Rune som er en stor kilde til informasjon rundt disse temaene.

Om forfatteren

Terje H. Henriksen har jobbet med bar hele sitt voksne liv. Han har tidligere gitt ut flere bøker om yrket hvor den mest kjente er H. Butler’s Bartenderguide.
Boken kom første gang ut i 1998 og har siden blitt oppdatert flere ganger. Andre publikasjoner er ”Arbeidsbok for Bartendere” og heftet ”Ansvarlig Skjenking”.
Han er også mannen som startet H. Butler’s Bartenderskole i 1997.

Fra innledningen på bind 1.

Av forfatteren Terje Henriksen

Det jeg ønsker med Bartenderens Leksikon er å skape ett oppslagsverk slik som jeg ønsket at jeg hadde hatt når jeg jobbet full tid som bartender. Å skrive disse bøkene har vært en prosess som mer eller mindre har vart i ti år men om bøkene fortjener tittelen får andre avgjøre.

Det var på slutten av 1980-tallet at jeg begynte å samle oppskriftene som nå er å finne i disse bøkene. Jeg var på en jorden rundt tur sammen med min lille due (som utrolig nok bor sammen med meg enda) og mens andre pakket Lonly Planet's guidebøker fylte jeg sekken med Courvoisier's Book of the Best og liknende bøker. De hadde kanskje ikke hjulpet oss hvis vi gikk oss bort i New Dehli men de hjalp oss å finne noen av verdens mest spektakulære barer.

Jeg begynte nå å notere og det var ikke bare oppskriftene jeg ønsket meg men også historien bak drinkene. Flere av historiene i dette leksikonet har ikke tidligere vært på trykk og for å kunne fortelle disse har jeg fått hjelp fra mange aktive og pensjonerte bartendere fra hele verden. Jeg vil også rette en stor takk til alle innen International Bartenders Association som har hjulpet meg med oppskrifter og bakgrunnsstoff.

Alle kan blande en drink. Å gjøre dette på en profesjonell måte er noe annet. Første del av bind en tar derfor for seg arbeidsteknikk. De forskjellige teknikkene er forklart step by step slik at alle kan lære kunsten å mikse drinker. Du blir ikke en profesjonell bartender bare ved å lese en bok men du vil kunne luke bort de vanligste begynnerfeilene.

Alle som har jobbet som bartender vet også at yrket er mye mer enn å mikse drinker. Mange barer selger lite miksede drinker men mengder av andre drikkevarer. Brennevinet er ikke glemt. Andre del av bind to tar for seg alle typer alkoholholdige drikkevarer med fakta og informasjon om hvordan de korrekt serveres.
Bøkene er forsøkt bygget opp slik at du raskt skal kunne finne det du søker. Både drinkdelen og delen om andre drikkevarer er satt opp alfabetisk og med en tegnforklaring som skal gjøre det hele enklere.

Håper Bartenderens Leksikon vil være til nytte både for deg som jobber som bartender og for alle andre som er fascinert av dette yrket.


Fakta

Tittel: Bartenderens Leksikon del 1
Sider: 384 Innbundet
Forfatter: Terje H Henriksen
ISBN: 978-82-997512-1-6
Pris: Kr 349.- pr bind eller kr 299.- ved kjøp av begge bøkene.

Kjøp boken på nett hos Drink.no

Tittel: Bartenderens Leksikon del 2
Sider: 400 Innbundet
Forfatter: Terje H Henriksen
ISBN: 978-82-997512-0-9
Pris: Kr 349.- pr bind eller kr 299.- ved kjøp av begge bøkene.

Kjøp boken på nett hos Drink.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1080
Julekaker.Pasta.
Reker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.